Bemutatkozó videó – a karrier coach tanácsa

by | márc 26, 2020 | Karriertanácsok

Mi is az a Videó-önéletrajz? címmel jelent meg egy cikk itt a CVonline álláskeresőknek szóló blogján, amin elgondolkodtam. Többek között azért, mert már évekkel ezelőtt jósolták, hogy ki fogja váltani a Word/Pdf. formátumú önéletrajzokat, aztán néhány nagyobb vállalatnál történt próbálkozás után hamvába holt az ötlet.

Bemutatkozó videó - Videó önéletrajz

Bemutatkozó videó – Videó önéletrajz

Természetesen most még fejlettebb a technika, és egy új generáció is belenőtt a munkavállalói társadalomba, de ami még fontosabb: a koronavírus egyik következménye, hogy eddig természetszerűleg offline dolgok kerülnek át az online térbe. Gondolok itt meetingek és találkozók megtartására, tárgyalások lebonyolítására, és ha engem nézzük, karrier coaching beszélgetésekre. Már az elmúlt hetekben egyre több cég hozta meg azt a döntést, hogy nem fogadnak jelölteket személyesen, hanem telefonon, vagy valamelyik online csatornán (Skypeon vagy Zoomon) folytatják le az interjúbeszélgetéseket. A kiválasztási folyamatban a videó-önéletrajz így az első, vagy ha úgy nézzük 0. lépése lehetne. Hogyan?

Ügyfeleimnél mindig probléma, hogy is tudnak kitűnni, hogy tudják személyesíteni az önéletrajzukat úgy, hogy a szakmai tudásukon kívül egy kis emberi üzenetet, emocionális motivációt is tartalmazzon a javasoltan 2 oldalas szakmai leírás. Most itt az alkalom!

Persze, ennek is, mint ahogy az írott formátumnak, átgondoltnak kell lennie. Először is a technika és a helyszín kérdésében. Egy ilyen videót akár egy mobiltelefonnal is fel lehet venni, nem kell hozzá különösebb, drága felszerelés, maximum egy állvány, hogy ne valakinek a kezében mozogjon a készülék a felvétel közben. A helyszín lehet egy iroda, vagy egy szoba, ahol nem túl személyes körülmények között, kényelmesen tudsz elmondani magadról néhány percben információkat. Az öltözködés is legyen olyan, mint, amikor interjúra mennél, így egy egységes képet látnak majd rólad, ha a videó megnézése, és az önéletrajz elolvasása után személyesen találkozol a leendő munkáltatóddal. Attól, mert egy állványon van a telefonod, mögötte még állhat valaki, akihez ha beszélsz, megkönnyítheti a prezentációd, főleg, ha a kamera felett áll, mert akkor úgy néz ki, mintha a videó nézőjéhez beszélnél.

Persze, selfizni mindenki tud, és a különféle közösségi oldalakon megosztott kis vicces(nek szánt) videókat is hamar fel lehet venni, de ez más. Jó, ha átgondolod, mielőtt nekiállsz, hogy mit is szeretnél kiemelni abban a néhány percben magadról, a szakmai tapasztalatodból, a motivációdról, vagy épp a személyiségedből, hogy azt megnézve behívjanak egy személyes interjúra. Természetesen nem kell egyből sikerülne, hiszen ez nem élőben megy, így van lehetőséged visszanézni, és átgondolni egy-egy mondatot, esetleg azt, hogy mennyire látszik, hogy izgulsz, vagy a beállításon változtatni a megfelelő láttatás érdekében.

Ebből készülhet egy általános verzió, ami felkerülhet a Linkedinre, vagy például a CVonline adatbázisába, de javasolt, hogy konkrét állásra történő pályázat esetén a pozícióra szabott tartalommal – ahogy a Word/Pdf. formátumú klasszikus verziónál szoktam ajánlani -, érdemes mindig újat készíteni. Hiszen nem mindegy, hogy mi is pontosan az aktuálisan megpályázandó pozíció tartalma, milyen új kollégát képzelnek el ideális munkatársként, vagy mi az, amit te extraként tudnál nyújtani a leendő munkáltatódnak. Az önéletrajz, kísérőlevél és az egyre kevésbé kért motivációs levél mellett ezzel tudod teljessé tenni pályázatodat.

43 éves vagyok, az úgynevezett X generáció tagja, akik általában az offline kommunikációban és a személyes találkozókban hisznek. HR tanácsadóként és karrier coachként viszont folyamatosan tanulnom kell az online jelenlétet, hogy képben legyek az újabb és újabb fejlesztésekkel, lehetőségekkel, hogy ezzel is támogatni ügyfeleimet, és az ő álláskeresésüket. Eddig a videó-önéletrajzzal szkeptikus voltam, bár ez leginkább az említett korosztályos nézetnek volt köszönhető, de a jelenlegi helyzet rávilágított arra, hogy ebben is érdemes meglátni azt a lehetőséget, amely segítheti, és egy újabb fórumot adva hozzájárulhat egy pályázat sikerességéhez.

Regisztrálok / állást keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.