Nyári szabadság – csináld jól!

by | júl 1, 2019 | Karriertanácsok

A nyári időszak egyik legmeghatározóbb kérdése, hogy mikor és mennyi időre menjünk el szabadságra. Milyen törvényi szabályozása van a szabadság kiadásának? Hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni a rendelkezésünkre álló szabadnapokból? És hogyan tölthetjük el a legkellemesebben? Cikkünkből kiderül!

A szabadságolások törvényi szabályozása

A Munka Törvénykönyve 25 éves kor alatt 20 nap szabadságot biztosít, ami fokozatosan növekszik, és 45 éves korra éri el a maximális 30 napot. Ehhez adódhatnak hozzá a pótszabadságok, jogosultság esetén.

Alapvetően a munkaadó dolga a szabadságok kiadása, hiszen a munkavállaló szabadságának 75 százalékával ő rendelkezik. Egy évi 20 napos szabadságkerettel bíró munkavállaló 5 napot vehet ki maga, a másik 15 napról a munkáltató dönt. A tervezett kiadás előtt 30 nappal kötelessége értesíteni a munkavállalót, hogy mikor veheti ki szabadságát. A munkavállalónak 15 nappal a tervezett kivét előtt kell bejelentenie szándékát. Az éves szabadság kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére adható ki, vagyis a munkáltató nem szórhatja szét napokra. Jog szerint mindenkinek jár legalább 2 hetes, összefüggő szabadság.

A munkáltató csak rendkívüli esetben vonhatja vissza a kiadott szabadságot, amivel, ha kárt okoz a munkavállalónak (lefoglalt szállás, repülőjegy), azt meg kell térítenie.

Próbaidő alatt is jár az éves szabadság arányosított része, de ennek kiadását a munkáltató döntheti el. Vagyis hogyha ő ragaszkodik ahhoz, hogy próbaidő alatt nem lehet szabadságra menni, akkor azt kénytelenek vagyunk elfogadni.

Hogyan tudjuk kihozni belőle a legtöbbet?

Érdemes utánanézni, hogy milyen munkaszüneti napok várhatók a következő időszakban. Ha ezekkel egybekötve a szabadságunkat „megtoldhatjuk” a teljes hosszát. Például idén az augusztus 20-a miatt a 19-e is munkaszüneti nap lesz, ami egy 4 napos hosszúhétvégét eredményez. Így 3 munkanap kivételével (21-22-23.) 9 napos szabadságra tehetünk szert. Ha ilyen terveink vannak, ezt érdemes jó előre bejelenti a munkáltatónak, hiszen nem engedheti el az összes munkavállalóját ugyanabban az időben – és itt általában a gyorsasággal lehet nyerni.

Mivel töltsük a szabadságunkat?

Ez természetesen mindenkinél más. Van, aki legszívesebben a tengerparton napozik, míg más elmegy a hegyekbe túrázni, vagy akár megpróbálja utolérni magát az otthoni intéznivalókban. Összeszedtünk néhány tippet, hogy a lehető legkellemesebben teljen ez az idő, akármelyik opciót is válasszuk:

1. Ne stresszelj!

Ha nem is napozhatsz egész nap a vízparton, mérgelődni, rohanni akkor sem éri meg. Írd össze, hogy milyen teendőid vannak, és haladj velük lépésenként. Ez annak is szól, aki elutazik pihenni – hajlamosak vagyunk indulás előtt kikészíteni magunkat a „Biztos minden meg van? „Miért nem vagy még összepakolva?” kérdésekkel.

2. Ne akard telezsúfolni az összes napot!

Az utazás előtti napra is legyen egy szabad napod, amikor nyugodtan pakolhatsz, és miután hazaérkeztél se kelljen beesned másnap dolgozni. Praktikus ilyenkor kihagyni 1-1 napot a pakolásra, rendezkedésre.

3. Hagyd otthon a munkád!

Nagyon sokan képtelenek elengedni a munkájukat még a szabadság idejére sem. Hidd el meg fogják oldani nélküled is, nem azért utazol többezer kilómétert, hogy az itteni projekteken idegeskedj.

4. Szánj időt magadra!

Akár maradsz itthon, akár útnak indulsz, ne felejts el kikapcsolódni, pihenni közben. Ne érezz mindent kötelességnek!

Ne felejtsd el a szabadság arra van, hogy feltöltődj, és újult erővel érkezz vissza a munkahelyedre! Próbáld meg kiélvezni, amennyire a körülmények engedik.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.