SEGÍTSÉG! Állást keresek. „Benne van más kiválasztási folyamatban is”? Miért kíváncsiak erre a munkáltatók?

by | jún 20, 2022 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek, kiemelt

KÉRDÉS: Miért kíváncsiak rá, hogy benne vagyok-e még más kiválasztási folyamatban is?

A KARRIER COACH TANÁCSA

A munkáltatók ezt nem “féltékenységből” kérdezik, hanem azért, mert a jelenlegi munkaerőpiacon munkaerőhiány van. Lehet, hogy álláskeresőként nem ezt tapasztalod, hiszen a beadott pályázataidra lassan érkeznek válaszok, ha egyáltalán kapsz bármilyen visszajelzést is, és a kiválasztási folyamatban sem érzékeled azt hogy az egyes interjúk oly’ gyorsan követnék egymást, hogy csak kapkodod a fejed. Sajnos.

Azért mondom, hogy sajnos, mert a karrier coaching mellett fejvadászattal is foglalkozom, és azt tapasztalom, hogy egy egy pozícióra küldött jelöltemmel, ha nem találkoznak néhány napon belül, akkor elhelyezkedik. Így történt ez múlt héten, amikor is egy csütörtöki interjú után pénteken elküldtem a tanácsadói riportot a megbízónak, aki hétfőn már hívta is, hogy keddre egyeztessenek időpontot, amire sajnos már nem volt aktuális a találkozó, mert a jelölt elhelyezkedett.

Eddig az volt a természetes,  hogy 1-1 pozícióra több jelöltet is meghallgattak – ahogy történik ez most is, amennyiben van több olyan megfelelő szakmai tapasztalattal és ismerettel rendelkező potenciális kolléga -,  ezért lehet furcsa a fent említett kérdés, ami az említett jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a munkáltatói oldalról nézve teljesen érthető.

Ezután a kérdés után, vagy az interjú végén, ha esetleg ezt nem teszik fel, érdemes megkérdezni, hogy mikorra várható visszajelzés, illetve milyen lépései vannak még a kiválasztási folyamatnak. Ez viszont neked fontos tudni, kedves álláskereső, hogy tisztában legyél azzal, melyik pályázatod hol tart. Ez egyrészt magabiztosságot ad, hiszen van információd a következő lépésekről, tudsz is rá készülni, illetve amennyiben valamelyik cégtől ajánlat érkezik, akkor el tudod dönteni, hogy egyből elfogadod-e, vagy egy kis időt kérsz, hátha közben egy esetlegesen szimpatikusabb lehetőségről is kapsz visszajelzést, esetleg ajánlatot. Ha valamikor, akkor most, a jelen munkaerőpiaci helyzetben van erre lehetőség.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.