Merj belevágni 40 felett is!

by | ápr 17, 2019 | Karriertanácsok

Sokan gondolják úgy 40-50 év felett, hogy már késő új dolgokba belekezdeni. Ez is csak egy félelmekből eredő tévhit! Persze érthető, ha már 20-30 éve dolgozol a szakmádban, talán nem is nagyon értesz máshoz, és nem hiszed, hogy valami ismeretlen területre kéne lépned ennyi idő után. Arra bíztatunk mindenkit, hogy ne félj változtatni, ha nem vagy elégedett az életeddel, vágj bele bátran új dolgokba!

Milyen nehezítő tényezők vannak?

Munkavállalói szempontból: konkrét elképzeléseik van arról, hogy mit és hogyan szeretnének, magasabb a fizetési igényük, teljesítőképességük fokozatosan csökken, nem megfelelő a nyelvtudásuk és képzettségük.

Munkáltatói oldalról: előítéletesek a korosabb munkavállalókkal szemben, esetleg van bennük szakmai féltékenység, nem akarják kielégíteni a magasabb fizetési igényt.

Soha nem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan tulajdonságai ennek a korosztálynak, amit a fiatalok nem tudnak pótolni. Meg kell érteniük a cégvezetőknek, HR szakembereknek, hogy mennyire értékesek a középkorú és afeletti munkavállalók.

Íme egy pár példa arra, hogy miért jó 40 felettieket alkalmazni:

1. széleskörű szakmai és élettapasztalattal rendelkeznek

2. a fiatalabbak sokat tanulhatnak tőlük

3. a fejlett technikák alkalmazásához is hozzászoktak, de tudják alkalmazni a régi, jól bevált módszereket is

4. lojalitás – a korunk előre haladtával egyre kevésbé szeretjük a változásokat, így a munkahelyünkhöz is egyre jobban ragaszkodunk

A munkaerőpiacon minden csoportban helye van különböző típusú, személyiségű, nemű, korú, képzettségű embereknek. Már vannak kezdeményezések, amik ebbe az irányba mutatnak. Lépésről lépésre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az idősebb korosztály is megkapja a nekik járó megbecsülést az elutasítások helyett.

Modellügynökség 40 év felettiek számára

Ilkaházi Júlia célja az volt, hogy előtérbe hozza ezt a láthatatlan generációt. A most induló SilverChic Model Agency kizárólag 40 feletti nőket és férfiakat foglalkoztat. Egyrészt alkalmaznak tapasztalattal rendelkező modelleket, másrészt indítanak modelltanfolyamokat, valamint közvetítő szerepet is vállalnak.

Külföldön már több ilyen ügynökség is sikeresen működik. Ennek alapja, hogy bizony vannak olyan termékek, amiket a középkorú, vagy idősebb korosztály jóval hitelesebben tud képviselni.

„A szépségiparban egyre inkább háttérbe szorul az a hamis énképet sugalló eszme, amely szerint az örök fiatalság elérése a kulcs a boldogsághoz. Az öregedés, mint természetes folyamat egyre fontosabb szerepet tölt be a médiában, egyre inkább előtérbe kerül az újságok hasábjain, s az emberek egyre nyíltabban beszélnek arról a sokáig tabu témának számító dologról, hogy mindenki megöregszik egyszer, és a tagadás helyett az öregedés szépségére hívják fel a figyelmet.”

Egy remek példa a késői pályamódosításra Maye Musk, – Elon Musk, a Tesla vezérigazgatójának édesanyja – aki 70 éves korában kezdett el modellkedni, és elképesztő sikereket ért el. A tavalyi évben Covergirl arca lett, Karlie Kloss-szal közösen szerepelt a Swarowski hirdetésében és a Dolce&Gabbana kifutóján is végigsétált. A koreai, brit, német és ausztrál Vogue címlapokon is felbukkant – írja a Forbes. 238 000 követője van Instagramon, ahol a modellvilágban átélt kalandjairól és táplálkozási tanácsairól a „itsgreattobe70” és a „justgettingstarted” hashtaggel posztol.

Egyébként májusban ellátogat Magyarországra is, ahol a Brain Bar jövőfesztiválon fog előadni.

Elöregedő népesség és gazdasági következményei

Magyarországon az emberek nagy többsége alig várja, hogy nyugdíjba vonuljon, aki viszont nyugdíj mellett is dolgozna, alig talál munkát. Ezen mindkét oldalnak változtatnia kell, hogy a gazdaság ne bukjon orra a saját lábában, ugyanis az idősebb munkavállalók aktivitása nélkül komolyan gondok fognak kialakulni. Az egyre kevesebb fiatal nem lesz képes eltartani az egyre több nyugdíjkorhatár felett lévőt.

„Idősödő társadalomban élünk, közben pedig óriási digitális kihívás előtt áll a társadalom. Ha csak ezt a két elemet viszonyítjuk egymáshoz, már akkor látszik a paradox helyzet. Egyrészt összeurópai szinten kezdeni kellene valamit a demográfiai problémákkal – ennek egyik eszköze annak ösztönzése, hogy minél tovább meg tudjuk őrizni azt az egészséget, ami alkalmassá tesz arra, hogy munkavállalóként minél tovább számíthasson ránk a nemzetgazdaság. Ez itthon különösen furcsán hangzik, hiszen már az ötvenesek többsége is arra készül, hogy hogy tudja kihúzni azt a pár évet a nyugdíjig. Miközben az egészség megőrzése fontos, másik oldalról meg kell felelniük a digitális kihívásoknak is, amihez képzésekre van szükség” – mondta a témában rendezett sajtótájékoztatón Dr. Simon Attila István, az NGM munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára.

Ha összességében nézzük a helyzetet, rájövünk, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Nekünk azért, mert elégedettek lehetünk azzal, amit elértünk, mertünk változtatni, kiléptünk a komfortzónánkból. Ha egészségesek vagyunk, és szeretjük, amit csinálunk, akkor azzal elősegítjük, hogy tovább maradhassunk gazdaságilag aktívak, ezzel pedig megadjuk a gazdaságnak is azt, amire a jelenlegi helyzetben szüksége van.

 

Forrás: HRportál

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.