Sikeres proaktív kommunikáció a kiválasztási folyamatban

by | aug 14, 2020 | Karriertanácsok

Nagyon sok jelölt panaszkodik, hogy nem kap visszajelzést a pozícióra elküldött önéletrajzára, és igazuk van. Tudom, hogy a tényen nem változtat, de ezt nagyon sok HR-es is így gondolja, és igyekszik is tenni ellene, erről több posztot is olvastam a Linkedinen. Az, hogy ennek mi az oka, azt hosszabban lehetne fejtegetni, most inkább arra törekszem, hogy segítséget nyújtsak neked, hogy álláskeresőként ne kerülj olyan helyzetbe – vagy legalábbis minimális szinten -, hogy nem kapsz visszajelzést.

Ahogy ügyfeleimnek szoktam mondani, személyesítsék az álláskeresésüket. Hogy mit is jelent ez? Első lépésként tudd meg, hogy ki az személy, aki az adott pozícióra a kiválasztást végzi. Ha egy munkaerő-közvetítő cég által meghirdetett állásra pályázol, akkor ott melyik tanácsadóhoz kerülnek az önéletrajzok, ha pedig közvetlenül a leendő munkáltatóhoz, akkor az ott dolgozó HR-es, vagy kisebb cégek esetén a szakmai vezető lesz a „te embered”.

Hívd fel őket és kérdezd meg, hogy aktuális-e még a pozíció, illetve megfelelő CV esetén mikorra számíthatsz interjúra. Tudom, általában nincs megadva sem telefonszám, sem pedig a kapcsolattartó neve, ezért egy kis kutatásra lesz szükséged. Ahogy egy IT-s barátom fogalmazta: Google a barátunk, Wiki pedig a barátnőnk, így néhány kattintással nem lesz nehéz megtalálni a központi elérhetőséget, amin keresztül már el is érheted a kívánt személyt.

Hogy ez miért fontos? Mert így tudni fogod, hogy a pályázatoddal ki foglalkozik, és már a „Tisztelt Hölgyem / Uram!” és a „Kedves Hirdető!” címzéseket felválthatja a névre szóló megszólítás és a „Telefonbeszélgetésünkre hivatkozva…” kezdetű e-mail. De ami még fontosabb: tudni fogod, hogy azzal a pozícióval kapcsolatban mikorra számíthatsz személyes/online bemutatkozási lehetőségre, azaz interjúra. Ha viszont még sem keresnek az adott héten, akkor a következőn van kit felhívnod érdeklődni, hogy hol tart a kiválasztási folyamat. Lehet, hogy valami oknál fogva csúszik egy-két hetet, szabadságolás, betegség, üzleti út, beeső projekt, szervezetátalakítás, stb., amivel nincs semmi gond, a lényeg az, hogy tudj róla. Ha viszont valamilyen okból az állást betöltötték, vagy nem téged választottak, akkor legalább kaptál egy nemleges választ, ami igaz, az adott pillanatban nem szívmelengető, de hogy egy kolléganőmet idézzek: a nemeken keresztül vezet az út az igenig.

Természetesen ez alól kivételt képeznek az olyan hirdetések, ahol nem lehet tudni, hogy melyik cég keresi új kollégáját, ebben az esetben marad a jelentkezés gombra kattintást követően az önéletrajzküldés, lesz, ami lesz alapon, de ez csak a kisebbik, töredék része a pályázataidnak. Egyfajta bónusz.

Ha viszont sikerült bekerülni az első körre, legyen az a munkaerő-közvetítőnél, vagy már a munkáltatónál, az interjú végén mindenképpen kérdezd meg, hogy mikorra szeretnék betölteni a pozíciót, hány körös kiválasztásra számíthatsz, illetve mikor lesz a következő kör. Ezen információk tudatában tudsz számolni ezzel a lehetőséggel, és tudatosabban kezelni a kiválasztási folyamatot, ahol nem csak egy passzív résztvevője vagy, akit majd hívnak, ha úgy alakul, hanem aktívan tudod menedzselni a kereséseidet. Főleg akkor, ha minden egyes álláspályázatodnál megteszed ugyanezt, és látni fogod, hogy melyiknél mikor érhetsz az ajánlat szintjére. Ha viszont odaértél, és nem pont az általad preferált cégnél, ahol tudod, hogy van még hátra egy kör a döntésig, akkor érdemes megkérned az álmaid munkahelyén dolgozó kapcsolattartód, hogy az utolsó interjút hozzák előbbre, mert ha rád esne a választásuk, akkor a jelenlegi ajánlatoddal szemben inkább nekik mondanál igent. Minderre akkor leszel képes, ha a felvázolt folyamatot egy táblázatban adminisztrálod, és követed, mert álláskeresőként én is tapasztaltam, hogy bizonyos számú pályázat után már nem lehet fejben tartani mindent. Ezzel a tudatosabb álláskereséssel nem csak a visszajelzések száma, hanem az önbizalmad is nő, ami sokat hozzá tud tenni a személyes bemutatkozások sikeréhez.

Tudom, jó lenne, ha egyszerűen egy beküldött CV-re is érkezne válasz, hiszen úgy lenne normális a kommunikáció: álláshirdetés – pályázat – visszajelzés: interjú/vagy nemleges válasz. De amíg nincs így, addig is érdemes megnézned, hogy te mit tudsz tenni annak érdekében, hogy ne maradj válasz nélkül. Kicsit munkás, de több ügyfelem szerint is megéri.

 

Új lehetőségeket keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.