Linkedin technikai használata 2.

by | szept 18, 2019 | Karriertanácsok

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a Cvonline.hu blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak – legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Ha sikerült feltöltened a Linkedin profilodat, akkor néhány beállítás illetve maga a használata még hátra van. A jobb felső sarokban található az Edit public profile & URL, ahol a profilod linkjét tudod szerkeszteni, hogy az önéletrajzba másoláskor ne egy hosszú, számok és betűk sorából álló link legyen. Ennek megelőzésére egyrészt ne használj ékezetet a nevedben, másrészt pedig az említett szerkesztésnél az automatikusan generált linket lehet személyre szabni, így az enyém például így néz ki: https://www.linkedin.com/in/szemanzoltan/

Rögtön ez alatt található az Add profile in another language, ahova, ha az angol mellett más nyelven is beszélsz legalább középfokú szinten, érdemes kitölteni azt az adott nyelven. A németül beszélőknek ajánlom a www.xing.com oldalt, amit a német Linkedinnek is lehet tekinteni, erről egy másik alkalommal fogok írni.

Ha a fejlécet megnézzük, a logó mellett van lehetőség keresni embereket, állást, tartalmakat, cégeket, iskolákat vagy csoportokat. Tehát tudsz kapcsolatot építeni, új karrier-lehetőséget keresni, szakmai anyagokat találni, cégeknél munkatársakat megnézni, vagy céginformációt szerezni, illetve a szakmai érdeklődésednek megfelelő csoportokat találni. Ez utóbbiból két féle is van, az egyik a nyílt csoport, melynek egy csatlakozom gombra kattintva már tagjai is vagyunk, a másik, ahol a csoport tulajdonosa/adminisztrátora a csatlakozási szándékunk után megnézi a profilunkat, ami alapján dönt jelentkezésünkről és engedi, vagy visszautasítja azt. Ezekben a csoportokban a kapcsolatépítésen túl szakmai anyagokat, cikkeket lehet olvasni, kommentelni és megosztani.

A kereső részről jobbra tovább lépve a Home mellett található a My Network  „gomb”, ahol – ahogy a neve is utal rá – kapcsolati hálódat tudod ápolni, bővíteni, függőben lévő meghívásaidat kezelni. Itt van lehetőség arra is, hogy az e-mail levelezőlistádat a Linkedinnel „átnézesd”, és az kilistázza azokat a kontaktokat, akik már – az ott található e-mail címmel – rendelkeznek profillal, illetve azokat, akiket ez alapján meg lehet hívni, hogy csatlakozzanak. Ebben a két csoportban feltűntetett ismerősöket aztán kedved szerint bejelölheted, vagy meghívhatod a közösségi oldal használatára.

A Jobs-ra kattintva – nem nagy meglepetésre – állásokat tudsz keresni, amiben a profilod és a karrier érdeklődésed alapján a Linkedin is segít, és listáz lehetőségeket, de pozíció megnevezésével és lokáció beállításával te is tudsz válogatni a felbukkanó hirdetések között.

A Messaging és a Notifications pontok, a hírfolyammal együtt pedig hasonlóan működnek, mnt a Facebookon, így ezekre nem térek ki részletesebben, ami viszont érdekes, az a kis fényképünk alatti Me-re kattintva a Settings & Privacy. Egyrészt itt tudod beállítani, hogy kik láthatják a profilodat, és a hozzá kapcsolódó elérhetőségeidet, illetve a regisztráció során használt e-mail címed mellett másikat, is fel tudsz tűntetni. Hogy ez miért is fontos? Ahogy említettem, a My Networknél a Linkedin egy kattintásra kikeresi azokat, akik a címlistádban szerepelnek, és már rendelkeznek profillal, így hozzájuk könnyen lehet kapcsolódni. Ezért, ha több e-mail címet is használsz, érdemes ide beírnod, hogy ha az ismerőseid címlistájában bármelyikkel is szerepelsz, azzal rád találjanak.

Ha valaki aktív álláskereső, érdemes kipróbálni a Prémium előfizetést, ami 29 EUR havonta – az első hónap ingyenes – és néhány olyan előnnyel jár, mint a kereséseknél előrébb helyezés a találatok között, Inmailezési lehetőség azokkal is, akik nem ismerősök, így téve könnyebbé a kapcsolatépítést, illetve több felajánlott álláslehetőség, melyeknél a profil alapján megfelelési százalékot is mutat. Egy ingyenes hónapban mindenképp érdemes kipróbálni.

A következő héten további álláskeresési lehetőségről fogok írni.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.