SEGÍTSÉG! Állást keresek. Intő jelek az interjún, amiket ne hagyj figyelmen kívül!

by | máj 19, 2022 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt

KÉRDÉS: “Milyen intő jelek lehetnek az interjún, ami miatt inkább kerüljük el az adott céget?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Itt is, mint minden más kérdésben, nagyon fontos az, hogy felkészüljünk elsősorban is saját magunkból, eddigi szakmai tapasztalatainkból és elért eredményeinkből. Ezt követően jöhet az, hogy milyen lenne számunkra egy ideális munkahely, mekkora szervezet, milyen cégkultúra, milyen típusú vezető, mekkora csapat – nem beszélve természetesen a juttatási csomagról. Ha ezzel az (ön)ismerettel megyünk el egy interjúra, akkor majd nem azon kell aggódni, hogyan is tudjuk bemutatni eredményeinket, a szakmai pályafutásunk lépéseit, vagy épp a váltások okait, hanem figyelni tudunk a másik oldalra is, hogy is érezzük magunkat a felvételi beszélgetésen, mit és hogyan is kérdeznek tőlünk a leendő kollégák, nem beszélve arról, hogy mi is feltehetjük a kérdéseinket, hogy tisztába legyünk a számunkra fontos pontokkal kapcsolatban, hogy amikor egy ajánlatot kapunk, azt elfogadjuk-e vagy sem.

Már maga a kiválasztási folyamat is lehet árulkodó jel, illetve annak kezelése, ahogy bánnak a jelölttel. Például folyamatos-e a kommunikáció, mennyit kell várni 1-1 visszajelzésre, mennyire érezhető, hogy fontos a leendő kolléga, és nem utolsó sorban milyen hosszúra nyúlik, amíg eljutnak a végső döntésig, vagyis egy ajánlatig.  

Az interjún pedig lehet kérdéseket feltenni, például, hogy miért üres a pozíció, mi a cég víziója, vagy milyen karrier lehetőséget tudnak ajánlani hosszabb távon. Természetesen ebben az esetben is fontos megnézni, hogy mennyire kerülünk közös hullámhosszra a leendő kollégákkal, vezetővel. Ha egy nagyobb cégnél a HR-essel nem érezzük a kémiát, az még nem olyan probléma, hiszen vele maximum a folyosón, egy csapatépítőn, vagy a karácsonyi partin fogunk találkozni – kivéve akkor, ha a HR osztályon lévő pozíciót pályáztunk meg. A szakmai vezetővel való diszkomfort érzés viszont sokat mondhat egy jövőbeni együttműködés zökkenőmentességéről, amikor már a felvételi beszélgetésen sem érzed azt, hogy vele szívesen együtt dolgoznál…

Természetesen a felvételi beszélgetéseken túl lehet információkat kapni a cégről különböző internetes felületeken, vagy ha van olyan ismerős vagy ismerős ismerőse – ezt ugye a Linkedinen nagyon jól le lehet szűrni – aki akár most, vagy valamikor korábban a cégnél dolgozott, akit meg lehet kérdezni, hogy neki mi a véleménye. Természetesen ezek szubjektív információk, érdemes a helyén kezelni őket, de mindenképpen jó körbejárni, hogy a cég által saját magáról hirdetett “családbarát munkahely” az azért van, mert alkalmaznak 4-6 órában dolgozó kisgyermekes anyukákat is, vagy pedig azért, mert a kollégák 10-12-14 órát dolgoznak, és így nincs idejük, hogy összevesszenek a párjukkal, vagy a családtagjaikkal.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.