SEGÍTSÉG! Állást keresek. Mikor jött el a munkahelyváltás ideje?

by | márc 25, 2022 | Álláskeresési tippek, Felmondás, Karriertanácsok, kiemelt

KÉRDÉS: Milyen jeleket észlelhetek magamon, ha elérkezett a munkahelyváltás ideje?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Például, amikor karrier coachot keresel a neten.

A viccet félretéve, amikor csökken a munka kedved és azt veszed észre magadon hogy ma sem látsz semmi olyat, amiért érdemes odatenned magad. Emiatt például nem veszel aktívan részt megbeszéléseken. Vagy, ha van is aktivitásod, újító ötleted, esetleg módosító javaslatod egy-egy feladattal vagy projekttel kapcsolatban, azt nem értékelik, hanem inkább lenézik. Alig várod már a nap-/hétvégét, illetve rosszabb esetben már vasárnap délután a hétfő reggel miatt aggódsz vagy gyomorgörccsel, frusztráltan, idegesen mész naponta dolgozni. Ez utóbbi már komolyabb jel lehet, ami az egészségedre is kihathat..

Persze minderre nem biztos, hogy első körben az állásváltás a megoldás. Lehet, hogy érdemes először saját magaddal leülni és átgondolni a helyzeted, mi az, ami az utóbbi időben változott, vagy változnia kellett volna, de ez nem történt meg. Lehet ez egy új vezető, egy új projekt, szervezet átalakítás, vagy egy elmaradt fizetésemelés, kinevezés. Nagyon fontos hogy tisztában legyél, hogy a feladataidat nem szereted, vagy azt a munkakörnyezetet, amiben ezeket végezned kellene. Ha ezzel tisztában vagy, érdemes egyeztetni a vezetőddel azzal kapcsolatban, hogy milyen helyzetbe kerültél, jelenleg hogy érzed magad, és ennek te milyen megoldását látnád szívesen. Lehet ez fizetésemelés, pozícióváltás, előrelépési lehetőség, vagy egy olyan projekt, amiben mindenképpen szeretnél részt venni. Több olyan ügyfelem is volt, akiket erre a beszélgetésre készítettem fel, és pozitívan lepődtek meg, amikor a vezetőjük megértette a helyzetüket és konkrét lépéseket tett annak érdekében hogy ez az alulmotiváltság változzon.

Ez elő szokott fordulni fordulni olyan szervezeteknél, ahol a vezetők is túlterheltek, és nem mindig jut számukra elég energia arra, hogy a beosztottakkal eleget foglalkozzanak.

Amennyiben viszont ennek a beszélgetésnek nincs olyan eredménye, ami számodra megfelelő változást hozna a helyzetedben, akkor érdemes elgondolkodni az állásváltáson.
Első lépésként megfogalmazni azt, hogy eddigi szakmai tapasztalatod alapján mi lenne a következő lépés a karrieredben, és megnézni, hogy ezeket a pozíciókat melyik iparágban, milyen cégeknél, hol találod meg, és ez alapján megkezdeni az álláskeresést.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.