Hogyan kezeld az elutasításokat az álláskeresés alatt?

by | jún 14, 2022 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek, kiemelt

Az álláskeresés kemény munka, főleg annak, aki mindent beleadva, intenzíven keres munkát. Mindenhonnan azt halljuk, hogy ma könnyű álláshoz jutni, mégis sokan vannak, akik hosszú hónapok alatt sem kapnak állást. Ilyenkor nagyon nehéz lelkesnek maradnunk, sokszor gondolkodunk azon, hogy vajon miért pont engem utasítanak el a cégek. Már ha elutasítanak és nem csak várunk a visszajelzésre. A következő bejegyzésben azt nézzük át, mit tudsz tenni a fenti helyzetekben.

Ne vedd magadra! 

Persze, most tudom, hogy azt gondolod, hogy miért ne venném, hiszen pont engem utasítottak el. Ez egyrészt így van, másrészt viszont, általában egy embert keresnek, így, ha többen jelentkeztek, akkor az egy felvett jelentkezőn kívül a többeket is elutasítottak. Szóval nem vagy egyedül, bár tudom, hogy ez nem feltétlen vigasztal.   
Ha van lehetőséged megkérdezni, végül miért a másik jelölt mellett döntött a cég, mindenképpen tedd meg! Ezeket érdemes tanulságként megjegyezni, de nem szabad azt gondolnod egy elutasítás után, hogy Te most kevésbé vagy értékes ember, mert valamelyik cég nem vett fel. Számos oka lehet egy elutasításnak: a szakmai tapasztalat vagy tudás hiányzik; lehet, hogy nem voltál szimpatikus vagy olyan bérigényed volt, amelyet nem tudtak/akartak megfizetni stb. Bármilyen ok miatt döntöttek így, ne mosd össze a jelentkezésed elutasítását a saját személyiségeddel! Attól mert most nem sikerült, még értékes ember vagy!

A teljesítményed nem azonos Veled!

Miért érdemes munkaként tekinteni az álláskeresésre? Mert így szét tudod választani a magánéletedet a munkától. Illetve mert ahogy a bevezetőmben írtam, tényleg munka. Miért fontos ez az elutasítás szempontjából? Az első pontban már szó volt arról, hogy érdemes szétválasztani a teljesítményedet a személyiségedtől. Korábban, amikor dolgoztál és egyik kapott feladatod nem sikerült túl jól, (remélem) akkor sem gondoltad, hogy nem vagy alkalmas semmire sem az életben. Viszont a sorozatosan kapott elutasítások után hajlamosak vagyunk erre (is) gondolni. Szóval a teljesítményed nem egyenlő Veled. Ezt soha ne felejtsd el!

Ne várd meg, míg visszajeleznek!

A visszajelzések nagyon rapszodikusak, vannak olyan cégek, ahonnan soha nem érkezik meg a visszajelzés. (Mondjuk, oda nem is érdemes menned dolgozni.) Ha beadtad a jelentkezésedet vagy behívtak állásinterjúra, akkor se várd meg a visszajelzést, hanem jelentkezz a következő ajánlatra. Minél több lehetőséget ragadsz meg, annál magabiztosabb leszel egy-egy álláskeresési folyamatban. Mi történik, ha visszahívnak az összes helyre? Legfeljebb lesz miből válogatnod.

Tekints tapasztalatként az elutasításra!

Arról már volt szó, hogy az elutasítások maximum a teljesítényednek szólnak és Te nem vagy ettől személy szerint értéktelen. Ha az elutasítás után leülsz és végig gondolod, mit tudtál meg magadról, az álláskeresési technikádról, ha végig gondolod, hogy egyáltalán tetszett-e Neked ez a cég stb., akkor már sokat haladtál. Megnézheted, elemezheted, hogy általában meddig jutsz el a kiválasztási folyamatban. Ha legtöbbször be sem hívnak interjúra, érdemes átnézni az önéletrajzodat és azt javítani. Folyamatosan figyelni, melyik az az állástípus, amelyre behívnak, melyikre nem. Ha jobb állást szeretnél, érdemes megnézni, mit kell még hozzátenned, megtanulnod, hogy megfelelj a kritériumoknak! Inkább azt nézd, miben tudsz/szeretnél fejlődni, minthogy hibáztasd önmagad, mert nem vettek fel. Így egyszerre tudod magad motiválni és javítani a jelentkezési folyamatodat és előbb-utóbb megtalálod a Neked való munkát.

Minden apró sikert értékelj!

Hajlamosak vagyunk minden apró negatívum miatt leértékelni önmagunkat és nem látjuk az ugyanakkora pozitív változásokat magunkban. Ha korábban nem hívtak be interjúra és most megtették, de nem Téged választottak, akkor lásd meg azt is, hogy előrébb kerültél a folyamatban. Félre ne érts, ez nem egy idillikus hurrá-optimizmus, hanem tényszerű megállapítás magad felé. Egy feladattal/tanulnivalóval beljebb vagy, ha már tudsz olyan önéletrajzot írni, amire behívnak. Lehet, hogy most már csak az interjútechnikádat kell csiszolni… Értékeld, hogy előrébb vagy, még akkor is, ha úgy érzed, most nem lett eredménye!

Szükség esetén, kérj segítséget szakembertől!

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni az elutasításokkal, mindenképp fordulj szakemberhez!
Ha a folyamatot szeretnéd hatékonyabbá tenned, akkor álláskeresési szakértőt keress, ha önmagad szerepét nem látod tisztán vagy úgy érzed, kezdesz belefásulni a keresési folyamatban, akkor karrier coach-ot érdemes felkeresned.

Összegezve a fentieket az elutasítást biztos nem fogod tudni elkerülni, ezért érdemes rá egy teljesen más nézőpontból tekinteni. Kívánom, hogy minél kevesebb elutasításban legyen részed és találd meg a számodra megfelelő munkát és céget!


Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.