Elengedhetetlen a téli gumi, ha sokat ingázunk

by | márc 3, 2023 | Hírek, Kiemelt-2, Szponzorált cikk

Manapság rengetegen vannak, akik autóval járnak dolgozni, és ahhoz, hogy beérjenek a munkahelyükre, bizony akár 50-100 km-t is meg kell tenniük naponta oda-vissza. Az ingázáshoz pedig elengedhetetlen, hogy az autó megfelelő állapotba legyen, különösen télen. Persze nemcsak a téli szélvédőmosó folyadékra, és a megfelelő párátlanításra kell gondolni, hanem az abroncsok állapotára is. Sajnos még mindig nagyon sokan vannak, akik spórolási célzattal nem cserélik le az abroncsaikat a téli időszakra, ez viszont rendkívül veszélyes lehet.

téli gumi ingázáshoz

Ugyan a hazai viszony meglehetősen enyhék voltak az elmúlt években, sőt, még idén is, de a téli gumira nemcsak a hó miatt lehet szükség. A hideg, a jég, az eső, illetve az ónos eső gyakoribb, mint a havazás, és ezek a körülmények is indokolják a téli abroncsok használatát. Bár Magyarországon nem köteleznek rá törvényileg senkit arra, hogy télen téli gumit tegyen az autójára, viszont vannak szomszédos országok, ahol kötelező a téli abroncs használta. Amennyiben külföldre járunk dolgozni nap mint nap, mindenképp tájékozódjunk az ottani szabályozásról. Persze a hazai ingázóknak is javasoljuk az abroncscserét, de lássuk is, hogy miért.

Mi a különbség a téli és a nyári gumik között?

Sokan úgy gondolják, hogy nincs akkora különbség a téli és a nyári abroncsok között, meg hát úgysem vezetnek olyan sokat, így nem is olyan fontos, hogy elvégezzék időben az abroncscserét. Pedig a két abroncstípus között lényeges eltérések vannak, mind a keverék kialakításában, mind a mintázat tekintetében. Bár egy laikus szem nem igazán látja a különbséget, de a nyári és téli gumik mintázata, sőt mintázati árkainak mélysége is jelentős eltérést mutat. A lényeg azonban a láthatatlan tényezőkben van, a gumikeverékben.

A nyári abroncsok gumikeverékét ugyanis úgy alakítják ki, hogy az a 7 fok feletti hőmérsékletekre legyenek optimalizálva, de akár a 30 fok feletti hőmérsékleteket is elviseljék. Hidegebb hőmérséklet esetén a nyári gumi elveszíti a rugalmasságát, merevebb lesz, ennek következtében pedig nem lesz jó a tapadása sem. A téli gumik értelemszerűen az alacsony, 7 fok alatti hőmérsékletre lettek optimalizálva, nemcsak mintázatukban, de gumikeverékükben is. Tehát nemcsak a hó vagy a jég indikálja a téli gumik használatát, hanem alapvetően a hideg is.

Tanácsok a téli közlekedéshez

Alapvető fontosságú tehát, hogy télen a megfelelő abroncs kerüljön fel az autónkra. Ezen túl azonban, számos más dologra is oda kell figyelni a téli közlekedésben, különösen, ha mindennap ingázunk a munkahelyünkre és vissza. Érdemes az időjárás jelentést figyelni napi szinten arra a szakaszra vonatkoztatva, amelyen közlekedünk. Havas-jeges útviszonyok esetén mindenképp vezessünk körültekintően és óvatosan.

A havas-jeges utak a leggyakorlottabb sofőröknek is nagy kihívást jelentenek, az ónos esőről már nem is beszélve. Ilyen esetekben a hirtelen irányváltásokat, fékezéseket mindenképp kerüljük, mert ezek még akkor is veszélyesek lehetnek, ha megfelelő abroncs van az autónkon.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.