SEGÍTSÉG! Állást keresek. Több év után vissza a munkába- Mi segíthet az újrakezdésben?

by | máj 30, 2022 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt

KÉRDÉS: “Több év után újra visszatérek a munka világába, mi segíthet egy ilyen esetben az újrakezdésben?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Karrier coachként ebben a témában azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy tudjuk, mit is kezdenénk újra. Azaz mivel is foglalkoztunk eddig. Igen, megint az önismeret.

Ügyfeleimnek azt szoktam javasolni – akik vagy álláskeresők vagy épp karrierváltásban gondolkodnak -, hogy írják össze tapasztalatok függvényében 6-8-10 oldalban az eddigi szakmai pályafutásukat, hogy hol, milyen cégnél, milyen pozícióban, mik voltak a feladataik, amiket elláttak, mi volt a felelősségi körük és milyen projektekben vettek részt, illetve mindezt milyen eredménnyel tették.

Ez azért nagyon fontos, mert majd ebből kiindulva lehet tovább gondolni akár egy hosszabb kihagyás után is a folytatást. Természetesen egy gyerek után adja magát a lehetőség, hogy valaki visszatérjen a cégéhez, ahonnan eljött. Persze, volt arra is példa, hogy vissza várták a kismamát, és sajnos volt olyan is, ahol már nem volt helye a kötelező egy hónapos “visszavételt” követően és elköszöntek tőle.
Ez a lehetőség a másik oldalnak is áll, hiszen a munkavállaló is gondolhat arra, hogy már nem a legutóbbi munkahelyére,  a régi pozíciójába akar visszatérni a munkaerőpiacra, hanem az eddigi szakmai tapasztalatára támaszkodva karriert váltana – erre is nagyon jól jöhet a fent említett leírás, hiszen abból meg lehet nézni, hogy mik azok a feladatok, amiket szeretett csinálni, valamint melyek azok, amiket viszont a jövőben elhagyna. Az előzőeket “felhasználva” lehet megnézni, hogy melyek azok a pozíciók, amelyekben azok a feladatokat kell végezni, majd elkezdeni a keresést, hogy melyik iparágban, mely cégeknél érdemes pályázni.

A pályázatban nem szokás feltüntetni a GYESt vagy a GYED-et, hiszen ezen időszak alatt egy cégnél volt állományban, viszont az interjún érdemes elmondani, hogy épp visszatérésben van a munkaerőpiacra, aminek köszönhetően több kompetenciával is rendelkezik. Miért? Mert egy anyukának egy, vagy akár több gyerek mellett jobb az időbeosztása, képes párhuzamosan, egyszerre több feladatra koncentrálni, valamint jól összpontosít – ezek értéket jelentenek az új munkahelyén is. Nem véletlenül mérték meg, hogy aki egy ilyen kihagyás után 6 órában vállal munkát annak érdekében, hogy a gyereket óvodába tudja vinni, az sokkal fókuszáltabban és gyorsabban végzi el a rábízott feladatokat, nemritkán akár többet is elvégezve, mint a nyolc órában foglalkoztatott, mert neki időre kell végeznie.

Ennek tudatában érdemes frissíteni az önéletrajzot, és elkezdeni az álláskeresést, mert azt gondolom hogy a jelenlegi munkaerőpiacon Igenis vannak olyan cégek, amelyek szívesen látnak akár hosszabb kihagyás után is visszatérő munkavállalókat.

Egyre több helyen már kompetencia alapú kiválasztás, ami azt jelenti, hogy nemcsak versenytárstól, hasonló pozícióból várnak szívesen jelölteket, hanem olyan munkavállalókban is gondolkodnak, akik képesek elvégezni a feladatot, akik számára szakmai fejlődési lehetőséget biztosítanak azáltal, hogy újabb folyamatokat kell megtanulniuk, ezáltal új ismereteket és szakmai tapasztalatot szerezve.

Mindent összefoglalva az elhelyezkedés hasonlóképpen, mint az álláskeresők illetve a karrierváltók tekintetében az eddig megszerzett alapokról kiindulva lehet sikeres, aminek érdemes tudatában lenni.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.