Az érzelmi intelligencia

by | nov 14, 2023 | Karriertanácsok, kiemelt

Az érzelmi intelligencia (EQ) egyre fontosabb szerepet játszik mind a karrierutunk kialakulásában, mind a magánéletünkben. Számos előnyt jelent és kínál, mind a szakmai, mind a személyes fejlődésünkben. De miért lett ennyire fontos az érzelmi intelligencia a karrierben? Hogyan kapcsolódik az egyéni sikerekhez az érzelmi intelligencia? Milyen és hogyan viselkedik egy érzelmileg intelligens ember a munkahelyen? Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ az érzelmi intelligenciáról szóló cikksorozatban.

Egy kép amin az agy és a szív össze van kapcsolva

Mi az EQ és miért vált egyre fontosabbá?

Az EQ nem más, mint az a képesség, amelynek segítségével képesek vagyunk az érzelmeket felismerni, megérteni, szabályozni és a másik embert tiszteletben tartva eredményesen reagálni.

Nagyon fontos, hogy az érzelmileg intelligens embereknek alapos az önismeretük, képesek nyitottan fordulni a másik irányában, érzékelni, hogy mikor értékelik a másikat saját előítéletük alapján. Képesek rálátni saját és mások gondolkodására és elfogadni, hogy gondolkodásunk erősen hat az érzelmeinkre.

Korábban mind a munkavállalóknál, mind a vezetőknél sokkal fontosabbnak tartották az IQ-t, amely a problémamegoldó képességet, a logikai gondolkodást és értelmezés képességét jelenti. Az idő előrehaladásával viszont egyre fontosabbá vált az érzelmi intelligencia. Ha nagyon egyszerűen szeretnénk mondani, akkor az IQ határozza meg, mit kell/érdemes tennünk, az EQ pedig, hogy hogyan tegyük meg, hogy döntéseink és megoldásaink fenntarthatóak legyenek a jövőben.

Ahhoz, hogy feladatainkat eredményesen tudjuk elvégezni, mind a magánéletünkben, mind a munkánk során kiemelten fontos a másokkal való együttműködés. Az együttműködés motorja pedig az EQ.

A technológia fejlődésével nagyon sok feladatot átvettek/átvesznek a számítógépes rendszerek és az AI. Ezzel párhuzamosan az együttműködés, a kapcsolódás, rugalmasság válik az egyik legfontosabb emberi képességgé napjainkban. Az empátia, a saját magunk ismerete sokat segít abban, ahogy egy-egy helyzetben hogyan kezeljük az érzelmeinket és/vagy a konfliktusokat, mennyire vagyunk képesek megérteni az adott érzelmi helyzetet és hogyan tudunk igazodni a kommunikációnkkal, megoldásainkkal a kialakult helyzethez.

Hogyan segít a karrieredben az EQ?

A kellő önismeret és a fenti működés egy olyan magabiztos, stabil kisugárzást kölcsönöz, amely már az állásinterjún is előnyhöz juttatja a jelentkezőt. Egyrészt az önismeret segít neki a helyes felkészülésben, amely egy pozitív kisugárzás biztosít számára. Ezzel jelentős előnyre tehet szert a többi jelölthöz képest.

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező munkatársaknak jobb a viszonya a kollégáival, mivel jobban és eredményesebben tudnak kommunikálni, hatékonyabban oldják meg a konfliktusukat, döntéseikben képesek figyelembe venni saját és mások érzelmi állapotát is.

Ezáltal gyorsabban és hatékonyabban tudnak túllendülni egy-egy nehezebb munkahelyi helyzeten, döntésen. Mivel elfogadottabbak a munkatársak körében, mind szakmai, mind vezető karrierjük építésében könnyebben kaphatnak támogatást a környezetüktől.

A magas EQ-val rendelkező munkatárs feladatvállalása is sokkal hitelesebb lesz. A helyes önismeret abban is segít, hogy felmérjük, melyik feladat az, ami jobban illik hozzánk és/vagy könnyebben, eredményesebben tudjuk elvégezni. Tisztában lehetünk azzal, hogy mely feladatok okoznak nehézségeket és azokban kellő módon akár támogatást, segítséget is kérhetünk.

Így az önbecsülésünk sem sérül és a környezetünk is tisztában lesz azzal, mit várhat tőlünk. Így stabil, megbízható munkatárs válhat belőlünk és ez a karrierünket is pozitív irányba lendíti. Nem beszélve arról, hogy sokkal kevesebb stressz ér így bennünket, mert érzelmi intelligenciák segítségével például azt is fel tudjuk mérni, milyen a stresszszintünk, mikor és hogyan érdemes szünetet tartanunk vagy a bennünk lévő feszültséget oldani. Ezért az EQ a stresszkezelésben is igen nagy segítségünkre lehet.

EQ és IQ

Mit tudok csinálni, ha alacsony az érzelmi intelligenciám?

Amíg az IQ egy velünk született, kevésbé fejleszthető képesség, addig az EQ fejleszthető. Ez azt jelenti, hogy rendszeres odafigyeléssel és gyakorlással nagyon sokat lehet fejlődni.

Számos könyv és tanfolyam segíthet az érzelmi intelligenciád fejlesztésében. A tanulási folyamat hasonlít egy idegen nyelv megtanulásához. Ha az alapok megvannak, akkor is folyamatosan érdemes gyakorolnod. És ezt nem csak a környezeted, hanem a karriered is meg fogja hálálni.

A következő részekben megnézzük, milyen kapcsolat van az EQ és a hatékony munkahelyi kommunikáció, a konfliktusok rendezése és a stresszkezelés között. Hogyan tud támogatni egy viszonylag stresszmentes, eredményes és fenntartható karriert.

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.