Legyél Első a jelöltek között!

by | jún 25, 2021 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok

AVAGY AZ ÁLLÁSPORTÁLOK HATÉKONY HASZNÁLATA

Korábban írtam már arról, hogy érdemes állásportálokra feltölteni az önéletrajzunkat, ha állást keresünk (https://blog.cvonline.hu/2020/karriertanacsok/hol-talalhatnak-rad-a-toborzok/21082).

Az cikk óta eltelt bő félévnyi idő megmutatta, hogy az online jelenlét elengedhetetlen az álláskeresésben és az sem mindegy, hogyan vagyunk jelen egy-egy állásportálon.

a legjobb álláskereső

Megváltozott a munkaerő piac, a pandémia átrendezte az erőviszonyokat és egy-egy álláshirdetésre a korábbinál legalább kétszer többen jelentkeznek. Toborzókén és karriertanácsadóként is azt tapasztalom, hogy ez a mennyiségi növekedés inkább több munkát hoz, mint több minőségi jelöltet.

A cégek egyre többször bíznak meg fejvadászokat és/vagy használnak online adatbázisokat, mert nem szeretnék a sok és hosszadalmas adminisztrációs feladatokkal terhelni a munkatársaikat.

Ennek következtében sokszor nincs is meghirdetve egy-egy pozíció. Ha az adatbázis rendelkezésre áll, egyszerre több pozícióra is lehet keresni, így nem költenek külön álláshirdetésre. Ezért mindenképpen érdemes regisztrálni az álláskereső portálokon. És ha már regisztrálsz, érdemes megnézni, melyek lehetnek azok a tényezők, amelyek segítenek, hogy az elsők között legyél a találati listán.

Legyen aktuális a pályázati anyagod! Ez érvényes az önéletrajzodra és a motivációs leveledre is. Folyamatosan frissítsd a tudásodnak megfelelően! Ha elvégeztél egy szakmai tanfolyamot tedd bele! Ha részt vettél önkéntes munkán, írd bele, mint tapasztalatot! Ha eszedbe jut, hogy másként fogalmaznál meg egy gondolatot a motivációs leveledben, nyugodtan írd át. Az algoritmus előre sorolja a legfrissebb pályázókat. A frissítéseknek köszönhetően hasonló besorolást fogsz kapni, mintha nemrég töltötted volna fel az anyagodat. Ez azért fontos, mert a cégek és fejvadászok a legfrissebb jelölteknél kezdik a szűrést, hiszen itt lesz a legnagyobb esély arra, hogy a jelölt még nem talált munkát. Szóval legyél naprakész, frissítsd rendszeresen a profilodat!

Csatolj képet! Eredetileg nem akartam a profilképről írni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon vegyes a jelöltek (és a fejvadászok) véleménye erről a témáról. Az önéletrajzba megteheted, hogy nem teszel képet, de egy állásportálon legyen egy üzleti kép feltöltve. Ennek egyszerű a magyarázata. A képet is egy adatnak tekinti a kereső algoritmusa, tehát ha nincs fent kép, akkor a profilod nincs teljesen kész és a keresésnél hátrébb leszel sorolva. És ha már fel kell tenni egy fotót, szerintem jobban jársz, ha egy számodra is előnyös, üzleti képet töltesz fel.

A pályázati anyagod tartalmazza a számodra legkívánatosabb állások kulcsszavait! Ahol lehet írd bele a pályázati anyagba. Mit jelent ez pontosan? Amikor feltöltöd az pályázatod, van olyan rész, ahol szabadon meg tudod fogalmazni, milyen pozícióban, milyen feladatod volt; meg tudod adni, milyen állást keresel stb. Itt azokat a szavakat használd, amelyek a számodra érdekes álláshirdetésekben is szerepel. Fontos! Nem azt mondom, hogy ferdítsd el a valóságot, mindenképpen írj igazat, mert hiába a jó kulcsszó, ha a szűrés alatt kiderül, hogy a szavak mögött nincs tartalom. Egy állásportál adatbázisában hatalmas mennyiségű információ áll rendelkezésre, amelynek egy része nem döntő a toborzónak, pont ezért fogja beírni a számára fontos kifejezéseket és szavakat. Minél többször szerepel egy-egy kulcsszó az anyagodban, annál inkább fog megfelelőnek találni Téged és az első jelöltek között fog szerepeltetni.Ezért érdemes minél több tapasztalatot/adatot szerepeltetni a feltöltött profilodban. Amikor konkrét pozícióra adsz be egy pályázatot, akkor érvényes lehet, hogy az önéletrajzod ne legyen hosszabb 1-2 oldalnál, de az állásportáloknál ez nem túl jó taktika. A kereső a megfelelő kulcsszavakat, azok gyakoriságát és esetleges kombinációját nézi. Most nem a tömörségre kell figyelni, hanem az algoritmusra. Adat, adat, adat! Ez lesz a segítségedre, hogy megfelelő pályázatod legyen

Mivel tudod segíteni az algoritmust? Regisztrálhatsz e-mail címmel, Google fiókkal, Facebook fiókkal, bár ezeket a magánhasználat miatt nem igazán ajánlom. A fiók profilképét és bizonyos adatait veszik át az álláskereső portálok és nem túl szerencsés, ha magánjellegű kép szerepel a profilodban. A leírások egy részét is képes átvenni a rendszer és ha nem célirányosan van összeállítva, akkor bizony rontani fogja az elérhetőségedet. Akkor mivel érdemes regisztrálni? A profi adatbázisokban össze tudod kötni a pályázati anyagodat a LinkedIn profiloddal. Így akár meg tudod jeleníteni a LinkedIn ajánlásokat és értékeléseket, amely növeli a szakmai hitelességedet

A végére hagytam egy jolly jokert, egy új lehetőséget, amellyel mindenkit megelőzhetsz, ez pedig nem más, mint a videó-CV. A toborzók 89%-a biztos, hogy megnyitja a videó-CV-t. Mi is az a videó-önéltrajz? Egy rövid, tömör, figyelemfelkeltő bemutatkozó anyag. Meg tudod magad mutatni „élőben” a leendő munkaadódnak, személyes megjelenés nélkül. Többször volt már arról szó, hogy a toborzók a szakmai jellemzők és a szükséges kompetenciák mellett az elkötelezettséget és a belső motivációt nézik egy-egy jelölt esetében. Ezeket könnyebb átadni, megmutatni személyesen. Eddig várni kellett arra, hogy a beadott pályázati anyag alapján behívjanak egy személyes interjúra, ahol ezeket hitelesen tudtad képviselni. És mi van, ha nem hívnak be? A videó-CV egy olyan eszköz, amellyel az utóbbi jellemzőket rögtön meg tudod mutatni, fel tudod hívni magadra a figyelmet. Érdemes kipróbálni, a feltöltött videó-CV jelentős lépéselőnyt jelenthet számodra a többi jelölttel szemben.

A fentiek segítségével nagymértékben tudod javítani a saját elérhetőségedet az állásportálok találati listájában és minden esélyed meglesz, hogy következő alkalommal a toborzók Rád találnak.

Sok sikert az álláskeresésedhez és kívánom, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkát!

 

 

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.