Minek nincs helye az önéletrajzban?

by | okt 14, 2022 | Kiemelt-2, Önéletrajz és motivációs levél

Például annak, hogy “Önéletrajz”. Ahogy mondani szoktam, a könyvre sem írjuk rá, hogy könyv, hanem rögtön a címével kezdjük. Az pedig nem más, mint a Te neved. Miért fontos ez? Például azért, mert egyből lehet látni, hogy a tiéd, másrészt pedig máris nyertél egy sort az önéletrajzban. Ez később fontos lesz!

Szerkeszd profin az önéletrajzot

Némi Word szerkesztési tudással – javasolni szoktam természetesen a végeredmény “pdf-esítését”, de valahol azért szerkeszteni is kell, főleg, ha mindig az aktuálisan megpályázandó pozícióra szabod a CV-det – a képet is úgy tudod elhelyezni, hogy mellette pont elférjenek az elérhetőségek. Természetesen, csak ha fényképes önéletrajzot kérnek. Nem beszélve a felső tabulátor használatáról, amivel már a Word dokumentum is strukturált lesz, nem csúszik el, és biztosan egységes képet ad.

Mindig szerepeljen az elérhetőséged az önéletrajzban

Elérhetőségeket írtam, nem véletlenül. A személyes adatok, minthogy mikor és hol születtél, szülők neve (igen, még mindig van olyan, aki beírja), lakcím – kivéve ha nagyon közel laksz, az valamiért előny szokott lenni, nem mintha a távolabb élők ne tudnának beérni az irodába, főleg, ha van home office lehetőség… – és a nemzetiség feleslegesen szerepelnek az önéletrajzban, nyugodtan vedd ki. Ez utóbbi maximum olyan pályázat esetében lehet érdekes, amikor egy multinacionális cég külföldi irodájába, központjába pályázol, ott releváns, de kis hazánkon belül kihagyható. Újabb sorokat nyertél.

Ami viszont szükséges, az a mobilszám, az e-mail cím, és ha van – jó, ha van, de erről már olvashattál tőlem itt a CVonline oldalán – a LinkedIn profilod linkje. Logikusnak tűnik, mégis volt olyan potenciális jelölt, akinek fejvadászként e-mailt kellett írnom, mert kihagyta a telefonszámát az önéletrajzából.

adatok az önéletrajzban

A legfontosabb az önéletrajzban: szakmai tapasztalat

A Szakmai tapasztalatnál nem kell kiírni, hogy “Dátum”, “Cégnév”, “Pozíció”, “Feladatok”, mint ahogy az Europass CV sablonokban látható. Elnézést a kifejezésért, de mint egy hülye gyereknek. Gondolom, hogy a HR-es, a szakmai vezető, vagy bárki, aki olvassa fel fogja ismerni ezeket anélkül, hogy odaírnánk minden egyes munkahelyhez soronként. Ezzel nem csak az olvashatóságát rontod, hanem szintén mit vesz el? Igen! Helyet. Amire, miután maximum 2 oldalad van, hogy bemutass minden fontos információt magadról, nagy szükséged van.

A Végzettség résznél hasonlóképpen kihagyhatod az “Iskola neve”, “Dátum” és a “Végzettség” elnevezéseket a fent említett okok miatt.

Pontosan add meg a nyelvtudásodat

Az önéletrajzban a következő a Nyelv rész, de mielőtt táblázat szerkesztőhöz nyúlnál, hogy az általad beszélt nyelveket ˇ”Beszéd”, “Írás” és “Szövegértés” alapon A1-C2-ig értékelnéd, elég lesz egy sorban feltüntetned, hogy például angolul szakmai középfokú tudásod van, esetleg azt, hogy ez jelenleg passzív – az okára majd elég lesz kitérni az interjún, hogy például az utóbbi 3 évben egy magyar cégnél dolgoztál és nem volt rá szükség.

Támaszd alá a kompetenciákat az önéletrajzban

Kompetenciák részt szintén teljesen kihagyhatod akkor, ha csak egy felsorolást írsz. Ezt egyébként elhelyezheted az önéletrajzod legelején, kiemelve 3-4 kompetenciát, viszont akkor érdemes egy rövid feladat és eredmény kiegészítést írnod hozzá – amit aztán már nem ismételsz meg a szakmai tapasztalatnál -, így téve hitelessé. Erre viszont ne sajnáld azt a pár sort, amit a felsorolt részeknél megspóroltál, mert fontos része lehet annak, hogy megfelelően tudd bemutatni tapasztalatod.

Sok sikert!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.