Új szakma keresése – álláskeresőként új pozícióba

by | ápr 20, 2020 | Karriertanácsok

Előző cikkemben egy példát hoztam arra, hogy is lehet egy új területen lévő lehetőséget megpályázni abban az esetben, ha nem hajt a tatár, vagyis állásból állásba vált valaki. Ezúttal pedig a jelen helyzetre tekintettel abban próbálok segíteni, hogy álláskeresőként hogy tehetik ezt meg.

Példaként a saját történetemet hozom fel. Szakmai pályafutásomat a szállodaiparban kezdtem, és a diákként szerzett londineri tapasztalatomat egy nagy ugrással recepciósként gyarapítottam először egy dél-budai 4 csillagos szállodában, amivel párhuzamosan elkezdtem szállodaipari közgazdász végzettségem megszerzését.

Később munkahelyet váltottam, és egy belvárosi panzióban dolgoztam tovább hasonló munkakörben, és közben egy újabb főiskolában kezdtem meg tanulmányaimat.  két évvel és jó néhány éjszakás műszakkal később úgy döntöttem, hogy kilépek, és rövid ideig csak a tanulásra koncentrálok, amikor is a Pesti Estben szembe jött velem egy hirdetés: Mikulást keresnek. Hogy jön ez ide?!

Egy rendezvényszervező cég keresett vállalkozó szellemű fiúkat, hogy december elején néhány napot Télapóként töltsenek el családokat látogatva, vagy céges rendezvényeken megjelenve. Így kerültem a Nyugati térre, a ma könyvesházként működő, akkor Griff Gentleman áruházba, és ott 3 napig a vásárlókat kínálgattam szaloncukorral. Első nap megállt előttem két hölgy, és megkérdezte, hogy elmennék-e hozzájuk is Mikulásnak. Mondták, hogy ők nem messze onnan egy HR tanácsadó cégnél dolgoznak, és szívesen kifizetik nekem, ha másnap náluk én osztanám ki a munkatársaiknak a piros csomagokat. Amikor fizetés helyett álláskeresési tanácsot kértem, akkor még nem tudtam, hogy ez egy karrierváltó találkozás volt, mivel nem sokkal később már egy nemzetközi fejvadászcégnél találtam magam.

Az egyik tanácsadó az addigi karrieremről folytatott beszélgetésben felvetette, hogy miután nagy gyakorlatom van mind a személyes, mind pedig a telefonos kommunikációban, mi lenne, ha elmennék fejvadásznak. Feladatként annyit említettek, hogy cégek számára embereket kell keresnem üres pozíciókra, illetve jól hangzott az elnevezés: „fejvadász”, így belementem, és hamarosan, egy 5 körös kiválasztási folyamaton keresztül vergődve egy nemzetközi közép- és felsővezetőket kereső cégnél találtam magam. Ennek idén épp 20 éve.

Hogy ebből a történetből mi is lehet hasznos a jelenleg munkájukat vesztett álláskeresőknek? Hiszen most nincs Mikulás szezon. A viccet félre téve az, hogy érdemes átgondolni, hogy eddigi szakmai tapasztalat alapján miben is jó valaki, milyen feladatokat látott el sikeresen, mi volt a napi rutinja, és mindezeket milyen másik iparágban, melyik pozícióban tudja hasznosítani, ahol természetesen meg kell majd szereznie az arra a területre jellemző tudást, de a kompetenciák, amiket az előző munkakörökben szerzett, képessé teszik a munkakör betöltésére.

És hogy ne csak egy érdekes történettel és egy rövid, általános összegzéssel segítsem a jelenleg új munkahelyüket keresőket, összeállítottam egy ingyenes álláskeresési „segélycsomagot”, amely tartalmaz:

  • egy önismereti feladatot
  • az arra épülő önéletrajz és motivációs levél alapot, valamint a hozzájuk kapcsolódó kitöltési segédletet
  • álláskeresési technikák és lehetőségek leírását
  • a kiválasztási folyamat teljes bemutatását a telefonos interjútól a szerződés aláírásáig
  • illetve mindennek átolvasása és feldolgozása után egy telefonos konzultációt.

Amennyiben valaki, akár beosztott, akár vezető, aki a vírus helyzet miatt lett álláskereső, ír nekem egy e-mailt a szeman.zoltan@karrier-coach.hu címre, válasz e-mailben elküldöm az említett csomagot.

Regisztrálok / állást keresek

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.