SEGÍTSÉG! Állást keresek. Álláskeresési tippek rangidősöknek.

by | febr 23, 2022 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt

KÉRDÉS: 40 év felett hogyan kezdjek új munkahely keresésébe, ha azt látom, a fiatalok jóval nagyobb eséllyel indulnak?

A KARRIER COACH TANÁCSA

“Nem idős vagyok, csak hosszabb ideje vagyok fiatal”. Valahogy ezzel a hozzáállással érdemes nekifutni az álláskeresésnek akkor is, ha már elmúltál 40. Hogy mire ez a hurrá optimizmus, amikor mindenhol junior szoftver fejlesztőket keresnek? A jó hír az, hogy nem mindenhol. Sőt! Vannak olyan cégek, nem kevesen, ahol belátták, hogy fontos a csapatban a fiatalok mellett seniorabb kollégákat is foglalkoztatni, akik

  • tapasztalatával egy másik nézőpontot tudnak adni,
  • megfontolt hozzáállásukkal jó mederbe képesek terelni a leghevesebb szakmai egyeztetések közben felmerülő jó ötleteket és
  • tudásukkal mentorálni az új, vagy kevésbé tapasztalt kollégákat

– hogy csak néhányat említsek a “milyen előnyöket is tudsz nyújtani a cégnek” listából. Egy ilyen listát például érdemes összeraknod saját magadnak, nem csak a “Miért önt válasszuk erre a pozícióra?” kérdésre való válaszra felkészülve, hanem emellett annak átolvasása emelheti az önismereti- és önbizalmi szintedet is, ami valljuk meg, nem egy hátrány az álláskeresésnél.

Emellett még egy nézőpontot adnék: csak egy állást kell megtalálnod! Mindegy, hogy milyen a munkaerőpiac, hogy Covid időszak van, vagy épp munkaerőhiány – jó hír számodra, hogy most ez utóbbi jellemző -, neked egy állást kell csak megtalálnod, ahol megvan minden, aminek köszönhetően a legjobbat tudod kihozni magadból. Ezért amellett, hogy tisztában vagy vele, hogy te mit tudsz adni egy munkáltatónak, azt is érdemes összeszedni, hogy milyen lenne számodra egy ideális munkahely? Melyik iparág, mivel foglalkozik a cég, ekkora szervezet, milyen cégkultúra, milyen vezető, lokáció, fizetés, szakmai fejlődési lehetőség, stb.. Mert így fókuszáltabbá lehet tenni a keresést, és ezeket tudod te is egyeztetni az interjú alkalmával, amikor a te kérdéseidre kerül a sor.

Ezek után pedig “csak” el kell kezdeni a keresést, de az már egy másik cikk témája lesz.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.