Énmárka online

by | szept 8, 2020 | Karriertanácsok

Az énmárka az, amit rólam mondanak, amikor kiléptem az (interjú)szobából. Ez a klasszikus megfogalmazása annak, hogy milyen képet is alakítasz ki magadról összességében – jelenleg, miután ez egy karrier tanácsadó blog – a kiválasztás folyamán. Persze, ez általában nem tudatos, de a jó hír az, hogy ha odafigyelsz a részletekre, akkor az az előnyödre válhat.

Hogy mire is gondolok? Arra, hogy mik is azok a kis puzzle darabkák, amikből összeáll a teljes kép és döntés születik arról, hogy veled szeretnének-e együtt dolgozni a jövőben. Ezek a darabok, melyek egészen aprók is lehetnek, megjelenhetnek online vagy offline, most az előzővel fogok foglalkozni, hogy is tudod tudatosan használni a kiválasztási folyamat során.

Első körben, amikor szembe jön egy számodra megfelelőnek tűnő álláshirdetés, arra elküldöd a pályázatodat, ahol, ha nem is ilyen ízekre szedve, mint ahogy most én itt írom, de lesz egy összkép arról, hogy mi az e-mail tárgya. Erre a „Jelentkezés az XV pozícióra és a nevedet” ajánlom írni, így segítheted a HR-est, hogy később is könnyen megtalálja az anyagod. Ezt követi a megszólítás – szerencsés esetben, ha előtte már telefonon érdeklődtél, akkor meg van a címzett neve, és így hivatkozhatsz is az említett beszélgetésre. Ezt követi a néhány soros kísérő levél, melyet érdemes jól megfogalmazni, és beleírni néhány olyan pontot, ami felkelti az érdeklődést az önéletrajzod alaposabb elolvasására. A végét pedig egy udvarias kéréssel zárd, hogy lehetőséget adjanak egy személyes bemutatkozásra, és jöhet az elköszönés név és egy mobilszám, hogy később ne kelljen megnyitni a CV-det, ha hívni akarnak.

Ezt követi a csatolmány, amiben jó, ha azt küldöd, amit az álláshirdetés végén kértek. Tehát, ha csak egy önéletrajzot kértek, akkor egy, fénykép nélküli, magyar nyelvű CV-t küldj. Ha magyar és angol nyelvű fényképes önéletrajzot várnak, akkor azt kell csatolni. A fényképed lehet otthoni, de ne fehér fal előtt és ne fehér ingben/blúzban készült. Motivációs levelet csak akkor írj, ha azt külön kérik. A dokumentumok elnevezése legyen a neved és CV vagy motivációs levél!

A pályázatod első sorban is legyen rendezett, áttekinthető és lássák rajta, hogy az arra a pozícióra készült, illetve egy pár soros szakmai célként emeld ki, hogy mi is az a tapasztalat, mely alkalmassá tesz téged annak betöltésére. A szakmai tapasztalatok tartalmába nem megyek most bele, a lényeg, hogy az elvárásoknak vissza kell köszönniük a tapasztalatok között, hogy látható legyen az egyezés.

A további online fórumok, amik szerepet játszanak az énmárka építésében: Linkedin és Facebook. Az önéletrajzban az elérhetőségeknél, ha van, érdemes feltüntetni a Linkedin profilt is, amire kattintva egy, ha nem is teljesen azonos – hiszen az önéletrajz pozícióra van szabva -, szakmai pályafutást lásson a HR-es. A másik a Facebook. Egy felmérés szerint a Facebook profilt a kiválasztással foglalkozó HR-esek 60%-a megnézi. Hogy ez jó, vagy sem, mindenki saját maga ítélje meg, de ha már így van, akkor érdemes azt is úgy kialakítani, hogy erősítse az énmárkát. Hogyan? Erre nem az a megoldás, hogy az összes képet vagy posztot kizárólag a barátaid láthatnak. Legyen publikus egy jól sikerült profilképed, és néhány olyan, ami például a szabadidős tevékenységeidről szól, legyen az sport, kertészet vagy épp gasztronómia, ami összhangban van az önéletrajz Hobbi részénél leírtakkal.

Mindezeket figyelembe véve lesz teljes az online megjelenésed egy-egy kiválasztási folyamatban. Ha mindez kész van, akkor jöhet az offline, az az a személyes benyomás, erről a következő alkalommal fogok írni.

Új lehetőségeket keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.