Home office vagy sem? Pro és kontra érvek munkavállalóknak

by | jún 1, 2022 | home office, Karriertanácsok, kiemelt

A pandémia egyik következménye, hogy egyre több munkahely biztosítja munkatársainak a home office lehetőségét. Sőt, egy munkavállalói kutatás eredményeként azt ajánlják a legtöbb munkáltatónak, hogy mindenképpen biztosítsanak home office lehetőséget, ha versenyben szeretnének maradni a munkaerő piacon. Ez egyrészről jó, hiszen a munkatársak számára rugalmasságot biztosít, megadva a lehetőséget a munka-magánélet egyensúly megteremtésesre. Másrészről, ha egy munkahelyen többségében vannak a home office-ban eltöltött munkanapok számai, akkor érdemes átgondolni milyen a hosszútávú hatásai merülhetnek fel az otthoni munkavégzésnek. Merthogy a tartós home office nem való mindenkinek. Mit és milyen szempontból érdemes végiggondolni, ha munkatársként hosszútávú home office-ra készülünk berendezkedni? Ehhez szeretnék néhány támpontot adni a mai cikkben.

Hogyan és milyen hosszan tűröd az egyedüllétet?

Az embereknek a mentális egyensúlyuk fenntartásához bizonyos számú interakcióra (személyes kommunikációra) van szüksége egy nap. Van, akinek elég, ha a szomszéd ráköszön és váltanak párt szót, de van, akinek sokkal több személyes beszélgetésre, visszajelzésre van szüksége, ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében. A pandémia időszaka megmutatta nekünk, hogy ideig-óráig jó otthon lenni, sőt jól is esik egy kicsit távol a munkatársaktól dolgozni, de hosszútávon ez az állapot rombolja az emberi kapcsolatokat. Márpedig az emberi-munkatársi kapcsolatok sokszor katalizátorai a jókedvű, motivált munkavégzésnek.

Gondold végig, mennyi személyes kommunikáció szükséges ahhoz, hogy jól érezd magad és ezt kitől tudod „beszerezni”, ha tartós ideig home office-ban vagy! Ha nincs kihez szólni naphosszat és ez megvisel, akkor bármennyire is kecsegtető lehet egy tartós home office, ne vállald el (maximum rövid távon) !

Hogyan tartod meg a fókuszt?

Ha szükséged van arra, hogy valaki motiváljon Téged, a motivációd nem belülről, magától értetődően jön, akkor megint azt ajánlom, hogy fontold meg, hol végzed a napi tevékenységedet! Ha egyedül nem tudsz fókuszálni, mert elkalandozol a háztartás feladataiban vagy minden mással foglalkozol, csak nem a munkával, akkor inkább járj be az irodába! Ugyanez a helyzet, ha nem tudod a munka-magánélet egyensúlyát megtartani és nem tudod időben abbahagyni a munkádat. Home office-ban egyébként is képesek vagyunk többet dolgozni, így hamarabb találjuk magunkat munkaidő vége után is a gép előtt.

Milyen személyiség típus vagy?

Az extrovertáltaknak (külvilág felé forduló) nagyobb a társaság iránti igénye, mint az introvertáltaknak (befelé koncentráló). Az utóbbiak sokkal kevésbé érzik nehéznek, ha csak online kommunikálnak, vagy esetleg naphosszat nem szólnak senkihez. Az extrovertáltak szeretnék magukat is megmutatni a világnak és minél többet szeretnének a világból is tapasztalni. Ők azok, akik élvezik más társaságát, szeretik azt érezni, hogy zajlik körülöttük az élet. Általában nehezebben bírják a hosszútávú egyedüllétet, mint introvertált társaik, akiket az előző helyzetek csak feszélyeznek.

Milyen megoldást látunk az aktuális élethelyzetünkben?

Nincs receptre megírt megoldás egyetlen élethelyzetre sem. Van olyan ügyfelem, aki kisgyermek mellől mindenképpen szeretne bejárni az irodába, mert otthon képtelen dolgozni és van olyan, aki inkább a gyerekek mellett az otthoni munkavégzés lelkes hirdetője. Ismerek olyan fiatal programozót, aki inkább az irodában szeret dolgozni, mert nem szeret egész nap az albérletben ülni.  Neked kell tudnod, hogyan érzed jobban magad. Lehet, hogy szabadulnál otthonról, mert sokan vagytok vagy éppen túl kevesen, mert túl zajos vagy túl csöndes, mert nincs meg a technikai feltétel vagy a munkához szükséges tér túl kicsi vagy nagy, stb. De az is lehet, hogy pont ezek miatt szavazol az otthoni munkavégzésre. Azt a megoldást válaszd, ahol jobban tudsz koncentrálni, a teljesítményedre és a mentális egészségedre!

Időgazdálkodás

Az egyik legfontosabb kérdés, hiszen az időspórolást szinte mindenki megdönthetetlen előnyként kezeli, ha felmerül a home office. De mi van, ha nem tudod önállóan tartani a határidőket, ha az utazási idő alatt eddig olvastál, tanultál, zenét hallgattál, valamennyire kikapcsolódtál? Ezt mikor fogod pótolni? A legtöbb ember az idejét könnyebben osztja be külső nyomásra, mint önállóan. Ha el kell indulnod egy meghatározott időben, akkor biztosan kész leszel (de legalábbis igyekszel). Aztán útközben a lehetőségekhez képest, elfoglalod magad. Egy pandémia alatt készült felmérés szerint az otthonról dolgozók a munkaidő kezdete előtt néhány perce „esnek le” a gép elé, sokszor még fel sincsenek öltözve. Hajlamosak vagyunk nem kihasználni az időt munka előtt, holott a közlekedés alatt a legtöbben valamilyen tevékenységet végzünk. Szóval akkor érdemes a home office-t választani, ha képesek vagyunk beosztani a saját időnket.  

Összefoglalóan az home office előnyeit az utazási költségek és az idő optimalizálásában, a kötetlen, rugalmas munkaidőben, kényelmesebb és nyugodtabb környezetben, több szabadidőben és a hatékonyabb munkavégzésben szokták összefoglalni. Ezzel együtt egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinél így lesz. Előfordulhat, hogy az előnyök-hátrányok mértéke alapján inkább a „bejárós” megoldást érdemes választani.

Nézd végig a fentiek alapján, hogy a Te esetben is:

  1. több előnye van-e, mint hátránya a home office-nak és
  2. Neked, illetve teljesítményednek és a mentális egészségednek is ez lesz-e a legjobb megoldás.

Remélem, tudtam néhány új nézőpontot mutatni a home office témában. Kívánom, hogy találd meg a számodra ideális munkarendet, állást és céget!

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.