Linkedin technikai használata 1.

by | szept 11, 2019 | Karriertanácsok

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a Cvonline.hu blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak – legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

A Linkedinre, a regisztráció után, érdemes feltölteni egy üzleti fényképet magunkról, és elkezdeni kitölteni az adatlapot. A név alatti rész a szakmai tapasztalatból automatikusan a legutolsó pozíció elnevezése lesz, de az is szerkeszthető, és javaslom, hogy oda olyan pozíció neveket érdemes beírnod – természetesen, amihez van releváns szakmai tapasztalatod -, melyekre szeretnéd, hogy egy-egy fejvadász keresésre megjelenjen a profilod.

Az About egy lehetőség arra, hogy 1-2 mondatban összefoglalót írj magadról, a tapasztalataidról, vagy egy kiemelkedő eredményedről.

Ezt követheti a szakmai tapasztalat (Experience) rész, ahova nem kell mást tenned, mint az angol nyelvű önéletrajzodat – angolul nem tudók esetében a magyart – bemásolni ide, megadva a hónapra pontos dátumokat, pozíció neveket, valamint a feladatokat, melyeket elláttál. Itt is, ahogy az önéletrajznál írtam, érdemes feltűntetni, hogy az egyes feladatokat milyen eredménnyel végezted, ezzel is segítséget nyújtva a HR-esnek az alkalmasságod megállapításában.

Minden egyes pozícióhoz tudsz csatolni dokumentumot, képet, weboldalt, videót vagy prezentációt, ami releváns az adott területre, vagy fontos információt, eredményt tartalmaz.

A munkahelyek feltöltésénél keress rá a cégeidre a Linkedinen, és úgy írd be, hogy kapcsolódsz a (volt) kollégákhoz. Légy büszke arra, hogy ott dolgozol/dolgoztál, hiszen alapvetően nem álláskeresési szándékkal regisztráltál a Linkedinre, hanem kapcsolatépítés miatt, ezzel pedig az ismerőseidnek is segítesz, hogy láthatóvá teszed a munkahelyeidet.

Az iskolai végzettségnél (Education) hasonlóképp kell eljárnod, feltűntetve a végzettség szintjét illetve a szakot is.

Ha végzel valamilyen önkéntes munkát, azt a Volunteer Experience résznél tudod beleírni. Egy olyan cégnél, ahol fontos a társadalmi felelősségvállalás (CSR) és nem csak jó PR miatt van náluk ilyen részleg, vagy pozíció, ott jó pont is lehet egy kiválasztás esetén.

A képességeidet a Skills & Endorsments menüpont alatt tudod felsorolni, ahol az ismerősök jelezhetik is, hogy véleményük szerint milyen területen van releváns tapasztalatod, vagy képességed. Ez a Linkedinen keresztüli álláskeresésnél lehet érdekes, amikor megmutatja, hogy a kívánt pozícióhoz a profilod alapján milyen százalékban passzolsz, de azt gondolom, hogy ennél nagyobb súllyal esik latba, ha az egyes pozíciókhoz kollégáktól, vagy vezetőktől, netán partnerektől kérsz ajánlást, amit az Ask recommendations-re kattintva tudsz megtenni.

A képzettségek (Accomplishments) résznél a nyelvtudásod mellett publikációt, esetleges szabadalmat, tréninget vagy tanfolyamot, elismerést vagy díjat, esetleg személyiségi teszt eredményét tudod feltűntetni teljessé téve a profilodat.

Az utolsó sorban az általad követett influencerek, cégek valamint csoportok láthatók, egy kis plusz információt adva a profilod olvasójának az eddig felsoroltak mellett.

Ha mindez kész, a következő héten további beállításokról és lehetőségekről fogok írni, úgy, mint hogyan építsünk kapcsolatainkat a Linkedinen.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.