Kapcsolati háló – hogyan építsük ki és miért fontos?

by | okt 6, 2022 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt-3

Ahogy a coaching ügyfeleimnek szoktam mondani, amikor az álláskeresési technikákról beszélgetünk túl a munkaerő-közvetítő és fejvadász cégeken, valamint az állásportálokon, hogy a kapcsolati háló mindenkinek a rendelkezésére áll: az általános iskolai osztálytársaktól a legutóbbi munkahelyen lévő kollégákig, a szomszéd nénitől a rokonokig, mindenki a kapcsolati hálónk része.

Miért fontos a kapcsolati háló az álláskereséskor?

A kapcsolati tőke a kapcsolati háló azon része, akivel rendszeresen találkozunk, beszélünk, vagy épp olvassuk a posztjait, de a többiek? Igen, velük érdemes felvenni és aztán valamilyen rendszerességgel tartani a kapcsolatot. Hogy miért? Mert, ha csak az álláskeresési lehetőségeidet nézzük, nekik is van egy munkahelyük, sőt, az ő ismerőseik is, így sok olyan helyen vannak közvetlen vagy közvetett ismerőseink, ahol szívesen vállalnál munkát. Ennek átlátására remek fórum a LinkedIn, ahol nem csak azt láthatod, hogy a te ismerőseid melyik cégnél, milyen pozícióban dolgoznak, hanem azt is, hogy az ő kapcsolati hálójában lévők hol teszik ugyanezt.

A kapcsolati háló előnye: ajánlás

A kapcsolati hálónk ismerete azért fontos, mert így egyrészt belső, munkatársi ajánlással tudsz bekerülni a kiválasztási folyamat első, személyes interjújára a HR-eshez, másrészt pedig eleve magasabb bizalmi szinten lehet a beszélgetést kezdeni, hiszen egy kollégán keresztül érkeztél. Harmadrészt pedig az ismerőseid informálhatnak azokról az állásokról, melyeket nem hirdetnek meg nyilvánosan, még a cég honlapján sem, hanem első körben a munkatársakat kérik meg, hogy ajánljanak az ismeretségi körükből valakit az épp nyitott pozíciókra.

kapcsolati háló

A cégek nem hirdetnek meg minden állást

Egy saját példámon szemléltetve, amikor 9 évvel ezelőtt állást kerestem, igyekeztem minél több ismerősömnek jelezni, hogy ha hall valamilyen nekem való pozíciót – természetesen kifejtettem, hogy pontosan mi is lenne számomra az ideális állás -, akkor szóljon. Így tett az a barátom, aki egy nemzetközi cég magyarországi IT és pénzügyi központjában dolgozott, és hívott, hogy van a HR osztályon egy Recruiter állás, amit rajta keresztül megpályázhatnék. Ő az információt onnan tudta, hogy a cég HR osztálya rendszeresen küld e-mailt az ott dolgozó 500-600 munkatársnak az üres pozíciókról a belső Intraneten keresztül, akik aztán ha tudnak, ajánlanak olyan barátot, ismerőst, netán volt kollégát, akit úgy gondolnak, hogy megfelelő lehet a feladatok elvégzésére.

Természetesen az ajánlott jelöltek is végig mennek a kiválasztási folyamatokon, interjúztatja őket a HR-es, a szakmai vezető, cégtől függően tesztet is kell írniuk. Viszont, ha a végén az egyikük megfelel, felajánlják neki az állást, és ő el is fogadja, akkor sikeresen betöltötték az üres helyet és a lehetőség még a cég honlapján lévő Karrier oldalra sem kerül ki, nem hogy az állásportálokra, vagy munkaerő-közvetítőkhöz. Mert az, hogy minden állást meg kell hirdetni, az egy városi legenda. Csak az állami szektorban van ilyen kötelezettség, hogy ki kell írni a megüresedett pozícióra pályázatot, a versenyszférában nem.

Hogyan értesülhetünk ilyen lehetőségekről?

Egyrészt természetesen onnan, ha minél több ismerősöd tud róla, hogy állást keresel, vagy váltanál. Emellett az is fontos, hogy tudják, pontosan mi lenne számodra ideális lehetőség, amivel kapcsolatban gondoljanak rád. Másrészt pedig készíts listát azokról a cégekről, ahol szívesen dolgoznál. Tedd meg ezt iparág szerint, ahol eddig is volt tapasztalatod, vagy ahova váltanál, illetve lokáció szempontjából is, hogy mi az a kör a lakhelyed körül, melyen belül található vállalatok vagy vállalkozások szóba jöhetnek a bejárás tekintetében. Első lépésként nézd meg a Linkedinen, hogy van-e ismerősöd, vagy ismerősöd ismerőse, aki ott dolgozik, és a fent említett módon keresd meg őket, hogy az önéletrajzod egy ajánlással kerüljön a HR-eshez, ne a cv@cegnev.hu e-mail címen keresztül. Hidd el, így hatékonyabb.

Ahogy egy barátom fogalmazta: a networkingről: “net”-je mindenkinek van, már csak a workinget kell beletenni.

Ui: A HR Recruiter pozíciót végül nem pályáztam meg, mert akkor már 2 hónapja dolgoztam egy HR Tanácsadó cégnél, de az, hogy a barátom gondolt rám a lehetőséggel kapcsolatban, az nagyon jólesett.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.