Online kiválasztási folyamat a munkavállalók szemszögéből

by | márc 31, 2020 | Karriertanácsok

Ami eddig csak egy lehetőség volt, vagy a személyes kiválasztási folyamat része, vagy annak támogatása céljából beillesztett lépés, az a jelen helyzetben kötelező elem lett, és bár nem vagyok jós, de a jövőben azt gondolom, hogy egyre nagyobb szerepe lehet az online kiválasztásnak. Mit is értek ez alatt?

Online állásinterjú

Nem csak azt, hogy egy interjút a HR-es Skype-on vagy Zoomon tart majd meg, hanem online kitöltött kérdőívekre és tesztekre, melyek pontosan megmutatják, hogy egy jelölt mennyire rendelkezik a betölteni kívánt pozícióhoz kapcsolódó készségekkel, kompetenciákkal.

A nagyobb cégek már régebben elkezdték automatizálni a kiválasztási folyamatukat, így már az oldalukon a „Jelentkezés” gombra kattintva tudtad elküldeni az önéletrajzod – illetve jó esetben a pozícióra megírt pályázatod. Ennél magasabb szintű rendszer esetén egy jelentkezést is ki kellett töltened, ami később segíthette a kiválasztással megbízott szakembert a szűrésben. A folyamat közben természetesen be kellett jelölnöd a GDPR szempontjából fontos hozzájárulást az adatok kezeléséhez.

A beküldés után több helyről automatikusan érkezik egy udvariasan megfogalmazott válasz e-mail, hogy befogadták a pályázatod és 2-3 héten belüli visszajelzést ígérnek – ha nem, akkor sajnos a pályázatod ebben az esetben nem volt sikeres.

A jövőben itt jöhetnek további lépések – ha eddig még nem történt volna meg -, mint például egy online kitölthető személyiség teszt, vagy kérdőív, melyet neked egy bizonyos időn belül ki kell töltened.

Regisztrálok / állást keresek

Hogy is érdemes felkészülnöd egy ilyen teszt vagy kérdőív kitöltésére?

A legfontosabb, amit tehetsz, az, hogy kipihened magad – a másik, amit ilyenkor szoktam javasolni, hogy előző este ne igyál alkoholt, bár ezt a legtöbb esetben nem nehéz betartani. Mindkettő az agyi kapacitásra van kihatással, amire  a kitöltés során szükséged lesz. Miután erre otthon kerül sor, kezdés előtt érdemes ellenőrizned, hogy megfelelően működik-e az Internet-kapcsolatod, és hogy nincs-e körülötted valamilyen zavaró tényező. A kérdőívben, hasonlóképpen, mint az interjún, a szakmai tapasztalatoddal, munkavégzéseddel, a munkahelyi viselkedéseddel, vagy motivációiddal kapcsolatban lehetnek kérdések, de nem terjedhet ki személyes témákra, vagy magánjellegű szokásaidra. Minden esetben kérj visszajelzést az eredményeidről. Ez nem feltétlenül személyesen fog megtörténni, de valamilyen formában kell, hogy kapj visszajelzést!

Visszatérve a tesztekre, melyek lehetnek személyiségi- vagy szakmai- tesztek.

Az utóbbiak esetében az eddigi tapasztalatokra, gondolkodásod gyorsaságára, problémamegoldó képességedre kíváncsi a leendő munkáltatód. Egy megbízóm például a könyvelő keresésnél nem meglepően könyveléssel kapcsolatos szakmai kérdés sort, valamint egy Excel táblázati gyakorlatot állított össze, mint szűrő, mielőtt nála a legelső beszélgetésre is sor került volna. Ennek oka azon tapasztalata volt, hogy előzőekben voltak jelentkezők, akik – számára fontosnak tartott – alap dolgokkal nem voltak tisztában, így akarta kiszűrni azokat, akikkel szakmai tekintetben már érdemes találkozni.

A személyiség és/vagy IQ teszt kitöltetésének célja, hogy leendő munkáltató megnézze, hogy mennyire illenél bele a pozícióval kapcsolatos elképzelésükbe. Milyen vezetői képességeid vannak, hogyan kommunikálsz a kollégákkal, hogy oldod meg a problémákat, mennyire bírod a stresszt, képes vagy-e delegálni, vagy milyen pontosan végzed az adminisztrációt. Ilyen tesztek kitöltésénél javasolni szoktam, hogy amennyire tudod, zárd ki az időt, mint tényezőt. Tudom, hogy ez nem egyszerű, mivel csak egy meghatározott idő van a kitöltésre, és a legjobbat akarod kihozni magadból, de ez általában nyomásként jelentkezik a pályázónál, ami nem segíti a minél jobb eredmény elérését. Érdemes „helyette” a feladatra koncentrálni, hogy a lehető legtöbb kérdésre tudj válaszolni.

A tesztben lehetnek olyan probléma megoldásra vonatkozó feladatok is, melyek esetében szintén nincs elég idő arra, hogy a feladat végére érj, itt a lényeg nem a végeredmény, hanem a gondolkodásmódod felmérése, hogyan értelmezed, merre indulsz el, hogyan állsz neki az adott helyzetben.

A személyiségedre vonatkozó kérdéseknél, vagy egy olyan tesztben, ahol több pontban 5 jellemző közül kell kiválasztanod, hogy melyik jellemző rád a legjobban, melyik a legkevésbé, ne azon gondolkodj, hogy a cég szerinted milyen választ vár el tőled. Légy őszinte és add magad! Ennek két oka van: az egyik, hogy ha őszintén töltöd ki a tesztet, akkor egy torzítás nélküli tükröt kapsz a személyiségedről, benne az erősségeiddel, és a fejlesztendő területekkel, és ez neked jó visszajelzés lehet a további karriertervezéseddel és pályázataiddal kapcsolatban. Másik pedig, ha az így kitöltött teszt alapján téged választanak, akkor beillesz abban a csapatba akár tagként akár vezetőként, ahova keresik az új kollégát, és mindenki megelégedésére – persze ez még sok mindentől függ – tudod betölteni a pozíciót.

Jelen helyzetben ezt követheti a skype-os, vagy Zoomon megtartott interjú, amire érdemes a szokásos kérdésekre való válaszokon túl külön is készülni. Egyrészt a helyszínnel kapcsolatban, mely lehet egy iroda, vagy egy szoba, ahol nem túl személyes körülmények között, kényelmesen tudsz válaszolni a kérdésekre. Másrészt pedig az öltözködés legyen olyan, mint, amikor interjúra mennél, így egy egységes képet látnak majd rólad, ha majd a sikeres beszélgetés után személyesen is szeretnének találkozni veled. A kommunikáció egy laptopon keresztül mégis csak más, mint személyesen, hiszen ott jó, ha a kamerába beszélsz, a másik oldalon így tűnik majd olyannak, mintha hozzájuk szólnál, amit érdemes előtte egy ismerőssel gyakorolni, aki akár mind a helyszín, mind pedig az öltözködésedről is tud visszajelzést adni, hogy látszódik a másik oldalon.

Természetesen ez az interjú ismétlődhet többször is, akár a HR-essel, akár a szakmai vezetővel, magasabb pozíciók esetén külföldi kollégákkal, menedzserekkel, amíg végül eljön a személyes találkozó ideje. De addig is javaslom, hogy gondold át, hogy mi az, amivel készülni tudsz, hogy a fent említett kiválasztási folyamat szakaszain – ami természetesen nem feltétlenül minden egyes pályázatodnál lesz ilyen részletes és hosszú – sikeresen tudj szerepelni.

Regisztrálok / állást keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.