Beilleszkedés

by | nov 27, 2019 | Karriertanácsok

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a Cvonline.hu blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak – legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Sikerült! A – néha nem rövid – kiválasztási folyamatot követően – aláírtad a szerződést, karrier-váltóként felmondtál a munkahelyeden, vagy álláskeresőként elintéztél még néhány dolgot, és jöhet is az első munkanap. Te bemész, ők fogadnak. De hogy?

Ilyenkor arathatod le az interjún feltett kérdésed gyümölcsét: van-e betanulás, vagy úgynevezett belépési csomag, esetleg mentor program, aminek segítségével lehetőséged van minél hamarabb beletanulni a feladatkörödbe, hogy a próbaidő az tényleg próbaidő legyen, és ne csak a betanulással teljen el. Egy Linkedin postban láttam egy irodai asztal fényképét, ahol az új – jelen esetben értékesítő – kollégának ki volt készítve a laptop, a telefon, egy csomag névjegykártya és a kocsi kulcs. A kép címe Welcome on board! Egy ilyen post természetesen pozitív PR a cégnek, de ami fontosabb, egy olyan érzés a frissen belépőnek, hogy őt várták. Gondolom ezek után nem kellett napokat várnia a rendszergazdára, hogy beállítsa a levelezését…

Visszatérve a betanulásra/mentorálásra – ha ez utóbbit a feladattal ad-hoc megbízott kollégára lehet egyáltalán használni – általában az szokott történni, hogy az újonnan érkezőt rábízzák egy tapasztalt dolgozóra, akinek nagy ritkán szólnak előre és/vagy adnak neki a munkanapjából delegáltan erre szánt időt, és nem a napi ügyek elintézése mellett kellene mindezt megoldania. Ilyenkor ennek hatékonysága, nem beszélve a csoportba illeszkedés pozitív érzésétől, elmarad az elképzeltektől. És hamarosan az új kolléga kezdi elveszíteni kezdeti lelkesedését. Ez már az első napon elkezdődhet, ha nincs egy olyan protokoll, amivel online és offline bemutatják őt az egész vállalatnak – természetesen ez cég mérettől függ – és neki kell minden alkalommal egy másik részlegen, vagy egy meetingen teljesen ismeretlenül bemutatkoznia.

Ha ezzel szemben van egy olyan letisztult belépési folyamat, ahol dedikált kollégák egy előre egyezetett módszerrel mutatják meg a helyi szokásokat, a céges szoftver használatát, valamint átadják a feladat elvégzéséhez szükséges információkat, akkor a 3 hónapos próbaidő nagy részében szinte teljes jogú munkatársként tud dolgozni.

A hozzám forduló ügyfeleknek azt szoktam javasolni, hogy a próbaidő felénél üljenek le a vezetőjükkel egy kávéra, és informálisan beszélgessenek arról, ki hogyan látja az eddigi időszakot, értékeli az elvégzett feladatokat, illetve a beilleszkedés sikerességét. Tapasztalatom az, hogy még vezetői szinten is előfordul, hogy a napi munkavégzés közben elkommunikálnak egymás mellett a kollégák, amiből annak nem tisztázása esetén problémák adódhatnak, esetleg felmondás is lehetséges. Ezért érdemes legalább a betanulás teljes időszakában – persze később sem árt – mindig tisztázni, hogy jól értetted-e a feladatot, és van-e az elvégzésére protokoll, vagy szabad kezet adnak hozzá, nehogy a végén egy félreértés miatt gond legyen belőle.

Ha a próbaidő lejár, akkor egy formális értékelésre mindenképp ülj le a vezetőddel, még akkor is, ha ezt neked kell kezdeményezned, mert így tiszta lappal, és eddigi munkádat értékelve, a fejlődési lehetőségeket megbeszélve tudod folytatni a feladataidat már a határozatlanná vált szerződési keretek között.

Hogy meddig, milyen pozícióban végzed ezt, azaz a belső karrierépítésről a jövő héten írok.

Nem sikerült beilleszkedni a munkahelyeden? Szeretnél új munkát találni? A Cvonline.hu segít megtalálni álmaid állását, több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.