Gyengeségek: Az állásinterjúk mumusát hogyan fordíthatod előnyödre?

by | márc 23, 2023 | Állásinterjú, Kiemelt-2

Az állásinterjúkon rendszeresen feltesznek legalább egy olyan kérdést, amelytől égnek áll a hajad, és legszívesebben kiszaladnál a szobából. Az egyik ilyen a gyengeségek témakörét öleli fel.

gyengeségek az állásinterjú mumusa

A mumus kérdés

Amikor elhangzik, hogy “Mik az erősségeid és mik a gyengeségeid?”, akkor ülsz a székedbe lapulva és lázasan jár az agyad, hogy most komolyan, arról beszéljek, amit nem tudok? Az erősségek még csak hagyján, összekapartál már néhányat az önéletrajzod összeállításakor, azokat úgy-ahogy elismétled. No de a gyengeségek? Azt meg minek?

    A gyengeségek elkerülése és az önbántás csapdája

    Néha persze az ellenkezője is igaz, azaz a gyengeségek gurulnak ki a szádból könnyedén, mert amúgy is állandó önbántásban vagy, ezért pontosan tudod, hogy mennyi mindent nem tudsz megcsinálni. Ilyenkor persze átbillensz a ló túloldalára, és még azt is gyengeségnek ítéled meg, ami amúgy a munkáltató számára éppenhogy erősség lenne.

    Ez a kérdés többféle szempontból is gondot okoz tehát.

    • Egyrészt az milyen ciki már, hogy arról beszélj, amiben jó vagy. Az olyan önfényezős, önző hozzáállásnak tűnik. Ha túltolod, és áradozol magadról, az akár ellenérzést is kiválthat. Ha meg nem mondod el a tényleges értékeidet, akkor annak a réme fenyeget, hogy mást választanak.
    • Másrészt túlságosan dédelgeted a gyengeségeidet, és szívesen beszélsz róluk, bizonyítva magadnak (és másnak is), hogy lám, te pontosan tudod, hogy alkalmatlan vagy a feladatra, vagy éppenhogy eszedben sincs szembenézni velük, ezért kijelented, hogy neked nincsenek is gyenge pontjaid.

      Hogyan kezeld a helyzetet?

      Fordíts a gondolkodásodon, és tudatosítsd, hogy nincsenek sem erősségek, sem gyengeségek. Amikor Kriszta ügyfelem gyengeségeit átbeszéltük a Sikerprogram keretében, belátta, hogy valójában gyengeségek nem léteznek. Olyan képességek állnak rendelkezésre, amelyeket erőteljesebben használsz, és olyanok, amelyeket kevésbé ismersz el magadban, vagy amelyekről valamifajta ítéletet alkotva nem is akarsz tudomást venni.

      A gondolkodásmódváltás fontossága a gyengeségek megítélésében

      Előfordulhat, hogy amit te gyengeségnek gondolsz, az adott feladatnál éppen erősséggé válik. Tehát ne te ítéld meg azt, hogy valamilyen képességed gyenge vagy erős.

      Hogyan válaszolj az interjún a gyengeséggel kapcsolatos kérdésre?

      Amikor egy ehhez hasonló kérdést kapsz az interjún, akkor mondd azt, hogy én elmondom, mi az, ami bennem van, mi az, amire jelen pillanatban képes vagyok, és akkor te, mint munkáltató eldöntöd, hogy mi az, amit ebből használni tudsz, és mi az, ami hasznos a munkához.

      Így megadod a választ, és rögtön mondhatod is, hogy

      “Igen, úgy érzem, hogy ehhez a pozícióhoz ez is szükséges, ezért is kívánom fejleszteni. Abban az időszakban, amíg itt vagyok, az erősségeimet fogom használni, és ezeket a fejlesztendő képességeimet pedig még erőteljesebben előhozom, hogy képes legyek megfelelni a kihívásoknak.”

       

      Gyengeségek helyett fejlesztendő területek

      Nagyon fontos azt bemutatni, te hogyan dolgozol ezen a fejlesztendő területen, és hogyan fejleszted magad jelenleg. Egyikünk sem úgy született, hogy minden képességünk a toppon van, és mindent a legmagasabb szinten tudunk. Ám ezek mind-mind fejleszthetők, és magasabb szintre emelhetők, akár tanfolyamokon, akár a gyakorlati életben.

      Amit a munkáltató vár

      A munkáltató arra kíváncsi, hogy mennyire vagy tisztában önmagaddal, és mennyire vagy alkalmas annak a pozíciónak a betöltésére. Azt is nézik, hogy mennyire tartod értékesnek magadat, és elismered-e azt is, hogy vannak területek, ahol még tanulni akarsz.

      Hiszen éppen azért jelentkeztél adott pozícióra, hogy magasabb szintre lépjél, kihívásokat kapjál, és azok által fejlődj, és szerezz újabb tapasztalatokat. A kérdés az, hogy mennyire vagy fejleszthető, és nyitott.

      Nyitottság a tanulásra és a fejlődésre

      Ők nem megítélni akarnak téged, és nem pálcát törni feletted, ha valamit még nem tudsz, hanem azt nézik, hogy mennyire vagy könnyen tanítható, és nyitott arra, hogy elsajátíts bizonyos képességeket. Ezek a legfontosabb szempontok számukra.

      Amikor tényleg hiányzik egy képesség, légy őszinte

      Előfordulhat olyan eset is, amikor valamilyen képességed ténylegesen hiányzik ahhoz, hogy betöltsd a pozíciót, és te nem is kívánod azt a tudást megszerezni. Ezt is bátran vállald fel, hiszen neked sem lesz kielégítő az a munkakör, ahol úgy érzed, hogy nem tudsz megfelelni a kívánalmaknak, ahol állandóan teperned kell ahhoz, hogy jól érezd magad, és el tudd végezni a munkádat.

      Akkor hagyd a csudába azt a munkakört, olyan feladatot válassz, és olyan munkakörben helyezkedj el, ahol te is jól érzed magad, és munkáltató is. Add meg nekik azt, amit ők kérnek, és te is azt kapd, amire vágysz. Ne beszéljetek el egymás mellett, mert az csak félrevisz benneteket és előbb-utóbb frusztrációhoz vezet.

      Találd meg a neked való állást

      Kívánok neked nagyon-nagyon ügyes és hatékony állásinterjút, bátran megmutatva önmagadat, az értékeidet minden olyan képesség mellett, amit úgy érzel, hogy fejleszteni kívánsz. Hidd el, örülni fog a munkáltató, hogy tisztán lát téged, és az őszinteséget nagyobb értéknek tekinti majd, mint azt, amikor valamit mondtál, és utána nem kiderül, hogy az mégsem úgy van.

      Legyél bátor, legyél nyitott, legyél önmagad, és mutasd meg, amit tudsz!

      Gürtler Szilvia vagyok, ICF minősített professzionális coach. A tudatos, megoldás-orientált gondolkodásmód elsajátításával az élethivatásod beteljesítésében, és a bevételeid többszörözésében segítelek. Hiszem, hogy az örömmel végzett tevékenység, amelyben kibontakoztathatod a képességeidet, az túlmutat a munka fogalmán, és egyfajta elhívást jelent. Célom, hogy minél többen megtaláljátok azt az élethivatást, amely egyensúlyt teremt az életetekben.

      Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

      Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.