Mikor érdemes visszaülni az iskolapadba?

by | febr 10, 2020 | Karriertanácsok

Az álláskeresők számára gyakran hallott tanács, hogy amíg “vár” egy új munkára, addig menjen vissza tanulni. De vajon tényleg vissza kell ülni az iskolapadba csak azért, mert állást keresünk?

A tanulás fontos, mondhatnánk, hogy ezt már Lenin is megmondta, persze választások környékén nem szabad ilyen hasonlatokat hozni. De vajon tényleg megment minket a tanulás? Ha igen, akkor mitől? És mi várhat ránk anélkül?

Mit tanuljunk?

Tény: Egyre több a diplomás és egyre kevesebb a szakmunkás hazánkban. Vajon ha nem jött be az első diplomával megszerzett tudás, érdemes-e kiegészítő képzésbe vagy valami teljesen új irányba elmenni, vissza az iskolapadba?

Természetesen mindenki maga dönt, az viszont biztos, hogy sokkal nagyobb a kereslet egy jó gázszerelőre mint egy kommunikáció szakos hallgatóra. Még ha nem is tűnik presztízsszakmának egy asztalos mesterség, mégis sokkal nagyobb önállóságra tehetünk szert vele. Alapíthatunk céget egyedül vagy mással, később vehetünk fel embereket, a magunk uraivá válhatunk.

 

Az a fránya pályamódosítás

A pályamódosítás egyet jelent azzal, hogy ismét pályakezdők leszünk. Sokan vannak, akik 5-10 éves munkatapasztalattal szeretnének valami egészen másba kezdeni. Ilyenkor tegyük fel a kérdést magunknak, hogy mennyire piacképes az, amit tanulni szeretnénk, tudjuk-e úgy alakítani az ismerettségi körünket, hogy gyakorlatot szerezhessünk adott területen, és megengedhetjük-e magunknak, hogy kevesebb fizetésért dolgozzunk majd a későbbiekben?

A pályamódosításra persze sokszor szükség van, de akkor is jól fontoljuk meg, merre indulunk tovább.

 

Mennyi időnk van?

A felnőttek tanulása általában jóval célorientáltabb, mint a diákoké, hiszen olyan gyorsan szeretnék befejezni tanulmányaikat, amilyen gyorsan csak lehet, hogy aztán visszatérjenek a munkaerőpiacra. Ez egy irreálís ütemtervet jelenthet, ami teljesíthetetlen, és aminek a végén, nyilván a sikertelenség érzése erősödik fel, ami a munkakeresést sem könnyíti meg. Ha ehhez jön még egy kisbaba vagy egy család, amit el kellene tartani, a nyomás elviselhetetlenné válhat.

 

Folytassuk, amit elkezdtünk

Mielőtt azonnal belevágnánk egy újabb diplomába vagy egy hosszabb szakképesítésbe, nézzünk szét a házunk táján! Keressük meg, melyek a területünkön belül a keresettebb irányok, és próbáljuk megtalálni az ehhez a témához kapcsolódó workshopokat, továbbképzéseket, szakmai napokat, keressünk emellé szakirodalmat.

Ezzel pénzt és időt is spórolunk, hiszen a meglévő tudásunkat tesszük piacképessé, amivel nem kell olyan szakmákba vágnunk a fejszénket, amiket nem szívesen csinálunk.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.