Ezeket a hibákat mindenképp kerüld el az interjún

by | ápr 19, 2022 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek, Interjú, Karriertanácsok, kiemelt

A sikertelen interjú leggyakoribb okai

Az álláskeresők nagy része az önéletrajz megírásával foglalkozik a legtöbbet és sokkal kevesebben törődnek azzal, hogyan tudnának egy jó állásinterjúra felkészülni. Sokszor azt gondolják, a CV már célba talált, ez fél siker. Amikor az engem megbízó cégeknek keresek munkatársat sokszor találkozom olyan hibákkal, amelyek egy ígéretes jelöltet könnyen az elutasítottak közé repíthetnek. Aki olvassa rendszeresen a bejegyzéseimet, az tudja, hogy mind a jelöltek, mind a cégek oldaláról is megközelítek egy-egy témát. Ha a lenti hibákat elköveted, nagyon valószínű, hogy nem kapod meg az állást. Nyilván ez az egyik legnagyobb hátrány, de azt kell mondjam(írjam), a saját érdeked is, hogy elkerüld ezeket a hibákat.

Nem készülsz fel a cégből

Mit szólnál ahhoz, ha úgy beszélgetne Veled az interjúztató, hogy nem tudja, mi van az önéletrajzodban? Mert arra sem veszi a fáradtságot, hogy elolvassa? Most akkor gondold végig, hogyan érezheti magát, ha azt tapasztalja, hogy semmit sem tudsz a cégről. Ahogy ő végig fogja olvasni az önéletrajzodat, mert érdekesnek talál, a Te érdeklődésedet is az mutatja, hogy utánanézel annak, hová jelentkezel. Nem beszélve arról, ha felvesznek, itt fogsz dolgozni 1-5 évet. Tényleg nem szeretnéd tudni, milyen ez a cég? Mit képvisel, hogyan bánik az ügyfeleivel, alkalmazottjaival, stb? Hogy utána nézel a cégnek, nem csak azt mutatja, hogy érdeklődsz a pozíció után, hanem segít abban, hogy felelősen tudj dönteni. Ha látják, hogy komolyan gondolod, máris nem kell magyarázkodnod, hogy milyen a felelősségvállalásod.

Nem készülsz fel a pozícióból

Hogyan szeretnéd kideríteni, hogy a megpályázott az állás tényleg Neked való vagy sem, ha arra sem emlékszel, mit írtak a hirdetésben? Ha azt hiszed, hogy csak Te kérdezheted meg, hogyan fog telni egy napod, tévedsz. Ezzel a kérdéssel tud az interjúztató megbizonyosodni arról, hogy tudod, mire vállalkozol. És megint arra szeretnék utalni, hogy ebben a pozícióban fogsz dolgozni az elkövetkező időben. Nem szeretnél minél többet tudni róla? Persze, gondolkozhatsz úgy is, hogy arra való a próbaidő, de ahogy a cégeknek, úgy Neked is idő- és energiapazarlás lesz a próbaidő, ha újra állást kell keresned, mert rosszul mérted fel a pozíciót. Nem beszélve arról, lehet, hogy közben visszautasítottál egy olyan ajánlatot, amely jobban Hozzád illett volna. Szóval érdemes átolvasni, miről szól az eredeti álláshirdetés (Mert lementetted, ugye?), hogy tudjál, mit kérdezni.

Kibeszéled a régi munkáltatódat

Nagyon sokszor találkozom olyan jelölttel, akinek számos referenciája van és közben szidja őket. Azt gondolja, azzal, hogy bemutatja, milyen „rossz” cégnél kellett dolgoznia, jobb színben fog mutatkozni. Csakhogy az interjúztató közben azon fog gondolkodni, hogy ebből a sok panaszból vajon mi igaz és mi nem. Miért dolgozott ennyi ideig ennél vagy annál a cégnél, ha ilyen rossz volt? Persze, mondhatod, hogy mert valahol kell dolgozni, de mennyit árul el Rólad az, hogy az interjún kibeszéled a volt/jelenlegi cégedet, főnöködet… Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a jövőbe valami nem tetszik, akkor a leendő munkáltatódat is kibeszéled? És még az is lehet, hogy igazat mondasz, de egy panaszkodó sohasem fog együttműködőnek, sem pozitívnak tűnni. Pedig ezek nagyon fontos kompetencia-elvárások a jelölteknél.  

Nem vagy őszinte

Nem kell, hogy 100%-ban megfelelj a pozíció feltételeinek, ahhoz, hogy felvegyenek. Viszont kell, hogy legyen egy-két kiemelkedő jellemző, amivel rendelkezel. Ezekre a készségekre, képességekre koncentrálj, ezt mutasd meg, mert ez fog Téged megkülönböztetni a többi jelölttől. És a hitelesség. Ezért legyél őszinte! Először is, mert hiszem, hogy egyszer minden kiderül, másrészt, ha bevallod a hiányosságaidat, sokkal hitelesebb leszel. Pl. ne mondd, hogy folyékonyan beszélsz angolul, ha nem így van! Inkább kötelezd el magad, hogy a lehető leggyorsabban felhozod az angolod az adott szintre. Sőt még az is lehet, hogy a kihangsúlyozott képességeid annyira tetszenek, hogy a cég hajlandó lesz a hiányosságaid pótlását támogatni. Hidd el, ott, ahol elutasítanak azért, mert őszintén bevallottad, mit nem tudsz és nem számított az elköteleződés vagy a kulcs képességeid, az nem a Te helyed volt. 

Saját kérdéseid csak a pozíció előnyeiről szólnak

Mennyit fogsz keresni? Milyen cafetéria van? Milyen egyéb más juttatások vannak? Hová mehetsz tanulni, képezni magad? Van-e home office? Stb. Ezek mind fontos kérdések részedről. És nem is arra bíztatlak, hogy ezeket ne kérdezd meg. Viszont, ha megkérdezik, hogy van-e kérdésed és Te csak ezeket teszed fel, akkor az érdeklődésed egyoldalúnak fog tűnni. Ezt egyik munkáltató sem szereti, hiszen ahogy Te is azt szeretnéd érezni, hogy jól jársz a megpályázott pozícióval, a cégek is azt szeretnék érezni, hogy jól járnak Veled. Ezért olyan kérdéseket is tegyél fel, amelyek azt mutatják, hogyan tudsz értéket teremteni a leendő munkáltatódnak. Többek között erről szólt az első két bekezdés is.

Pontatlanság

A végére hagytam egy nagyon kényes kérdést. Ha nem tudsz részt venni az interjún vagy késel, mindenképpen jelezd! Ezzel is mutatod, hogy korrekt vagy (megint egy soft skill, amelyet a gyakorlatban hitelesen be tudsz mutatni). Ezzel együtt azt javaslom, próbálj meg olyan időpontot megbeszélni, amelyre biztos odaérsz. Az érem másik oldala, hogy ne érkezz túl korán sem! Ha nem tudtad jól felmérni, mennyi idő kell, hogy odaérj és korábban érkezel, akkor se menj be/jelentkezz be 5 percnél korábban a megbeszélt időpontnál! Te sem fogod jól érezni magad, ha ott ülsz idegesen a recepción vagy egy üres tárgyalóban 10-15 percig.

Remélem, tudtam segíteni Neked, hogy kicsit más nézőpontból tekints az állásinterjúra. Kívánom, hogy találd meg a számodra ideális állást és céget!

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.