Mi a különbség a munkaerőkölcsönző és a munkaerőközvetítő között?

by | márc 5, 2019 | Hírek

A munkaerő piacon a munkavállaló és a munkáltató egymásra találása sokszor egy harmadik szereplő közreműködésével történik. Ebben mindkét fogalom hasonlít, viszont két teljesen eltérő intézményről van szó, amelyre más szabályok vonatkoznak, mégis a gyakorlatban sokszor egymás szinonimájaként használjuk őket. Népszerű mindkét kifejezés, mégsem annyira egyértelmű mi is a különbség a két fogalom között. Pedig lényeges eltérések vannak, amikkel jó, ha tisztában vagyunk, akár a munkáltatói, akár a munkavállalói oldalon állunk. Erre szeretnénk most egyértelmű választ adni.

A munkaerő-kölcsönzés egy olyan foglalkoztatási forma, melynek három résztvevője van: a munkavállaló, a kölcsönbeadó cég és a kölcsönvevő cég. A munkavállaló a kölcsönbeadó céggel köt szerződést azzal a céllal, hogy egy vagy több harmadik félnél, a kölcsönvevő(k)nél végezzen munkát.

A kölcsönbeadó cég felkutatja a megfelelő munkavállalókat a kölcsönvevő számára, majd felveszi őket saját állományába, és az összes adminisztrációs feladatot elvégzi, mint a munkáltató bejelentés, bérszámfejtés és kifizetés, valamint a levont adóelőlegek és járulékok befizetése. A munkavállaló a kölcsönbeadóval köt szerződést, melynek tartalmaznia kell, hogy a szerződés munkaerő-kölcsönzésre jött létre. A munkavégzés a kölcsönvevő cégnél történik, az ő feladatuk a munkaidő beosztása, a munka ellenőrzése, a szakmai irányítás és a megfelelő munkakörnyezet biztosítása.

A 2017. december 1-jei kormányrendelet a munkavállalók helyzetét igyekezett segíteni, szigorította a munkaerő-kölcsönzés szabályait. A 345/2017. számú kormányrendelet a csaló közvetítők kiszűrését célozza. A módosításban szerepelt például, hogy ötről tízmillió forintra növelték a kölcsönzők által kötelező vagyoni biztosítékát, valamint az is, hogy az engedély kiváltásához kötelezővé tették a köztartozás-mentességet is.

A munkaerő-közvetítés folyamatában ugyanúgy három szereplő van, mint az előbbiben: a munkavállaló, a munkáltató és a közvetítő cég. A munkáltató megbízza a közvetítő céget, hogy keresse meg a legalkalmasabb jelölteket egy adott pozícióra. Az előre egyeztetett feltételek, elvárások és szempontok alapján a közvetítő cég kiszűri a legjobb jelölteket, majd őket tovább küldi a munkáltóhoz, ahol megtörténik a tényleges kiválasztás. A közvetítő cég itt szolgáltatóként van jelen, akinek szerződése a munkáltatóval arra korlátozódik, hogy bizonyos számú jelöltet és önéletrajzukat továbbítsa. A munkavállaló a folyamat végén a munkáltatójával köti meg a munkaszerződést, és a munkáltatója gondoskodik a munkabér megállapításáról és kifizetéséről, az adminisztrációs folyamatok elvégzéséről és a munkafeltételek biztosításáról.

Ezeken felül beszélhetünk még az állásportálokról. Alapvetően ez a legegyszerűbb forma, ahol a munkáltató a portálon keresztül fel tudja adni a hirdetését, a munkavállaló pedig jelentkezik arra. Mi a Cvonline.hu-nál ezt az alap szolgáltatást kiegészítettük további lehetőségekkel is, mint az előszűrés, ami tulajdonképpen a munkaerő-közvetítés folyamatát foglalja magában. Az általunk kínált szolgáltatásokról ITT olvashatsz többet.

 

Készen állsz önéletrajzot írni, vagy esetleg már el is készült új CV-d? Akkor itt az idő, hogy megtaláld álmaid állását! Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.