Énmárka online

by | szept 8, 2020 | Karriertanácsok

Az énmárka az, amit rólam mondanak, amikor kiléptem az (interjú)szobából. Ez a klasszikus megfogalmazása annak, hogy milyen képet is alakítasz ki magadról összességében – jelenleg, miután ez egy karrier tanácsadó blog – a kiválasztás folyamán. Persze, ez általában nem tudatos, de a jó hír az, hogy ha odafigyelsz a részletekre, akkor az az előnyödre válhat.

Hogy mire is gondolok? Arra, hogy mik is azok a kis puzzle darabkák, amikből összeáll a teljes kép és döntés születik arról, hogy veled szeretnének-e együtt dolgozni a jövőben. Ezek a darabok, melyek egészen aprók is lehetnek, megjelenhetnek online vagy offline, most az előzővel fogok foglalkozni, hogy is tudod tudatosan használni a kiválasztási folyamat során.

Első körben, amikor szembe jön egy számodra megfelelőnek tűnő álláshirdetés, arra elküldöd a pályázatodat, ahol, ha nem is ilyen ízekre szedve, mint ahogy most én itt írom, de lesz egy összkép arról, hogy mi az e-mail tárgya. Erre a „Jelentkezés az XV pozícióra és a nevedet” ajánlom írni, így segítheted a HR-est, hogy később is könnyen megtalálja az anyagod. Ezt követi a megszólítás – szerencsés esetben, ha előtte már telefonon érdeklődtél, akkor meg van a címzett neve, és így hivatkozhatsz is az említett beszélgetésre. Ezt követi a néhány soros kísérő levél, melyet érdemes jól megfogalmazni, és beleírni néhány olyan pontot, ami felkelti az érdeklődést az önéletrajzod alaposabb elolvasására. A végét pedig egy udvarias kéréssel zárd, hogy lehetőséget adjanak egy személyes bemutatkozásra, és jöhet az elköszönés név és egy mobilszám, hogy később ne kelljen megnyitni a CV-det, ha hívni akarnak.

Ezt követi a csatolmány, amiben jó, ha azt küldöd, amit az álláshirdetés végén kértek. Tehát, ha csak egy önéletrajzot kértek, akkor egy, fénykép nélküli, magyar nyelvű CV-t küldj. Ha magyar és angol nyelvű fényképes önéletrajzot várnak, akkor azt kell csatolni. A fényképed lehet otthoni, de ne fehér fal előtt és ne fehér ingben/blúzban készült. Motivációs levelet csak akkor írj, ha azt külön kérik. A dokumentumok elnevezése legyen a neved és CV vagy motivációs levél!

A pályázatod első sorban is legyen rendezett, áttekinthető és lássák rajta, hogy az arra a pozícióra készült, illetve egy pár soros szakmai célként emeld ki, hogy mi is az a tapasztalat, mely alkalmassá tesz téged annak betöltésére. A szakmai tapasztalatok tartalmába nem megyek most bele, a lényeg, hogy az elvárásoknak vissza kell köszönniük a tapasztalatok között, hogy látható legyen az egyezés.

A további online fórumok, amik szerepet játszanak az énmárka építésében: Linkedin és Facebook. Az önéletrajzban az elérhetőségeknél, ha van, érdemes feltüntetni a Linkedin profilt is, amire kattintva egy, ha nem is teljesen azonos – hiszen az önéletrajz pozícióra van szabva -, szakmai pályafutást lásson a HR-es. A másik a Facebook. Egy felmérés szerint a Facebook profilt a kiválasztással foglalkozó HR-esek 60%-a megnézi. Hogy ez jó, vagy sem, mindenki saját maga ítélje meg, de ha már így van, akkor érdemes azt is úgy kialakítani, hogy erősítse az énmárkát. Hogyan? Erre nem az a megoldás, hogy az összes képet vagy posztot kizárólag a barátaid láthatnak. Legyen publikus egy jól sikerült profilképed, és néhány olyan, ami például a szabadidős tevékenységeidről szól, legyen az sport, kertészet vagy épp gasztronómia, ami összhangban van az önéletrajz Hobbi részénél leírtakkal.

Mindezeket figyelembe véve lesz teljes az online megjelenésed egy-egy kiválasztási folyamatban. Ha mindez kész van, akkor jöhet az offline, az az a személyes benyomás, erről a következő alkalommal fogok írni.

Új lehetőségeket keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.