Mi NE szerepeljen az önéletrajzban?

by | márc 21, 2022 | Álláskeresési tippek, kiemelt, Önéletrajz és motivációs levél

Amikor állást keresel, az első kihívások között fog szerepelni, hogy írj egy önéletrajzot. Nagyon sok forrás van már a neten, amelyek segítségével elkezdheted a munkát. Ahogy végignézed majd a cikkeket, látni fogod, hogy nagyon sokszor csak arról írnak, mi és hogyan szerepeljen az önéletrajzban. Én most szeretnék Neked egy másik nézőpontot megmutatni, így ebben az cikkben azt vesszük végig, melyek azok az elemek, amelyek rontják az önéletrajzod minőségét, amelyek nem hozzátesznek, hanem egyenesen elvesznek az önéletrajzod erejéből.

Terjengősség

Mit is jelent ez? Egyrészt hosszú, nagyon összetett mondatok szerepelnek az önéletrajzodban, ezért nem egy tagolt szöveg hatását kelti, hanem egy összefüggő masszáét. Ebben az esetben az egyoldalas önéletrajz is hosszúnak fog tűnni. Másrészt, ha maga az önéletrajz is hosszú, (általános esetben két oldalnál hosszabb), csökken az esélye, hogy elolvassák a másik oldalon.  

Egy átlagos előszűrési folyamatban, az önéletrajzot szelektáló munkatárs 5-20 másodperc közötti időt tölt azzal, hogy elolvassa a beadott anyagokat. Ha az lesz az érzése, hogy túl hosszú vagy túl homogén az önéletrajzod, két dolog történhet:

  1. Nem fog rá megfelelően figyelni. Azzal lesz elfoglalva, hogy megkeresse, mennyi idős vagy, hány helyen dolgoztál stb. Tehát azokat az adatokat fogja keresni, amelyek könnyen negatív szűrőkké válhatnak, nem azt, hogy miért lennél jó az adott pozícióra.
  2. El sem olvassa, nem ragadja meg a figyelmét, mert azt gondolja, túl sok energia számára kiszemezgetni a lényeget.


Túl sok személyes adat

Sajnos a munkaadók döntő többsége még mindig a 30-38 év körüli férfi pályázóknak örülne a legjobban. Ez nem azt jelenti, hogy nem vesznek fel és nem válnak be a női munkatársak vagy idősebbek, fiatalabbak, vagy hogy a többieket nem hívják be. Hanem azt, hogy ez a ki nem mondott elvárás áthatja az előszűrés folyamatát. Főleg ott, ahol a toborzó nem szakmabeli vagy teljesen kezdő. Ezért azt ajánlom, ne szerepeljen az önéletrajzodban:  

  1. lakhely
  2. családi állapot
  3. születési adatok
  4. iskolai végzettségek ideje

Ha ezek bekerülnek, könnyen negatív szűrőkké válhatnak a pályázati anyagodban. Ezen túl pedig ezek olyan érzékeny adatok, amelyeket nem vagy köteles megadni egy-egy pozícióra való jelentkezéskor. Sokszor felmerül, hogy kell-e kép? A tapasztalatom az, hogy néhány pozíciónál ez kikerülhetetlen, de alapvetően ez sem szükséges az önéletrajzokhoz, csak ha nagyon ragaszkodnak hozzá.

Túl sok adat a szakmai múltadról

Hasonlóan a terjengősséghez, ez is inkább rontja az esélyét, hogy megragadja az olvasó figyelmét. Alapvetően az elmúlt 8-12 év fontos egy állásra való jelentkezéskor. Persze vannak kivételek, de általánosságban a toborzók ezt az időszakot nézik. Ha többet írsz, akkor az első pontban már említett terjengősség hibájába esel. Ha csak az elmúlt 8-12 évet írod meg és betartod a fenti pontokat, nem fog kiderülni például az sem, hogy idősebb vagy az elképzelt jelöltnél vagy sem.

Helyesírási hiba

Talán ezzel kellett volna kezdenem, mert ez egy megbocsáthatatlan baklövésnek tűnik a legtöbb toborzó, vezető szemében. Nagyon sok munkáltató gondolja azt, hogy ha nem voltál képes odafigyelni a helyesírásra, akkor nem leszel pontos és megbízható a napi munkavégzésben sem. A másik előfeltevés, hogy nem szántál megfelelő időt, figyelmet a jelentkezésre, így nem is érdekelt igazán maga a pályázat. Használd az automatikus helyesírás ellenőrzést, illetve, ha tudod, add oda valakinek, aki átolvassa az anyagodat, így kikerülhető ez az elemi hiba.

Kitöltetlen idősávok

A kiválasztáskor a legszerencsésebb, ha a leírt tapasztalatok között nincs időhézag. Mégis előfordul, hogy kényszerpihenőn voltál akár egy-másfél évig. Hogyan lehet tetszetősen megoldani, hogy ez ne látszódjon az önéletrajzodon? Ne írj, csak évszámokat az önéletrajzba! Ha nem teljes dátumokat (év, hó, nap) jelenítesz meg, akár 12-15 hónapos hézagokat is át tudsz hidalni.

Érthetetlen szakszavak, pozíciók

Ha magyarul írod az önéletrajzodat, akkor ahol lehet, magyarul írj! Még akkor is, ha úgy gondolod, sokkal jobban hangzik egy-egy pozíció, kifejezés például angolul. Hidd el, még az egyértelmű magyar kifejezések is mást-mást jelenthetnek vállalatonként, személyenként. Ne adj plusz lehetőséget a félreértésre! Ha nem értik a pozíció nevét vagy náluk mást jelent az adott megnevezés, akkor könnyen az elutasítottak között találhatod magad.

Design elemek

Hacsak nem grafikusként vagy más kreatív pozícióra jelentkezel, nem kell túlságosan kreatívra készíteni az önéletrajzodat. Ugyan a nagyon színes anyagok kitűnhetnek a többi közül, de nem segítik az információk átadását. Sokszor előfordul, hogy egy-egy releváns információ elveszik a színek, felesleges grafikai elemek kavalkádjában. Például, ha feleslegesen emelsz ki szavakat, azok megakadályozhatják, hogy az önéletrajzot olvasó szeme tovább keressen a számára fontos információért. A kevesebb több, ebben az esetben is.

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.