Kiválasztási folyamat 2. – Személyes interjúra való felkészülés a munkaerő-közvetítő vagy fejvadász céghez

by | okt 9, 2019 | Állásinterjú

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a Cvonline.hu blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak – legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Az előző cikkemben írt telefonos interjút követően – ha az mindkét fél számára pozitívan sikerült – következhet a személyes interjú. Erről érdemes egy e-mailes megerősítést kérni, hogy pontosan mikor, hol és kivel találkozol, illetve az sem egy hátrány, ha tudod, hogy mennyi ideig fog tartani az interjú, így tudsz tervezni a napod többi részével.

Az interjúra való felkészülés már a pályázatnál elkezdődik, amikor az álláshirdetést – illetve annak Word dokumentumba kimásolt verzióját – az arra ráírt önéletrajzzal együtt lemented egy mappába, hogy amikor interjúra kerül a sor, akkor elő tudd venni. Miért szükséges ez? A pályázatod és az első interjú között van, hogy hetek is eltelnek, miközben álláskeresőként megnézel jó pár hirdetést, megpályázol közülük néhányat, és a gyorsabban reagáló cégek esetében el is mész 1-2 interjúra. Így mire oda kerül a sor, hogy az említett pozícióval kapcsolatban behívnak, egyrészt már levették a hirdetést az oldalról, másrészt pedig el is felejtetted, hogy az pontosan miről is szól, mik azok a főbb feladatok, amikre majd érdemes gyakorlati példát hozni, kiemelni a tapasztalataidból a beszélgetés során. Ezért javaslom, hogy előző este az említett két dokumentumot olvasd el újra, és gondold át, hogy az elvárások és a tapasztalatod között milyen kapcsolat is van.

Jó, ha még előző este megtervezed az oda utat, és kikészíted a ruhádat, amiben a megjelenésed tervezed, hogy aznap, a reggeli izgalomban már ne kelljen ezekkel foglalkoznod. Apropó ruha. Természetesen az sok mindentől függ, hogy mit vegyél fel: évszak, pozíció, nem és stílus, amiben jól érzed magad. Én javaslom a business casulal megjelenést – ennek részleteit egy alkalommal szakértő barátom fogja kifejteni nektek -, mely egy visszafogott eleganciát jelent, elhagyva például a férfiaknál a nyakkendőt. A lényeg, hogy te komfortosan érezd magad benne és ne feszengd végig a felvételi beszélgetést.

Érdemes 10 perccel korábban érkezned. Nem azért, hogy ne késs el, hanem azért, hogy egy kicsit megnyugodj. Az interjún a jelöltekben általában van egy kis drukk, ilyenkor jó leülni pár percet a recepción, megérkezni lélekben is, esetleg kérni egy pohár vizet és ráhangolódni a beszélgetésre. Sokkal jobb, mint pontban beesni az interjúra, és a „csak érjek oda pontosan” hangulatában elkezdeni a kérdezz-felelek játékot.

Ha késnél, mindig telefonálj! A tanácsadónak is meg van a napi beosztása, 5 perccel korábban már nem kezd bele hosszabb feladatba, és nagyon kellemetlen várakozni úgy, ha valaki 10 percet késik, és ezt nem jelzi. Legyen nálad a tanácsadó telefonszáma ilyen esetekre, az általa küldött e-mailben benne van. Ha pedig valami oknál fogva 15 percet, vagy annál többet késnél, akkor kérdezz rá a telefonban, hogy egyáltalán érdemes-e még odamenned, vagy egyeztessetek egy másik időpontot.

Ha minden jól ment, kényelmes és alkalomhoz illő a megjelenésed, odaértél időben és fel is készültél, kezdődhet az interjú. Jövő héten erről fogok írni.

 

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.