Tanulni tanulni tanulni

by | máj 26, 2020 | Karriertanácsok

Néhány hónapja, az egyik tudományos csatornán volt egy beszélgetés, ahol egy kutató, aki a generációs tudásátadás alapján mutatta be a világ fejlődésének gyorsulását. Igyekszem a számokat pontosan idézni, miszerint amíg 3000 évvel ezelőtt 7 generáció tudta ugyanazt, addig 1000 évvel ezelőtt 5, 500 éve még 4, a XX. század második felében már csak 2, és mára oda értünk, hogy egy generációnyi idő alatt olyan változások történnek a világban, ahol az apa tudása már nem aktuális, és nem tudja átadni azt fiának.

A Lifelong learning, vagyis az élethosszig tartó tanulás már jó ideje benne van a köztudatban, tanítják az iskolákban, és megtalálható a multinacionális cégek HR osztályának zászlaján, de ez a vírusos időszak gyakorlatban is megmutatta, hogy senkinek sincs lehetősége arra, hogy egy szakma megszerzése, vagy egy bármilyen szakon elvégzett diploma után úgy tudjon dolgozni, hogy közben ne kelljen valamilyen területen tovább képeznie magát.

Elég csak belegondolni, hogy a mai világban, amikor néhány év leforgása alatt egész szakmák tűnnek el, és teljesen új szakmák keletkeznek, már nem jellemző, hogy valaki az első munkahelyéről vonuljon nyugdíjba. A Világgazdasági Fórum egy kutatásában a következő öt évre világszerte 5 millió álláshely megszűnését kalkulálja, ami 7 millió tényleges állás megszűnéséből és 2 millió új állás létrejöttéből ered. Azon pozíciók, melyek maradnak, azokban is nagy változások várhatók. Ehhez akkor fogsz tudni sikeresen alkalmazkodni, ha a tanulási képességedet karban tartod, fejleszted saját magad, részt veszel céges belső képzéseken, pályázol, vagy elfogadod, hogy a munkáltatód tréningre/tanfolyamra küld, esetleg te magad folytatod és frissíted tanulmányaidat a szakterületeden. Ami ma még aktuális tudás, az néhány év múlva már elavult lesz. Gondoljunk csak bele a szoftverek fejlesztésébe, a gyárak gépesítésébe, a digitalizációba. vagy mikro szinten ránézve egy állásváltásba, ahol a következő munkáltatónál ismét meg kell tanulni egy vállalatirányitási-, adminisztrációs-, vagy épp dokumentációs rendszert, esetleg új technológiát kell megismerni, ami sokkal könnyebben megy, ha már előzőleg is használtál hasonlót, vagy szereztél ilyen irányú végzettséget.

Ügyfeleimnek szoktam mesélni, hogy a családommal jó néhány évet vártunk még anno arra, hogy bevezessék nálunk a telefont, és amikor végre eljött a várva várt nap, választani tudtunk piros és piros tárcsázós készülék között. Eltelt néhány év, és a telefonomon élőben TV-t tudok nézni. És nem egy emberöltőről beszélünk. Itt most nem mennék bele az X, Y, és Z generációk közötti különbségekbe, az egy másik, néhány cikknyi téma lenne, csak érintve azt érdekes, hogy a két utóbbi csoport tagjainak a folyamatos fejlődés már teljesen természetes részét képezi az életének. Ők azok, akik keresik is a kihívásokat – hogy ezt az önéletrajzokban már elkoptatott szót használjam – tartalmazó pozíciókat, álláslehetőségeket, mert elég hamar beleunnak abba, ha sokáig ugyanazt kell csinálniuk. Ezzel szemben a változásokhoz nem genetikai szinten hozzászokott X generációnak nehezebb feladata van, hogy kövesse a fejlődést, nekik tudatosabban kell erre törekedniük. Természetesen ez utóbbi két megállapítás általánosít, de a lényeg, hogy komolyan kell venni az iskolában anno emlegetett élethosszig tartó tanulást és megnézni, hogy a szakmájukban merre tart a fejlődés, mi lehet a következő lépés, és akár a cégnél lévő belső karrier programba jelentkezve, akár saját önerőből – természetesen mindenkinek lehetősége szerint – továbbképezni magát.

Jogos a kérdés, hogy én személy szerint én mit teszek annak érdekében, hogy fejlesszem magam. A néhány éve a Magyar Coaching Pszichológia Egyesületnél megszerzett karrier coach végzettség után elvégeztem a Life Coach, illetve a Mester coach képzést is, majd egy hónapja egy személyiségi teszt tréningen is részt vettem, hogy ezzel is segíteni tudjam a hozzám forduló álláskeresőket. Emellett pedig a héten megyek egy online tanfolyamra, ahol a Zoom használatát fogom megtanulni, hogy a jövőben ne csak személyesen, hanem online is tudjak tanácsadást tartani. Közben pedig fejvadászként igyekszem figyelni a munkaerő-piaci változásokat annak érdekében, hogy minél frissebb információkkal rendelkezzek és tudjak átadni ügyfeleimnek. Minderre igyekszem külön időt fordítani a beosztásomban, mert szükségesnek érzem.

Ahogy Hosszú Katinka mondta: „A befektetett munka indig megtérül.”

 

 

Új lehetőségeket keresek

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.