SEGÍTSÉG! Állást keresek. “Hogyan kezeljem a gyakori munkahelyváltást az önéletrajzban?”

by | aug 4, 2022 | Álláskeresési tippek, Önéletrajz és motivációs levél

KÉRDÉS: Hogyan kezeljem a gyakori munkahelyváltást az önéletrajzban, hogy ne legyen negatív hatása?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Első lépésként is a gyakori szót érdemes pontosítani, mert egy munkáltatónak már az 1-2 évente történt váltások is túl sűrűnek tűnhetnek, miközben lehetséges, hogy megvannak a teljesen érhető és elfogadható okok, amiknek köszönhetően a munkavállaló egy másik cégnél folytatta a karrierjét. Ha esetleg ez a bizonyos 1-2 év egy alkalommal csak 1-2 hónap volt, mert például az interjún másról volt szó, mint ami aztán az új munkatárs feladata lett a próbaidő alatt, azt akár ki is lehet hagyni az önéletrajzból, elkerülve ezzel a későbbi magyarázkodást – már ha egyáltalán elkerül oda az álláskereső a pályázata után.

Második lépésként a munkahelyváltás okait érdemes megnézni, mert lehet olyan helyzet, mint a fenti példa is bizonyítja, amikor nem személyes konfliktus van a váltás hátterében, ami ugye akár kellemetlen is lehet a munkavállaló számára – például, ha összeveszett az új főnökkel.

Előfordul, hogy az egyik cég felvásárolja a másikat, melyből átveszi a dolgozókat, aminek köszönhetően lehet, hogy semmi más nem változik, csak a cégnév, viszont az önéletrajzban máris egy újabb karrier állomásként tűnik fel.

Volt rá példa, hogy szervezeti átalakítás miatt szűnik meg valakinek a pozíciója, és bár a munkájával meg voltak elégedve, de sajnos az új rendszerben nem tudnak neki a szakmai tapasztalatának megfelelő új állást ajánlani.

Két cég összeolvadása esetén sem tudja mindenki megtartani a pozícióját, hiszen többnyire ilyenkor duplikálás történik, mely esetben vagy a HR osztályon, vagy a vezetői szinten döntik el, hogy melyik osztályon, melyik (volt) cég munkatársai folytathatják a munkát.

Természetesen nem lehet kihagyni a projekt alapú munkavégzést sem, amikor egy szakembert, vagy vezetőt egy céghez egy adott feladat elvégzésére vesznek fel, amit követően megszűnik az együttműködés. Ennek egy másik típusa a határozott idejű munkaszerződés, ilyen lehet például, amikor egy szülési szabadságra menő kolléganőt kell 1,5-2 évig helyettesíteni, amit követően, ha visszajött, nem biztos, hogy a szervezeten belül lesz másik feladat a helyettesítő számára.

Itt lehet megemlíteni a szakmai előrelépés miatti váltásokat, amikor egy magasabb pozícióba/szakmai kihívást jelentő feladat miatt vált valaki, mert az adott cégnél már nincs fejlődési lehetőség. Ez előfordulhat fejvadászon keresztül vagy volt kolléga/vezető hívja át az illetőt az új cégéhez.

Mindezt érdemes feltüntetni az önéletrajzban, ami segíthet a HR-esnek, vagy a kiválasztással foglalkozó kollégának/kolléganőnek, hogy tisztán lássa a váltás okait. Ez azért nagyon fontos, mert egy leendő munkáltató nem szeretne olyan munkavállalót alkalmazni, aki nem lojális, hanem úgynevezett “jobhopper”, hiszen alapvetően hosszú távra tervez az új kollégával. Ilyen esetekben a jelölt bemutatásakor fejvadászként azt szoktam kiemelni, hogy mi az, amivel valakit lehet motiválni, és így, jó értelemben a céghez kötni.

Visszatérve az eredeti kérdésre, hogy is érdemes azt az önéletrajzban feltüntetni? Akár a pozíció megnevezése mellett – pl. projekt alapú megbízás, vagy határozott idejű szerződés – akár a feladatok felsorolása után a váltás okaként megemlíteni, miért is lett vége az együttműködésnek. Sok olyan jelölttel találkoztam, akinek az önéletrajzában a szokásosnál sűrűbben voltak váltások, és mielőtt behívtam volna őket egy személyes interjúra, telefonon megkérdeztem tőlük az okokat. Legtöbbször a fent említettek közül soroltak fel néhányat, de volt olyan is egy-egy alkalommal, hogy egy új vezető érkezése miatt kellett eljönniük, mert vagy szakamilag voltak más elképzeléseik, vagy emberileg nem jöttek ki jól egymással. Ezt természetesen kulturált kommunikációval “tálalva” el lehet mondani, és én, mindezt elfogadva, be is hívtam őket a személyes beszélgetésre.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.