Mamahotel? – Érvek és ellenérvek

by | júl 22, 2019 | Karriertanácsok

Határozottan kijelenthetjük, hogy 21. században egyre jellemzőbb a Mamahotel a fiatalok és/vagy a középkorú felnőttek körében. Ez egy kifejezés, miszerint a fiatal, esetleg középkorú felnőttek jelentősen később hagyják el a családi fészket. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek néhány előnyét és hátrányát ennek a mai „életformának”.

A Mamahotel buktatói:

  • A Donald kacsa-effektus: A Mamahotel lakója túlzottan elkényelmesedik, azaz nem csinál semmiféle említésre méltó tevékenységet. Mindezt Donald kacsához hasonlóan, kizárólag pólóba öltözve. Persze itt is két emberen múlik minden, hiszen ha otthon hagyják, hogy kialakuljon ez a helyzet – sőt még rá is segítenek – akkor ki is fog alakulni.
  • Pán Péter-szindróma: Ez egy olyan állapot, amely tovább halasztja a felnőttek költözését/önállósodását a szülői házból. Az elnevezés az örökké tartó gyermeklét vágyából ered, ami jól definiálja a Mamahotel lakóit, akik soha nem akarnak felnőni és felelősséget vállalni. Ennek a helyzetnek a kialakulásért nem feltétlenül csak „gyermek” a felelős, hanem a szülők is egyaránt, hiszen nem engedik, hogy a porontyuk kilépjen a szülői fészekből.
  • Tartós kapcsolat hiánya: Ilyenkor a felnőtt tulajdonképpen megreked egy szinten, nem akar leválni a szüleitől. Ennek eredménye, hogy nem tud kialakítani tartós párkapcsolatot és ezáltal külön élni, esetleg házasodni.

Amiért érdemes otthon maradni:

  • Gyűjtögetés: Sokan vannak úgy, főleg a Z generációsok körében, hogy már külön szeretnének élni a szüleiktől, de pénzügyileg nem engedhetik meg maguknak – magas albérleti díjak, elszállt ingatlan árak, egyetemi tandíj kifizetése – így otthon maradásra kényszerülnek, hogy ne kelljen szinte semmire se költeniük. Tehát ezáltal tudnak a „jövőre gyűjteni”, hogy később biztos lábakon állhassanak.
  • Tanulmányok: Sajnos napjainkban a tanulmányok időtartama meglehetősen hosszú és egyféle szakirány már nem feltétlenül elég ahhoz, hogy megfelelően el tudjon helyezkedni az ember. Ez okból kifolyólag húzódik el a fiatalok elköltözése, hiszen addig érdemes a szülőknél lakni, amíg folyamatban vannak a tanulmányok.
  • Többgenerációs család: Ha jobban belegondolunk, a régi szép időkben is az volt a jellemző, hogy a generációk (gyerek, szülő, nagyszülő) egy fedél alatt éltek. Manapság ez az életvitel nem gyakori, de gazdaságilag is kedvezőbb, ha egy háztartás kiadásai több részre oszlanak. Ezen felül a fiatalok is hamarabb gondolkoznak el a családalapításon, hiszen nem kell amiatt aggódniuk, hogy ki vigyázzon az újszülöttre.

Összességében élhetünk a „Mindent csak mértékkel!” szófordulattal, hiszen manapság szükséges a családi támogatás ahhoz, hogy el lehessen indulni a nagy betűs ÉLETBE. A lényeg maga az elhatározás a saját és külön életre, az újdonságok felé. A legtöbben például a húszas éveikben mennek ki külföldre dolgozni, vagy akár önkéntes munkát vállalni és visszatérve olyan emberré válnak, akik képesek magukról gondoskodni.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.