SEGÍTSÉG! Állást keresek. Pályamódosítás esetén hogyan segíthetem az elhelyezkedésem?

by | ápr 14, 2022 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt

KÉRDÉS: “Szeretnék egy új szakmában elhelyezkedni, hogyan induljak el ezen az úton, milyen tényezők lehetnek a segítségemre?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Sokszor halljuk azokat a szavakat, hogy képesség, készség, kompetencia. De mit is jelentenek pontosan?

A képesség: minden olyan tudásfajta, ami mindig cselekvéssel, történéssel, létezéssel kapcsolatos. Tehát, amikor egy munkatárs képes elvégezni a munkáját.

A készség: a képességünk azon szintje, amikor már tudatosság kikapcsolásával, automatikusan tudunk végezni egy adott feladatot.

A kompetencia pedig nem más, mint a tudás + képesség + készség + hajlandóság, tehát amikor a munkafolyamat egyes lépéseinek elvégzése során szerzett tapasztalatot, más, hasonló feladatokban tudja kamatoztatni, ami lehet például egy másik iparágban egy másik cégnél is. Kiválasztási oldalról ezt nevezzük kompetencia alapú HR-nek, míg jelen esetben ez adhatja az alapját a karrier váltási lehetőségnek.

Persze, itt megint érdemes a kályhától elindulni, azaz az önismerettel kezdeni a karrierváltást. Nézd meg, hogy eddig milyen cégnél, milyen pozícióban, mi volt a napi rutinod, milyen feladatokat bíztak rád, milyen projektekben vettél részt és – itt jön a lényeg – mindehhez milyen kompetenciákat kellett használnod, hogy eredményesen végezd el. Ha ezzel tisztában vagy, akkor gondold át, hogy hol szeretnél dolgozni, mi lenne az a pozíció, ami számodra a következő lépést jelentené a szakmai karrieredben, és abban milyen kompetenciáidat tudod sikeresen átültetni.

Hogy egy konkrét példát is hozzak az érthetőség kedvéért, ha esetleg a fentiek túl elméletiek lettek volna: Egy volt kolléganőm az egyik légitársaság HR osztályán dolgozik, ahol Stewardesseket keresnek. Erre a pozícióra nem csak olyan jelölteket fogadnak szívesen, akik eddig másik légitársaságnál voltak légiutaskísérők, hanem recepciósokat, személyes ügyfélszolgálaton dolgozókat és akár felszolgálókat is, akik szintén: ügyfelekkel/vendégekkel kommunikáltak, adott esetben több nyelven, szolgálták ki őket az adott keretek között, oldottak meg problémákat, valamint kezeltek feszült helyzeteket. Ezzel ők olyan kompetenciákra tette szert, amit tudnak majd hasznosítani az új pozícióban, ami mellett természetesen meg kell tanulniuk a folyamatokat, az ott használt számítógépes rendszert, sőt a repülőgéppel kapcsolatos információk is újak lesznek számukra, de az alap feladatokban már gyakorlottak.

Remélem, sikerült adnom egy új nézőpontot és ezek után el tudsz indulni, hogy szakmát válts, vagy pályát módosíts.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.