Kiválasztási folyamat 3. – Személyes interjú a munkaerő-közvetítő vagy fejvadász cégnél

by | okt 16, 2019 | Állásinterjú

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a Cvonline.hu blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak – legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Ha minden jól ment az előző héten megírt cikkem alapján, kényelmes és alkalomhoz illő a megjelenésed, odaértél időben és fel is készültél, kezdődhet az interjú.

A legfontosabb: a HR tanácsadó nem szakember. Legalábbis nem a te területeden. Lehetnek információi róla, hogy körülbelül milyen feladatokból is áll a pozíciód, de sem a 3 betűs rövidítéseket, sem pedig a szakszavakat nem biztos, hogy érteni fogja. Ezért szoktam kérni a hozzám forduló karrier váltókat és álláskeresőket, hogy írjanak 6-8-10 oldalt – munkában eltöltött éveiktől függően – az eddigi szakmai tapasztalatukról vevő/ügyfél/vendég szintű kommunikációval, és olyan történetekkel, amivel prezentálni tudják szaktudásukat és rá tudnak mutatni, hogy a megpályázott pozícióban milyen gyakorlati tapasztalatukat, illetve elért eredményeiket tudják kamatoztatni.

A tanácsadó többféleképpen is kezdheti a beszélgetést, Lehet, hogy első körben kiegészíti a hirdetésben szereplő információkat, esetleg elmondja a cég nevét, ha az addig nem lett volna publikus, vagy megemlít néhány, a kiválasztással kapcsolatos kritériumot. Ilyenkor érdemes figyelni, és átgondolni, hogy az említett információkat hogyan tudod majd beépíteni a beszélgetés során. Másképpen kezdheti rögtön az eddigi pályafutásoddal kapcsolatos kérdésekkel, akár azzal is, hogy mutasd be magad néhány percben. Ez az az alkalom, amikor nem a családdal, a főiskolai végzettséged utáni gyakorlati helyen szerzett tapasztalattal, vagy esetleg a hobbiddal érdemes kezdened, hanem egyből rátérni az állással kapcsolatosan releváns szakmai tapasztalatod felsorolására, és rövid, történetekben elmondott elmesélésére. Ez rámutat arra, hogy sikeresen felkészültél egyrészt magadból, másrészt a megpályázott pozícióhoz kapcsolódó feladatokból, illetve abból, hogy ez a kettő hogyan is fedi egymást.

Természetesen a „prezentációd” közben a tanácsadó bele fog kérdezni az olyan részletekbe, hogy pontosítsa a felelősségi köröd, egy folyamatban a személyes feladatod, vagy az elért eredményben kivett részed. Ez segíthet neked abban, hogy a következő kérdésekre hova is helyezd a hangsúlyt, milyen formában tudsz válaszolni a feltett kérdésekre.

Miután, ahogy említettem, a HR tanácsadó nem szakember, így nem fog belemenni részletesen a szakmai kérdésekbe, viszont a szokásos HR-es kérdéseket várhatóan felteszi: Mik voltak a váltásaid okai? Miért gondolod, hogy a megpályázott pozíció lenne a következő lépés a szakmai karrieredben? Mivel lehet téged motiválni?  – vezetők esetén – Hogyan motiválod a beosztottaidat? Hogyan kezeled a konfliktust? Mi volt az az eredmény, amire igazán büszke vagy? Mi volt a legnagyobb kudarcod? Hogy kezelted? Hogyan képzeled el magad 5-10 év múlva? Milyen erősségeid vannak? Mik a gyengeségeid/fejlesztendő területeid? Milyen az ideális vezető a számodra? Milyen az a munkahely, ahol a legjobbat tudod magadból kihozni?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre számíthatsz, melyekből több százat lehet találni az interneten. De a lényeg az, hogy készülj fel magadból, abból, hogy milyen is lenne számodra az ideális munkahely, így az erre vonatkozó kérdésekre sikeresen, magabiztosan tudsz majd válaszolni, és nagy valószínűséggel tovább mehetsz a következő körre.

Hogy az interjún még milyen meglepő kérdésekre számíthatsz, illetve neked mire kell mindenképpen választ kapnod, arról a következő héten írok.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.