Álláskeresés nyaraláskor: érvek és ellenérvek néhány pontban

by | júl 15, 2023 | Álláskeresési tippek, kiemelt-4

A nyár a pihenés, a feltöltődés és az új élmények szerzésének ideje, azonban sokan az év ezen időszakában is olyan helyzetbe kerülnek, hogy pihenés közben is felmerülhet az álláskeresés gondolata. Hogyan néz ki az álláskeresés nyaraláskor? Érdemes a nyaralás alatt állásra jelentkezni? Nézzük meg, milyen szempontokat ajánlott figyelembe venni.

álláskeresés nyaraláskor

Álláskeresés nyaraláskor – az érvek:

Rugalmasság:

Nyaralás alatt is lehetőségünk nyílik álláskeresésre, hiszen a digitális világban sok felületen elérhetőek a munkalehetőségek és így egyszerűen online jelentkezhetünk állásokra. A kevesebb munkahelyi kötelezettség és a nyaralás alatti felszabadultabb időbeosztás lehetővé teszi, hogy könnyebben részt vegyünk interjúkon vagy jelentkezzünk állásokra.

Előny a konkurenciával szemben:

Sok álláskereső nyáron az uborkaszezonra hivatkozva visszavesz az álláskeresésből. Aki ilyenkor aktívan keres, előnyt szerez azzal szemben, aki csak a nyár után kezdi el a keresést.

Pozitív kép kialakítása:

Amennyiben nyaralás alatt értesülünk egy érdekes lehetőségről, könnyebb azonnal vagy rövid időn belül visszajelezni, szemben azzal, mikor a jelenlegi munkahelyeden ülsz épp az irodában és akkor ér az megkeresés. Az első benyomás ugyanolyan fontos, mint az interjún való szereplés, így, ha rögtön reagálunk a hívásra vagy e-mailre, pozitív képet mutathatunk magunkról.

Hosszabb előkészületi idő:

Mivel a nyári időszakban a munkaadóktól is hosszabb toborzási idővel számolnak, így ez lehetőséget ad a gondosabb előkészületekre, amelyek során részletesebben megismerhetjük a cégeket és a pozíciókat.

Álláskeresés nyaraláskor – az ellenérvek:

Kommunikációs nehézségek:
A nyaralást általában nem egyedül töltjük, így nehézséget okozhat, ha a gyerekek vagy barátok hangoskodnak körülöttünk, amikor egy állással kapcsolatos telefonhívást bonyolítunk le.

Elmarad a pihenés:
Az álláskeresés során való aktív részvétel elvonhatja figyelmünket a pihenésről és a feltöltődésről, ami hosszú távon negatív hatással lehet a fizikai és mentális egészségünkre.

Stressz és nyomás:
Az álláskeresési folyamat sok stresszel járhat, és nyaralás alatt ezt a stresszt még nehezebb kezelni. Az interjúkra való felkészülés és a pozitív benyomás keltése extra stresszt hozhat.

Társas kapcsolatokra gyakorolt negatív hatás:
A barátokkal és családtagokkal töltött nyaralás alatti aktív álláskeresés megzavarhatja a közös programokat és kikapcsolódást, amely hatással lehet a nyaralás során kialakuló hangulatra és élményekre.

Professzionális hozzáállással és kommunikációval, valamint nyitottsággal és rugalmassággal maximális esélyt teremthetünk arra, hogy a pihenés mellett is előre léphessünk karrierünkben. Ha úgy érezzük, hogy az álláskeresés nyaraláskor extra erőfeszítést jelent, amit nem tudunk kezelni, érdemes megvárni a nyaralás végét, hogy újult erővel és friss gondolatokkal vághassunk bele az álláskeresésbe. De ne feledd el, a hatékony álláskeresés nyáron is lehetséges!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.