SEGÍTSÉG! Állást keresek. Hogyan beszéljek állásinterjún arról, hogy elbocsátottak?

by | máj 11, 2022 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt

KÉRDÉS: “Hogyan beszéljek állásinterjún arról, hogy elbocsátottak?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Az elbocsátásnak több oka is lehet. Van, hogy szervezetfejlesztés vagy átszervezés áldozatául esik egy pozíció, ami miatt az megszűnik, így annak betöltőjét leépítik/elküldik. Más esetben jöhet gazdasági válság – legutóbbi remek példa a Covid – amikor is piacvesztés vagy csökkenő bevétel miatt kénytelenek megválni néhány kollégától. Előfordulhat az is, hogy munkatársak, netán vezetők közötti eltérő szakmai nézetek miatt kerül sor pálca törésre, ezt is jól el lehet mesélni egy interjún, akár gyakorlati példával alátámasztva.

Tapasztalatom szerint a legritkább alkalommal történik mindez személyes nézeteltérés miatt, de természetesen ez is ide tartozik.

Nagyon fontos, hogy a Miért váltott? kérdésre érdemes felkészülni, hiszen ez a legtöbb felvételi beszélgetésen előjön, ne akkor kelljen az egyébként is drukkos lelki állapotban improvizálni.

A fent nevezett elbocsátás okok elmesélésében a lényeg az, hogyan tesszük ezt, hiszen még akár a szervezetfejlesztés, vagy átszervezés miatt is lehet valakiben keserűség, sértettség düh, amit jó a következő állás keresése előtt feldolgozni, hogy ez az érzelmi töltet már ne érződjön a felvételi beszélgetésen.

Ugyanez vonatkozik, természetesen hatványozottabban, a személyes nézeteltérések miatti váltásra. Ebben az esetben is lehet ezt diplomatikusan, nyugodtan elmesélni, hogy egy új vezető érkezett a csapat élére, akivel sajnos többszöri próbálkozás után sem sikerült megtalálni a közös hangot, ezért úgy döntött, hogy új lehetőséget keres a munkaerőpiacon. Ilyenkor természetesen érdemes elmondani, hogy milyen lenne egy ideális munkahely, mi az a cégkultúra, amiben jól érzi magát, és milyen stílusú az a vezető, aki mellett a legjobbat tudja kihozni magából. Fontos az is, hogy mindezt pozitív jövőképpel tegye, ne pedig “Még egyszer nem akarok olyan helyzetbe kerülni” kezdetű mondattal, ami ismét sejteti az előző időszakban megélt negatív tapasztalatokat.

A másik fél, azaz a munkáltató számára ez így érthető és elfogadható, főleg akkor, hogy ha érzik, hogy a beszélgetés alatt sikerült megtalálni a közös hangot, és megvan az úgynevezett kémia. Az, hogy valakit elbocsátottak akár a legutolsó vagy az egyik előző munkahelyéről, az mindenkivel előfordul és nem okozhat problémát, hogy felvegyék egy új pozícióba.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.