Passzív álláskeresés – avagy miért érdemes adatbázisba regisztrálni

by | márc 23, 2020 | Karriertanácsok

Legutóbb 7 éve kerestem állást. Gondolhatod: a fejvadász/karrier tanácsadó  állást keres… Olyan, mint amikor a hóhért akasztják. A finomabb verzióban a szabónak lyukas a nadrágja. Persze, első körben azzal a szent meggyőződéssel álltam neki, hogy nekem nem kellenek az általam is tanácsolt álláskeresési- és interjú technikák, majd én megoldom. Hamar be kellett látnom: nem így történt.

Voltak sikertelen interjúk, visszajelzés nélkül maradt pályázatok, és adatbázisba feleslegesen feltöltött önéletrajzok. Legalábbis az elején. Aztán nem volt mit tenni, el kellett kezdenem használni azt a tudást, amivel már akkor több ügyfelemnek segítettem megtalálni a következő lépést a szakmai karrierjében. Erről tavaly, itt a CVonline blogjában egy cikksorozatban írtam is, illetve a weboldalamon is megtalálható 3 részben „A karrier coach karrierje” címmel.. Amiről viszont nem kevesebb szó esett, az az adatbázisba történő jelentkezés.

Álláskeresőként a következő munkahelyünk felé vezető úton a legkevésbé hasznos érzéssel azok a percek töltenek el minket, amikor egy munkaerő-közvetítő, vagy egy állásportál adatbázisába töltjük fel az önéletrajzunkat. Ha ez jut az eszedbe, gondolj arra, hogy ez egy befektetés: minél több helyen van fent a szakmai pályafutásod összegzését tartalmazó dokumentum, annál nagyobb az esély arra, hogy egy-egy keresés eredményeként a te CV-d kerül a kiválasztással foglalkozó HR-es elé.

Hogy kik és milyen adatbázisokat használnak? Egy megbízás esetén egy munkaerő-közvetítő cégnél dolgozó HR tanácsadó természetesen első lépésként felteszi az állás hirdetését a saját oldalára, illetve azokra az állásportálokra, melyekkel szerződése van. Ezt követően elkezdik az adatbázisokban jelölteket keresni. Első körben a saját cégének adatbázisát nézi át megfelelő önéletrajzok után kutatva, majd jönnek az állásportálok adatbázisai. Itt a pozíció nevének – és annak különböző variációinak – beírása, a szakmai tapasztalat éveinek pontosítása, a nyelvtudás szintjének és a munkavégzés helyszínének beállítása után a nagyító jellel ellátott kereső gombra kattintva kapja meg a potenciális jelöltek önéletrajzait, és kezdődhet is a válogatás. Természetesen ezen kívül is van még opció a szűrésre, ilyen például a kívánt fizetés, az álláskereső aktivitása, vagy akár készségek.

A fenti példámban – minden szentnek maga felé hajlik a keze alapon – a munkaerő-közvetítő cégeket emeltem ki, de természetesen munkáltatók, kis cégek és nagy vállalatok is vehetnek hozzáférést állásportálok adatbázisaihoz, így a náluk dolgozó HR-es kolléga, vagy annak hiányában az ezzel megbízott munkatárs kutathat az ott található CV-k között.

Tanácsadóként eddig is azt javasoltam az ügyfeleimnek, hogy a közösen megírt alap önéletrajzuk tartalmát, aztán annak Word vagy Pdf. formátumát – nyelvismeret esetén – angol verzióját is, töltsék fel az említett adatbázisokba, figyelve arra, hogy minél pontosabban tegyék ezt. Ezt követen viszont még hangsúlyosabban fogom ajánlani, mivel a technika fejlődésének köszönhetően a fent leírt folyamat – beállítások, és az arra megszűrt önéletrajzok válogatása – egy gombnyomásra egyszerűsödött. Most már, egy álláshirdetés feltöltése esetén, lehetőség van arra, hogy a hirdetésben lévő információk alapján egy algoritmus leválogassa az adatbázisban lévő CV-ket, és megfelelőségi százalék arányában sorrendbe tegye őket, az elvárásokhoz legjobban illeszkedővel kezdve a sort. Ezzel egy tanácsadónak – vagy egy cég munkatársának – nagyon sok időt megspórolva. Sajnos automatikus interjú időpont egyeztető funkció még nincs a rendszerben, de mindig van hova fejlődni.

Hogy az én esetemben végül megérte a feltöltés? A válaszom egyszerű: igen. Igaz, hogy már az elhelyezkedésem után, de jött egy hívás egy nagyobb humánerőforrás tanácsadó cégtől, hogy az egyik állásportál adatbázisában megtalált önéletrajzom alapján lenne számomra egy karrier-lehetőségük. Bár már nem volt aktuális, de egyrészt jólesett, mint visszajelzés – telhetetlen énem szerint persze néhány héttel korábban is hívhattak volna -, másrészt jó érzéssel töltött el: működik.

Regisztrálok / állást keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.