Turbózd fel az önbizalmad 8 lépésben!

by | febr 17, 2019 | Karriertanácsok

Az egészséges önbizalom elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat mind a szakmai, mind a magánéletünkben. Tisztában kell lennünk azzal, hogy mire vagyunk képesek, és mennyit ér a munkánk. Ez persze csak elméletben ilyen egyszerű, a valóságban a rengeteg külső hatás könnyen elbizonytalaníthat, például, hogy úgy érezzük a főnökünk nem tart elég jónak minket egy fizetésemeléshez vagy előléptetéshez. Fontos, hogy ne kizárólag mások véleménye alapján alakítsuk ki a képet saját magunkról, mindig vizsgáljuk meg képességeinket és törekedjünk a fejlődésre.

A jó hír az, hogy az önbizalomnövelés egy tudatos folyamat is lehet, ami segít, hogy egy mélyrepülés után ismét szárnyakat kapjunk. Nézzük meg, miket tehetünk, hogy magabiztosak tudjunk lenni:

1. Ne másokat hibáztass!

Vállalj felelősséget magadért és a tetteidért. Ha valami nem sikerül, azt nézd meg, hogy te hol hibáztál és dolgozz rajta, hogy legközelebb ne forduljon elő. A kollégáid vagy a főnököd hibáztatása nem segíti a te fejlődésedet.

2. Felejtsd el a negatív hozzáállást!

Ha gyakran mondogatod, hogy ez nekem úgysem sikerül, nem vagyok benne jó, akkor ez most sürgősen hagyd abba. Ha valamit elégszer mondogatsz magadnak azt előbb-utóbb el is hiszed, akkor hát miért ne lehetne ez a valami pozitív? Mondhatod, hogy jobban sikerült, mint tavaly és sokat tanultam a helyzetből.

3. Koncentrálj az erősségeidre!

Figyelj arra, hogy miben vagy jó, mit szeretsz csinálni, és ezekre legyél büszke. Ne azt nézegesd, hogy mennyi mindent nem tudsz, hanem azt, hogy mennyi mindenben fejlődtél az elmúlt időszakban.

4. Képezd magad!

A lehetőségeid száma szinte végtelen! Tanulj új dolgokat, ismerd meg és értsd meg a rendszereket, amik körülvesznek, így határozottabban tudsz majd válaszolni, ha a véleményed kérdezik.

5. Ne félj segítséget kérni!

Természetes, hogyha valami nem úgy sikerül, ahogy elterveztük, az lelomboz és elbizonytalanít. Kérj meg valakit, akinek a tapasztalatában megbízol, hogy segítsen megtanulni, hogyan tudod sikeresen véghezvinni a feladatot.

6. Ne vedd túl komolyan!

Nem kell tragikusan felfogni a helyzetet, ha valamit elrontasz, próbálj tanulni belőle, ne úgy fogd fel, hogy neked semmi sem sikerül inkább fogd fel komikusan a helyzetet. Ez persze nem azt jelenti, hogy vedd félvállról a problémákat, csupán annyit, hogy nem kell kiakadni apróságokon.

7. Ne vedd magadra mások véleményét!

Természetes dolog az, ha szeretnénk beilleszkedni egy közösségbe és minél jobb képet kialakítani magunkról. De fontos tisztáznod magadban, hogy mindenkinek nem lehet megfelelni, mindig lesz valaki, aki a céltáblát látja benned. Nem szabad, hogy ez visszahúzzon! Keresd azoknak az embereknek a társaságát, akikkel megvan az összhang és segítik a fejlődésedet.

8. Állj ki magadért!

Rengeteg olyan helyzettel találkozunk nap mint nap, amikor megpróbálják ránk erőltetni mások akaratát. Ne hagyd magad elnyomni, állj ki magadért és a véleményedért!

 

A szakmai önismeret nagyon fontos dolog a karrierépítés során, ha szeretnél előrébb jutni az életedben, ezért fontos, hogy folyamatosan dolgozz rajta. Ennek az első lépése, hogy felépíted az önbizalmadat, épp ezért az önbizalomhiány nagyon sokak életét keseríti meg. Ezek a lépések tudnak segíteni a magabiztossáod fejlesztésében, de ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudod megtenni a kezdő lépéseket érdemes tanácsot kérned egy szakembertől, felkeresned egy önismereti tanácsadót.

 

Hogyha pedig inspirálódnál egy kicsit, egyik korábbi cikkünkben összeszedtük a legjobb idézeteket ebben a témában.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.