Álláskeresés a fizikai munkák világában I.

by | szept 17, 2020 | Álláskeresési tippek

A hozzám, mint karrier coach-hoz forduló ügyfelek nagy része szellemi foglalkozású. részben közép és felsővezető. Viszont egy gyár bezárásnál, vagy egy nagyobb létszám leépítésénél szoktam álláskeresési tréninget is tartani az ott dolgozó munkásoknak. A folyamat, amin keresztül meg fogják találni az új pozíciójukat, nekik is ugyanaz, ellenben a munkaerőpiaccal, valamint az álláskereséssel kapcsolatos ismeretük kevésbé naprakész, főleg azoknak, akik 15-20, vagy akár 25 éven keresztül jártak be ugyanabba a gyárba – még ha néha egy-egy tulajdonos váltás miatt máshogy is hívták -, és végezték a napi feladataikat.

Számukra első sorban nagy feladat az, hogy összegezni tudják szakmai tapasztalataikat, addig elért eredményeiket. gyakorlatban ismerik a maguk napi rutinját, a különböző műszakokban elvégzendő feladatok listáját, de ha egy irodai környezetben kérdezi valaki őket erről, akkor nehezen tudnak beszélni róla. Egyik dolgozó, akit megkérdeztem, hogy Gépbeállítóként mivel is foglalkozik, csak annyit mondott: megcsinálom a rám osztott feladatokat. Vele egyéni tanácsadások alkalmával lépésről lépésre vettük át, hogy a műszak kezdetekor milyen protokollon, azaz előírt feladatlistán kell végig mennie, a felelőssége mire terjed ki és hogyan dolgozik együtt más beosztású kollégáival. Sok boncolgató kérdés után így sikerült összeszednie, és ami jó, leírnia mindazt, ami az ő feladatkörébe tartozik. Ez alapján tudtuk meghatározni azt, hogy milyen gyárban, mely pozíciókat tudja majd megpályázni a közösen megírt önéletrajzzal. De mit is kell tartalmaznia egy önéletrajznak? És hogy is néz ki?

Először is az „Önéletrajz” szó helyett a saját név kerül.

Ezt követik az Elérhetőségek, ahol nincs szükség sem a születési dátumra, sem a lakcímre – a családi állapotról, gyerekek számáról, nevükről nem is beszélve -, mert egyik sem olyan információ, melynek befolyásolnia kellene a pályázatot. A lakcím csak akkor legyen benne, ha a leendő munkáltató közel van, ilyen esetben lehet előny.

E-mail címben, mint pl. nev.nev@gmail.com – a freemail és citromail helyett jobban néz ki a gmail, esetleg a yahoo a név valamilyen verziójával -, a beceneveket és vicces előtagokat érdemes elhagyni. Nem tűnik humorosnak egy új pozícióra pályázva. Ezt követi a mobilszám és az említett esetben a lakcím.

Munkatapasztalatokat az összeszedett feladatok alapján érdemes megírni, amihez segítségül lehet venni állásportálokon található, hasonló pozícióra megírt hirdetésekben az Elvárásoknál felsoroltakat. Természetesen nem kimásolni kell őket, hanem saját szavakkal megfogalmazni. Ha esetleg mindehhez eredmények is kapcsolódnak, például milyen százalékban sikerült a tervet teljesíteni.

Végzettségeknél a klasszikus iskolákat, de nem az általánost, hanem a közép- és szakiskolákat, esetleg megszerzett felsőfokú végzettséget kell feltűntetni a végzettség megnevezésével.

A Tréningek, tanfolyamok alatt azoknak a képzéseknek, oktatásoknak van helye, melyek rövid ideig tartó, szakmai fejlődést segítették elő, pl. egy újabb szoftver használatának betanulása, vagy egy új gyártási folyamat megismerése volt.

Ha van, akkor ezt követően jön a nyelvtudás melynek akár alap szintű tudása is előnyt jelenthet egy-egy pozíció betöltésekor.

Az Egyéb részhez kerülnek a számítástechnikai ismeretek, ami természetesen leginkább az Microsoft Office-on kívüliek. Ide kerül az összes, eddigi feladatok során használt szoftver, a jogosítvány – a személy- és tehergépjárművön kívül a például a különféle targoncás is.

Én utolsónak javasolni szoktam az Érdeklődési kört feltüntetni, ami igazából semmi más, csak egy kis hozzáadott emberi információ, amely kiegészítheti az önéletrajzban eddig felsorolt információkat olyanokkal, melyek hozzátehetnek a pályázathoz. Pl,. ha valaki focizik, akkor lehet jó csapatjátékos, ha pedig futott maratont, akkor pedig célorientált és kitartó.

Ha esetleg a fent leírt tartalomhoz már csak egy forma hiányzik, szívesen küldök egyet, ha kapok egy e-mailt a szeman.zoltan@karrier-coach.hu címre.

A következő alkalommal az álláskeresést veszem végig.

Szakmunkák, fizikai munkák – álláslehetőségek ITT!

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.