SEGÍTSÉG! Állást keresek. Hogyan érjem el, hogy megkapjam a kívánt munkabért egy bértárgyalás során?

by | febr 8, 2022 | Állásinterjú, Fizetés, Kiemelt-2

KÉRDÉS: Gyakori kérdés az interjún, mekkora a bérigényem, de akár jelenlegi munkahelyemen is sor kerülhet bértárgyalásra. Mi a legjobb módja annak, hogy a számomra ideális összegben állapodjunk meg?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Az általad elérni kívánt munkabér szintjével, azaz pontos összegével kapcsolatban először is neked kell tisztában lenned.
Persze, ilyenkor felmerül a kérdés hogy honnan tudd meg, mi a piacon a reális összeg, amit az általad betölteni kívánt pozícióban kérhetsz. Ezzel kapcsolatban természetesen lehet tájékozódni az Internetről, ahol találhatsz különféle portálokat, amelyeken meg tudod nézni, hogy a munkakör, amiben dolgozol, mi az átlagos fizetés. Viszont nulladik pontként mindenképpen javaslom megnézni a te privát havi költségvetésedet, hogy mi az a minimum, amit mindenképpen meg kell keresned ahhoz, hogy hó végén se legyen probléma befizetni egy sárga csekket. Nem utolsó sorban pedig kiindulási alap lehet a legutolsó fizetésed, vagy, ha van ismerősöd, aki más cégnél hasonló pozícióban dolgozik, tőle is szerezhetsz piaci információt.

Erre mindenképpen fel kell készülnöd, hogy neked kell majd fizetési igényt mondani az interjú azon szakaszában, amikor ez feljön témaként. Erre több technika is lehetséges.

Első körben én az ügyfeleimnek azt szoktam mondani, hogy mondjanak egy összeget – előtte természetesen tisztázva, hogy bruttó, vagy nettó összegről beszélgetnek – és ezt követően tegyék hozzá, hogy egy egyrészt nyitottak a cég ajánlatára, másrészt pedig csomagban gondolkodnak. Mert például egy nettó 400.000.- forintos fizetés esetén, amennyiben a cég a pozícióra “csak” 350.000.- forintban gondolkodott, de mellette van éves szinten 250.000.- forint értékű cafeteria, 13. havi fizetés, valamint év végi bónusz, akkor az éves szinten elérhető fizetés akár magasabb is lehet, mint ha csak az eredetileg kért fizetést adná meg a cég.

Másik nézőpontot olvasta, Criss Voss Tárgyalj úgy, mintha az életed múlna rajta című könyvében,  ahol azt javasolja, hogy érdemes egy tól-ig határt mondani ebben az esetben, amivel rugalmasságot mutatsz a leendő munkáltatód felé. Ilyenkor viszont az az összeg, amit szeretnél elérni, az mindenképpen az alsó határhoz közelítsen, így lehetőséged van arra, hogy akár egy közép, vagy felső határ felé közelítő ajánlatnál többet kapj, mint amennyit szeretnél.

Mindezek után a lényeg, hogy ennek tudatában meg kell keresned azt a munkahelyet, ahol megadják a számodra kívánatos, és a szakmai tapasztalatodnak és tudásodnak megfelelő fizetést. Sok sikert!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.