A sikeres válaszadás művészete

by | jún 14, 2023 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek, kiemelt-3

Az álláskeresés izgalmas és néha kihívást jelentő időszak, de amikor egy interjúmeghívás landol az e-mail fiókunkban lehetőség nyílik arra, hogy kifejezzük motivációnkat és már a válaszban nyomatékosítsuk érdeklődésünket a pozíció iránt. A megfelelő válaszok előkészítése fontos lehet a siker érdekében. Ebben a cikkben megosztok néhány hasznos tippet ezzel kapcsolatban.

interjumeghivas

Visszajelzés az interjúmeghívásra

Az interjúmeghívásra való válaszadás első lépése, hogy megerősítjük részvételi szándékunkat. Udvarias és profi válaszlevélben köszönjük meg az interjúlehetőséget, és jelezzük, hogy örömmel elfogadjuk a meghívást.

Válasz előtt olvassuk el figyelmesen az interjúmeghívásra küldött üzenetet

Az interjúmeghívás típusától függően változhat az e-mail tartalma. Fontos szempont, hogy személyesen, telefonon, valamilyen online platformon történik-e az interjúztatás, illetve sokszor a meghívóból az is kiderül, hogy csak a HR-es vagy más személyek is jelen lesznek. Mindig nézd meg, hogy kik szerepelnek még a meghívottak között!

    Mielőbb válaszoljunk az interjúmeghívásra

    Fontos, hogy mielőbb reagáljunk az interjúmeghívásra. Próbáljunk meg 24-48 órán belül válaszolni, hogy megmutassuk érdeklődésünket és elkötelezettségünket az állás iránt.

    Köszönés és udvariasság

    Kezdjük az üzenetet a munkáltató, interjúztató megfelelő köszöntésével. Használjunk formális nyelvezetet, és ügyeljünk arra, hogy helyesen írjuk a neveket. Kézzel bepötyögés helyett érdemes inkább kimásolni a neveket, így biztos nem fogod elvéteni senki nevét.

    Megerősítés és öröm kifejezése

    A válaszban erősítsük meg, hogy örömmel fogadjuk az interjúmeghívást, és hálásak vagyunk a lehetőségért. Tegyük világossá, hogy komolyan vesszük az állásinterjút, és valóban érdeklődünk a pozíció iránt.

    Időpont megerősítése

    Ha az interjú időpontját és helyszínét már tartalmazza az eredeti meghívás, erősítsük meg az válaszüzenetben, hogy számításba vettük és elfogadtuk az adott időpontot, vagy ha nem személyes találkozóról van szó, akkor azt, hogy készen állunk az online interjúra a megadott platformon.

    Kérdések tisztázása

    Ha az interjúmeghívásban nem szerepel minden szükséges információ (pl. pontos helyszín, platform, interjúztató neve stb.), nyugodtan kérdezzünk rá ezekre a részletekre, hogy mindent pontosan megértsünk és felkészülten érkezhessünk az interjúra.

    Részvétel megerősítése

    Biztosítsuk az interjúztatót arról, hogy részt fogunk venni az interjún. Kifejezhetjük, hogy izgatottak vagyunk az interjú lehetőségéért, és szeretnénk megmutatni, hogy miért vagyunk a legmegfelelőbb jelöltek az állásra.

    Köszönés és aláírás

    Zárjuk az üzenetet megfelelő köszönetnyilvánítással és aláírással. Használjunk szabatos üdvözlést (pl. “Tisztelettel”, “Üdvözlettel”) és írjuk alá a nevünket.

    Ellenőrzés és korrektúra

    Mielőtt elküldenénk az üzenetet, mindig végezzünk egy alapos ellenőrzést és korrektúrát. Győződjünk meg róla, hogy az üzenetünk jól strukturált, helyesírási és nyelvtani hibáktól mentes. Ellenőrizzük az interjú időpontját, helyszínét vagy online platformját, és bizonyosodjunk meg arról, hogy minden kérdésünket feltettük ezekkel kapcsolatban, illetve, hogy valóban nincs más kötelezettségünk a megadott időpontban. Fontos, hogy professzionális és precíz benyomást keltsünk a válaszlevelünkkel. 

    Olvassa el más is az interjúmeghívásra írt válaszunkat

    Ha lehetőségünk van rá, kérjük meg egy barátunkat vagy családtagunkat, hogy olvassa át az üzenetet, hogy más szemszögből is megnézzék. Egy külső szemlélő könnyebben észreveszi az elírást, illetve lehet, hogy javaslatokat is tudnak tenni a szövegezéssel kapcsolatban.

    Szia, Zilda vagyok. Több mint 7 éves állásportálos tapasztalatom során több ezer álláshirdetést és CV-t láttam már. A CVboost.hu vállalkozásomnál a küldetésem, hogy személyre szabott önéletrajz elkészítésével segítsek az álláskeresőknek sikeresen bemutatni a releváns kompetenciáikat, és lehetővé tegyem számukra, hogy a legjobb benyomást keltsék az állásinterjún. A megszerzett tapasztalatokból osztok meg veled néhány értékes tippet.

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.