4 tipikus hiba az önéletrajzban

by | febr 17, 2020 | Önéletrajz és motivációs levél

Amikor jelentkezünk egy állásra, hajlamosak vagyunk rutinból cselekedni, és a megszokott önéletrajzot küldeni. De vajon melyek azok a hibák, amelyeket a legtöbben követnek el, és amelyek nagyon lecsökkentik a visszahívás esélyét?

4 tipikus hiba az önéletrajzban

4 tipikus hiba az önéletrajzban

Az általánosság csapdájában

Legyünk specifikusak! Végzettségünket és eddig betöltött pozícióinkat határozzuk meg pontosan. Nem elég, ha csak annyit írunk egy pozícióhoz, hogy „asszisztens”, mert az önmagában nem mond semmit a munkáltatónak. Szedjük pontokba, hogy mivel foglalkoztunk, milyen tapasztalatokat szereztünk. Ha túl általános az önéletrajz, azzal azt az érzést kelthetjük a munkaadóban, hogy nincs meg bennünk a kellő motiváció a munka iránt.

Érdekes lehet: Trendi önéletrajz minta 2020-ra – Letölthető sablonnal

Hangsúly a hiányosságokon

Csak határozottan! Ne a hiányosságokra hívjuk fel a munkaadó figyelmét, ha vannak szürke foltok a karrierünkben. Ez leginkább a kísérő levélre érvényes, ahol meg kell fogalmaznunk motivációnkat, hogy miért jelentkezünk az állásra. A kísérő levélben nincs helye a negatív gondolatoknak. Pályakezdők például ne azt emeljék, ha még nem szerezték meg a diplomájukat, hogy nem rendelkeznek a megfelelő végzettséggel, hanem jelöljék meg a diploma várható évét.

Érdekes lehet: Kiválasztási folyamat 1. – Telefonos interjú a HR tanácsadóval

Azok, akik egy egészen új terültre kívánják leadni a jelentkezésüket, azt tanácsoljuk, hogy ne azt emeljék ki, hogy még nem rendelkeznek az adott területen kellő tapasztalattal. Gondoljunk arra, hogy mindenkinek el kell kezdenie valahol, és beszéljünk azokról a korábbi tapasztalatokról, amik illeszkedhetnek a megpályázott pozícióba.

Mindent bele?

Legyünk büszkék arra, amit eddig elértünk, karrierünkre, céljainkra és elért eredményeinkre. Azonban nagyon fontos, hogy azokat az eredményeket és tapasztalatokat emeljük ki az önéletrajzban, ami a jelentkezés szempontjából igazán releváns. Ezért kell mindig az adott álláshoz igazítani az önéletrajzunkat. Ez jelentheti azt is, hogy egy eltérő munka révén kiemeljük azokat a képességeket, amiket hasznosíthatunk a megpályázott állás során is, mint például a számítógépes ismeretünket, és az olyan pozitív tulajdonságokat, mint a csapatmunkára való képesség.

Vágjuk ki a felesleges, oda nem tartozó információkat az önéletrajzból, mert csak elterelik a lényegről a figyelmet és értékes helyet foglalnak.

Mennyit árt, ha nem mondunk igazat?

Túlságosan is könnyen engedhetünk a csábításnak, hogy kisebb hazugságokat megengedjünk magunknak önéletrajzunkban. Ha nem emlékszünk pontosan, hogy mettől meddig dolgoztunk előző munkahelyünkön, vagy ha nem jut eszünkbe a cég pontos neve vagy a szoftver, amin dolgoztunk, sok jelentkező hasra üt és mond valamit.

Jó, ha a tényeket közöljük, ezért ha nem vagyunk magunkban biztosak, inkább kérdezzünk meg valakit ex-kollégáink közül. Ugyanígy járjunk el a nyelvtudással. Inkább csináljunk egy szintfelmérőt, de ne mutassuk többnek nyelvtudásunkat a valódinál, hiszen ez az, ami a leghamarabb kiderül.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.