SEGÍTSÉG! Állást keresek. “Túl sok” tapasztalatom van. Hogyan rövidítsek az önéletrajzban?

by | jan 24, 2022 | Önéletrajz és motivációs levél

KÉRDÉS: “Túl sok” tapasztalatom van, meddig mehetek el az önéletrajzom rövidítésében? Tényleg csak az első oldalt olvassák el a HR-esek?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Véleményem szerint két oldalas az az önéletrajz, ami kezelhető.
Részedről azért mert abban meg tudod mutatni, hogy hol, milyen pozícióban milyen feladatokat láttál el, ami mellett azt is érdemes ide venned, hogy mindazt milyen eredménnyel végezted. A másik oldalról pedig ez még átlátható – természetesen egy jól szerkesztett CV esetén – és informatív egyszerre, mert megtalálható benne minden olyan információ, ami segít a döntésben, hogy érdemes-e személyesen találkozni a pályázóval, azaz veled.

Abban az esetben, ha már – például, mint nekem – több mint 20 éves szakmai tapasztalatod van, akkor érdemes az utóbbi 10 évre koncentrálnod, az ebben az időszakban betöltött pozícióknál részletezni a feladatokat, és az említett eredményeket. A részletezésen azt értem, hogy pozíciónként 6-8 pontban felsorolod, hogy mivel is foglalkoztál napi szinten, illetve milyen projektekben vettél részt. Az ezt megelőző éveknél ezen pontok számát javaslom csökkenteni, a végén pedig akár 1-1 mondat is elég lesz jelzésértékűen.

A 15-20 évvel ezelőtti pozíciókat pedig akár ki is hagyhatod a CV-ből, mert már nem relevánsak a következő állás betöltéséhez. Természetesen vannak ez alól kivételek, ha például iparági ismeretet, vagy bizonyos speciális tudást szereztél pályafutásod elején, akkor lehet, hogy helye van a szakmai tapasztalatok között, de gondold át, hogy az akkor használt technológiai tudás az elmúlt időszak hihetetlen fejlődése után is releváns-e, vagy csak a benned lévő nosztalgia vezet, esetleg a “nehogy valami kimaradjon az önéletrajzomból” érzés. Ez utóbbi kettő nem vezet jóra, és nem csak a várhatóan túl hosszúra nyúlt CV miatt, hanem a benne lévő, első olvasásra nehezen értelmezhető információ mennyisége miatt is. Elég annyi, ha az álláshirdetésben szereplő feladatok “visszaköszönnek” az önéletrajzban a saját szavaiddal megfogalmazva és eredményekkel “fűszerezve”, innen máris látható lesz, hogy megfelelő tapasztalatod van, hogy érdemes legyen egy személyes interjún találkozni veled.

Ne feledd: a kevesebb néha több.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.