Álláshirdetés hibák: mire figyeljünk az álláshirdetés írásakor?

by | nov 9, 2022 | kiemelt-4, Munkaadók - HR Blog

Sokféle piaci trend, változatos megoldások és kapcsolati hálók aktív használata gyűrűzik be a toborzási folyamatokba. Mindemellett megmaradtak a hagyományosnak mondható eszközök is, mint például az álláshirdetések, amik még mindig – különösen bizonyos kereséseknél – nagyon jó eredményeket hozhatnak. Az álláshirdetés, mint maga a kifejezés is mutatja, egy olyan megszerkesztett és figyelemfelkeltésre szolgáló toborzási forma, amivel a célközönséget megszólítjuk, de nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük.

álláshirdetés írása

A jó álláshirdetés pozícióra szabott

Hogy nagy általánosságban mi számít jó hirdetésnek nagyon nehezen körülírható, hiszen ez függ a pozíciótól, függ attól, hogy a vezető vagy a HR-es mit szeretne vele elérni, nagyobb volumenben várják a jelentkezőket vagy egy-egy speciális területen szeretnék bővíteni a csapatot.

    Első lépések

    Javasolt először a tényleges célokat magunkban felsorakoztatni, egyeztetni ezügyben és minden már ismert, vagy lehetséges tényezőt figyelembevéve megírni a hirdetést. Amit biztosan célként kell szemünk előtt tartani, hogy a hirdetés megfogja és cselekvésre buzdítsa az olvasóját.

      Kerüljük az általános pozícióneveket

      Sok félreértés és elmulasztott jelentkezők eredhetnek egy helytelenül választott pozíció megnevezésből. Az első és legfontosabb a kellően specifikált, mégis érthető munkaköri megnevezés. A képi világon túl ez az első benyomás, amivel találkoznak az érdeklődők. Az operátor, menedzser, adminisztrátor megnevezések ideje lejárt.

        Fontos a cég és a környezet bemutatása

        Kevesen szánnak rá annyi időt, mint korábban, így feladatunk foglalkozni a megkapó és informatív megfogalmazással. Egy hirdetés jó eséllyel nem fog túl sikeresen működni abban az esetben, ha a céget magát nem szeretnénk bemutatni, ha nem utal semmi a közegre és nincsenek olyan emberi szempontok felsorakoztatva, ami magánemberként is vonzó lehet egy munkavállaló számára.

          Az álláshirdetés legyen lényegretörő

          Természetes maga a hirdetés szövege – ahogy említettük is korábban – figyelemfelkeltésre szolgál, így ha túl részletes és adott esetben, 15-20 sorban is taglalják a legapróbb feladatokat is az első benyomásra nem túl megfogó. Nem szerencsés az sem a célközönség elérése szempontjából, ha hiányoznak a kulcsszavak, hívószavak, amit kereshetnek az érdeklődők a területen belül. A túl sok rövidítéssel, szakmai kifejezésekkel viszont pont az ellenkezőjét érhetik el a cégek, hiszen nagyon tárgyilagossá teheti a rövid szöveget.

            Az előny nem elvárás

            Tapasztalataink szerint az elvárások és az előnyök között nagyon vékony határ húzódik és munkáltatóként érdemes úgy gondolkodni, hogy ténylegesen csak az legyen kötelező, amitől eltekinteni nem tudnak, más erősségek megléte mellett sem.

              Az álláshirdetés összhatása befolyásolja a jelentkezést

              Az egyediség napjainkban kulcsfontosságú a humán erőforrást támogató eszközöknél is, nem csupán a marketing terület esetén lényeges. Már nem csak a fiatal generáció számára szűrő egy cég képi világa, megjelenése, tudat alatt mindenki számára információ. Mindig a célközönség határozza meg a stílust, de nem szerencsés, ha távol áll a szervezeti kultúrától. Érdemes egy pozitív gondolattal zárni a hirdetést, amiben részletezik, hogy miért járna jól a munkavállaló az adott szervezettel.

                A fizetés megjelölése

                Sajnos hazánkban még mindig kevés esetben tüntetik fel a bért és a versenyképes kifejezéssel általában kimerítik a tájékoztatást. Amennyire lehetséges, igyekezzünk ezt is minél informatívabban körül írni vagy akár összeget feltüntetni, így sok olyan jelentkezőt nyerhetünk, akik másképp nem biztos, hogy elhatároznák magukat a pályázat mellett.

                  Legyen vonzó az ajánlat

                  A fenti javaslatokon túl összességében érdemes odafigyelni egy álláshirdetés arányaira. Még ha kecsegtető is a megnevezés és tartalmaz minden fontos elemet, ha egy több, mint 10 soros elvárási listát látunk és a hirdetés végén két zárópontban jelenik meg csupán, hogy a cég mit tud ezért kínálni, semmiképp sem vonzza majd a hirdetésre pályázókat. Egy jól megszerkesztett és egyedi hirdetésnek nem csupán akkor van hozománya, amikor éppen különböző állásportálokon fut egy álláshirdetés, komolyan hatása van hosszútávon a cég hírnevére és márkaépítési tervekre is.

                    Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

                    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

                    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.