Énmárka offline

by | szept 15, 2020 | Karriertanácsok

Az utóbbi hónapokban inkább az online megjelenés, munkavégzés, találkozó, és persze interjú volt a hangsúlyos, de azért a személyes megjelenéshez és kommunikációhoz is vissza kellett szokni. Hogy ez meddig tart, azt nem lehet tudni, de hogy teljes legyen az énmárkád, az offline oldalát is vizsgáljuk meg.

Először is a felkészültséged az, ami az önéletrajzod után – amit természetesen az álláshirdetésben szereplő feladatok alapján pozícióra szabtál – az interjún is meg kell mutatkoznia. Hogyan? Előző este újra előveszed a hirdetés szövegét, amit gondosan, a pályázatod elküldése után, lementettél egy mappába, hogy ha behívnak interjúra, akkor elő tudd venni, és feladatról feladatra újra olvasni. Érdemes ilyenkor átgondolnod, hogy az eddigi szakmai pályafutásod alatt milyen hasonló feladataid, felelősségi köröd volt, vagy vettél részt olyan projektekben, melyek relevánsak a pozíció betöltése szempontjából. Ha ezzel az ismerettel indulsz neki az interjúnak, akkor látni fogják azt, hogy miért is te lennél a megfelelő jelölt a pozícióra, illetve neked miért is ez lenne a következő lépés a szakmai karrieredben.

Ezt a felkészültséget jó, ha a kommunikációdban is láttatod, amikor is a találkozón érthetően, nem hadarva – a cikk írójának egyik hibája – és lehetőleg szakszavak és 3 betűs rövidítések nélkül tudod prezentálni. Az érthetőséget és az üzenet átadását megkönnyíti, ha mindezt történetmesélés jelleggel teszed, így bemutatva a tapasztalatodat, hogy egy vevő/ügyfél/vendég/partner is értse, pontosan mivel is foglalkoztál az elmúlt években. Ha mindehhez pedig eredményeket is tudsz tenni, gondolok itt napi kiszolgált ügyfélszámtól kezdve, a hatékonyság növelésén át a költségcsökkentésig, illetve a cég által meghatározott KPI-ok (Key Performance Index – Kulcs Teljesítmény Mutató) elérésére, akkor nagy esélyed van rá, hogy azon kívül, hogy jó benyomást keltesz, még emlékezetes is lesz a hallgatóságod számára, legyen az egy HR tanácsadó, vagy szakmai vezető.

A felkészülést a megjelenésedre is értem, mind a pontosságra – amiről nem régen írtam -, mind pedig a ruházatot illetően. A pontossággal kapcsolatban érdemes előző este kikészíteni a ruhát, amit felveszel, hogy ezzel már reggel ne kelljen törődni, és megtervezni az utat, hogy autóval, vagy tömegközlekedéssel, mennyi idő is odaérni az interjú helyszínére, hogy sikerüljön legalább 10 perccel hamarabb érkezned. Ezt azért szoktam javasolni, mert ilyenkor van lehetőséged egy kicsit megnyugodni, esetleg egy korty vizet inni, tehát megérkezni, és nem éppen csak beesni a beszélgetésre.

A ruházattal kapcsolatban, ebben a blogban a CVonline oldalán már előzőleg megjelent két szakértő cikkét tudom nektek javasolni. A hölgyeknek Szemán-Fülöp Edina szín- és stílustanácsadó írt hosszabban itt, a férfi társaimnak pedig a Loft men’s fashion olasz férfidivat üzlet tulajdonosa, Kun Gergely fejtette ki véleményét, amit én pár sorral kiválasztási tapasztalatomat alapul véve egészítettem ki itt.

Ha mindezzel meg vagy, akkor nagy lépést tettél afelé, hogy a cégnél, ahova pályázol ne csak egy jelöltként, hanem a jelöltként tekintsenek rád a kiválasztási folyamat során.

Sok sikert kívánok hozzá!

 

 

Új lehetőségeket keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.