Passzív álláskeresés – avagy miért érdemes adatbázisba regisztrálni

by | márc 23, 2020 | Karriertanácsok

Legutóbb 7 éve kerestem állást. Gondolhatod: a fejvadász/karrier tanácsadó  állást keres… Olyan, mint amikor a hóhért akasztják. A finomabb verzióban a szabónak lyukas a nadrágja. Persze, első körben azzal a szent meggyőződéssel álltam neki, hogy nekem nem kellenek az általam is tanácsolt álláskeresési- és interjú technikák, majd én megoldom. Hamar be kellett látnom: nem így történt.

Voltak sikertelen interjúk, visszajelzés nélkül maradt pályázatok, és adatbázisba feleslegesen feltöltött önéletrajzok. Legalábbis az elején. Aztán nem volt mit tenni, el kellett kezdenem használni azt a tudást, amivel már akkor több ügyfelemnek segítettem megtalálni a következő lépést a szakmai karrierjében. Erről tavaly, itt a CVonline blogjában egy cikksorozatban írtam is, illetve a weboldalamon is megtalálható 3 részben „A karrier coach karrierje” címmel.. Amiről viszont nem kevesebb szó esett, az az adatbázisba történő jelentkezés.

Álláskeresőként a következő munkahelyünk felé vezető úton a legkevésbé hasznos érzéssel azok a percek töltenek el minket, amikor egy munkaerő-közvetítő, vagy egy állásportál adatbázisába töltjük fel az önéletrajzunkat. Ha ez jut az eszedbe, gondolj arra, hogy ez egy befektetés: minél több helyen van fent a szakmai pályafutásod összegzését tartalmazó dokumentum, annál nagyobb az esély arra, hogy egy-egy keresés eredményeként a te CV-d kerül a kiválasztással foglalkozó HR-es elé.

Hogy kik és milyen adatbázisokat használnak? Egy megbízás esetén egy munkaerő-közvetítő cégnél dolgozó HR tanácsadó természetesen első lépésként felteszi az állás hirdetését a saját oldalára, illetve azokra az állásportálokra, melyekkel szerződése van. Ezt követően elkezdik az adatbázisokban jelölteket keresni. Első körben a saját cégének adatbázisát nézi át megfelelő önéletrajzok után kutatva, majd jönnek az állásportálok adatbázisai. Itt a pozíció nevének – és annak különböző variációinak – beírása, a szakmai tapasztalat éveinek pontosítása, a nyelvtudás szintjének és a munkavégzés helyszínének beállítása után a nagyító jellel ellátott kereső gombra kattintva kapja meg a potenciális jelöltek önéletrajzait, és kezdődhet is a válogatás. Természetesen ezen kívül is van még opció a szűrésre, ilyen például a kívánt fizetés, az álláskereső aktivitása, vagy akár készségek.

A fenti példámban – minden szentnek maga felé hajlik a keze alapon – a munkaerő-közvetítő cégeket emeltem ki, de természetesen munkáltatók, kis cégek és nagy vállalatok is vehetnek hozzáférést állásportálok adatbázisaihoz, így a náluk dolgozó HR-es kolléga, vagy annak hiányában az ezzel megbízott munkatárs kutathat az ott található CV-k között.

Tanácsadóként eddig is azt javasoltam az ügyfeleimnek, hogy a közösen megírt alap önéletrajzuk tartalmát, aztán annak Word vagy Pdf. formátumát – nyelvismeret esetén – angol verzióját is, töltsék fel az említett adatbázisokba, figyelve arra, hogy minél pontosabban tegyék ezt. Ezt követen viszont még hangsúlyosabban fogom ajánlani, mivel a technika fejlődésének köszönhetően a fent leírt folyamat – beállítások, és az arra megszűrt önéletrajzok válogatása – egy gombnyomásra egyszerűsödött. Most már, egy álláshirdetés feltöltése esetén, lehetőség van arra, hogy a hirdetésben lévő információk alapján egy algoritmus leválogassa az adatbázisban lévő CV-ket, és megfelelőségi százalék arányában sorrendbe tegye őket, az elvárásokhoz legjobban illeszkedővel kezdve a sort. Ezzel egy tanácsadónak – vagy egy cég munkatársának – nagyon sok időt megspórolva. Sajnos automatikus interjú időpont egyeztető funkció még nincs a rendszerben, de mindig van hova fejlődni.

Hogy az én esetemben végül megérte a feltöltés? A válaszom egyszerű: igen. Igaz, hogy már az elhelyezkedésem után, de jött egy hívás egy nagyobb humánerőforrás tanácsadó cégtől, hogy az egyik állásportál adatbázisában megtalált önéletrajzom alapján lenne számomra egy karrier-lehetőségük. Bár már nem volt aktuális, de egyrészt jólesett, mint visszajelzés – telhetetlen énem szerint persze néhány héttel korábban is hívhattak volna -, másrészt jó érzéssel töltött el: működik.

Regisztrálok / állást keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.