Gyakori hibák, amiket önéletrajz írásakor elkövethetünk

by | márc 28, 2022 | Álláskeresési tippek, kiemelt-3, Önéletrajz és motivációs levél

Az önéletrajz helyes megírása talán legelső lépcsőfoka a sikeres munkakeresésnek. Azonban mégis akadnak még mindig olyan gyakori hibák, melyeket sokan hajlamosak elkövetni ennek kapcsán. Márpedig ha komolyan új állás után szeretnénk nézni, akkor nem árt elkerülnünk ezeket. Nézzük hát, melyek azok a hibák, amik gyakran előfordulhatnak önéletrajz írásakor.

Tömör, önmagunkat alulértékelő önéletrajzok

Gyakran megesik, hogy önéletrajz írásakor nagyon szakmainak szeretnénk látszani. Ilyenkor általában tömören, egyszerű adathalmazként felsoroljuk a különféle iskolai végzettségeinket és szakmai tapasztalataink. Ezzel csak az a probléma, hogy az önéletrajz célja eladni saját magunkat. Tudjuk nagyon jól, mennyire fontos a jó reklám, nem véletlen, hogy az Alza kaliberű nagyáruházak annyit költenek marketingre. Jobban járunk tehát, ha megemlítünk olyan részleteket is mint a különféle készségek, esetleg az állás szempontjából előnyös hobbijaink és személyiségjegyeinket is felsorolhatjuk. Példának okáért egy gyártósori munkához a monotonitás tűrése és valamilyen sport megemlítése (a jó fizikum végett) előnyt jelenthet számunkra versenytársainkkal kapcsolatban. Tehát maradjunk szakmaiak, amennyire csak lehet, ugyanakkor ne csak száraz adatokkal bombázzuk leendő munkáltatónkat.

Népmesék, avagy a végtelen történet

A másik gyakori hiba a hatalmas kiterjedésű önéletrajzok megfogalmazása. Ilyenkor gyakorlatilag mindent túlragozunk, ami cseppet sem lesz majd szimpatikus potenciális munkaadónk számára. Biztosan láttunk már önéletrajzokat, ahol egyesek még az öltözködési stílusukról vagy akár a zenei ízlésükről is írtak. Ez enyhén szólva is túlzás csakúgy, mint a munkatapasztalataink végtelenségig való részletezése. Tehát ha irodai adminisztrátorként dolgoztunk, ne részletezzük a feladataink egészen a papírkosár kiürítéséig. Ugyanide sorolható, de kicsit más jellegű, mikor túlértékelt dolgokként próbáljuk eladni a tapasztalatainkat. Egy sarkalatos példa, de azért, mert mi zártuk az irodát minden műszak végén, még nem érdemes biztonságtechnikai specialistának nevezni magunkat. Tehát a jó önéletrajz megírásához az előbb említett példák metszetének mentén próbáljunk meg munkálkodni.

Sok sikert kívánunk!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.