Évértékelő beszélgetés: hogyan készüljünk rá?

by | jan 23, 2023 | Karriertanácsok, Kiemelt-2

A legtöbb cégnél az év eleje az előző év teljesítményének értékeléséről és a következő időszak célkitűzéseiről szól. Van, aki számára rettegéssel teli időszak, és van, aki örömmel várja azt, hogy megbeszélhesse vezetőivel az elért eredményeket az évértékelő beszélgetés alkalmával.

évértékelő beszélgetés

Az évértékelő beszélgetés jó lehetőség

Emlékszem, még alkalmazottként teljes lelki nyugalommal vártam ezeket a beszélgetéseket, és csodálkoztam azon, hogy a kollégáim miért izgulnak emiatt. Ők potenciális veszélyforrásként kezelték az értékelő beszélgetéseket, én lehetőségként, ahol elmondhatom a terveimet, és visszajelzést kapok az előző évi munkámról.

Persze azt is láttam, hogy némely vezetőben is frusztráció jelent meg, hiszen nem tudhatták, hogy adott évben milyen őrült számokkal teli terveket sóznak a nyakukba. Emellé még a kollégák értékelése és motiválása púp volt a hátukon.

 Minden helyzetnek van többféle olvasata is, és a kimenetele sokszor attól függ, te melyik oldalát látod meg az eseményeknek. Ezért továbbra is úgy gondolom, hogy rajtad is áll, milyen hangulatú beszélgetés kerekedik a szokásos évértékelőből.

    Felkészülten érkezz a találkozóra

    Ha lelkiismeretesen dolgoztál, és ismered az értékeidet, elért eredményeidet, akkor könnyedén, előre felkészülten tudsz megjelenni a főnökeid előtt. Meglásd, hogy meglepődnek majd, amikor te magad sorolod azokat, amiket véghez vittél, és javaslatokat teszel a következő időszak eredményeinek növelése érdekében.

    Első lépésként gyűjtsd össze azokat a momentumokat, amelyek meghatározták, hogyan érezted magad a munkahelyeden. Bátran mesélj akár vicces, akár feszült helyzetekről. Valószínűsítem, hogy mindkettőből akadt bőven. Ezért ne csak az egyikre, vagy a másikra figyelj, hanem összességében lásd a napokat.

    Ezután nézz vissza, és gyűjtsd össze, hogy mi minden jött létre a te munkád által. Mit tettél hozzá az elért eredményekhez, és miképpen járultál hozzá a cég sikereihez. Azt is nyugodtan említsd meg, amikor nehézség adódott, és térj ki arra, hogyan hidaltad át ezeket a nehézségeket.

      Figyelj a visszajelzésekre

      Nagyon értékesek mindazok a gondolatok, meglátások, amelyeket te fejezel ki, és azok is, amelyeket visszajelzésként kapsz. Sokszor egészen mást lát rólad egy külső szemlélő, mint amit te gondolsz magadról. Előfordul, hogy amit te könnyed dolognak véltél, és meg sem említetted, azt a főnökeid elismeréssel nyugtázzák. Arra is van példa, amikor te valamit eredménynek értékelsz, ők viszont még fejlődésre érdemesnek tartanak. Ez utóbbi a lehető leghasznosabb, mert ezáltal látod meg, miben tudsz fejlődni.

      Az évértékelő beszélgetés során a csapatod munkáját is tartsd szem előtt

      Egy cégnél sokan vagytok, és akár az osztályon belül is több munkatárssal kapcsolódsz. Ezért az eredmények, a hangulat és a tervek nem csak rólad szólnak. Te annak egy építőeleme vagy, amit más kollégákkal együtt építetek, tehát ők is építőelemek, és ebből épül fel a cég.

      Nézz rá arra is, hogyan működtél együtt ebben a rendszerben a többiekkel, miképpen tudtatok habarcsot alkotni és közös építőkockákká válni, és milyen módon tudtatok mindezekből egy csodás várat alkotni. Éppen ezért nagyon fontos az is, hogy ne csak a saját teljesítményeidet emeld ki, hanem a közösen elért eredményeket, és a csapattagok abban való közreműködését.  

      Arról is beszélhetsz, hogy az ügyfeleid, vagy más, távolabbi kollégáid hogyan viszonyultak hozzád, és te hogyan viszonyultál hozzájuk. Ez neked is egy olyan lehetőség, amikor átnézheted azt, hogy miben fejlődtél, mi volt az, ami jó érzéssel töltött el, és mi az, ami kevésbé. Bátran beszélhetsz erről, hiszen azért vagy ezen a beszélgetésen, hogy mindezeket átvegyétek.

      Az évértékelő beszélgetés alkalmával lehetőséged van a visszafelé jelzésre

      Ha 360 fokos értékelésen vagy, akkor arra is van lehetőséged, hogy te adjál visszajelzést a főnöködről, a főnöködnek.

      Benned is él egy kép róla, és most itt a pillanat, hogy átadd neki ezt a képet. Itt van a lehetőség arra, hogy közösen haladjatok tovább, és közösen találjátok meg azokat a pontokat, amelyek által még tökéletesebbé fejlesztitek a munkátokat. Azt is megláthatjátok, hogy mik és hol voltak azok a pontok, ahol valami nem működött. Ezekre is koncentráljatok, mert ezt nem elfedni és titkolni kell, hanem felszínre hozni.

      Bátran felvállalhatod, amikor valamit minden erőfeszítésed ellenére sem tudtál megoldani. Tudod, ebben semmi szégyellni való nincsen, és mivel a főnökeid is pontosan látják ezeket a pontokat, inkább örülni fognak az őszinteségednek, és a tiszta rálátásodnak. Itt rögtön megemlítheted azt is, milyen megoldásokat látsz elképzelhetőnek, ha újra ilyen helyzet adódik.

      Új év, új tervek

      Mindaz, ami elhangzik, és ami formálódik ezen a beszélgetésen, adja alapját annak, hogyan tervezitek meg ezt az évet.

      Itt is hasznos, ha előre felkészülten mész, és a fejedben már megfogalmazódnak az idei évi céljaid. Azt is hallgasd kíváncsian, nyitott fülekkel, amit a vezetődtől kapsz információként és javaslatként.

      Az értékelő beszélgetés arra is lehetőséget nyújt, hogy kielemezzétek, melyek azok a tervek, amelyek megvalósultak, és hova tudtatok eljutni ezáltal. Ez adja meg az alapját annak, hogy most honnan indultok a következő tervekhez.

      Innen kezdhetitek megtervezni az idei évet, annak alapján, hogy mit tudtok használni az előző évből, és hol van az a pont, ahonnan tovább léptek.

      Pozíció váltás is szóba jöhet

      Ez a beszélgetés alkalmas akár arra is, hogy bértárgyalások alapja legyen. Hiszen amikor összegzed azt, hogy mit tettél a cégért, és mi mindent sikerült a cégnek általad megvalósítani, akkor az alapot adhat arra is, hogy tovább egyeztessetek és akár előre lépési lehetőségeket lássatok meg közösen.

      Ez az a pillanat, amikor a pozíció váltásod is lehetséges. Amikor eldöntheted, hogy ilyen formában, és itt szeretnéd-e tovább folytatni a pályafutásodat, vagy más elképzeléseid vannak.

      Ha te komolyan veszed ezt a beszélgetést és magadat, akkor biztos lehetsz benne, hogy mások is komolyan fognak venni téged.

      Sok sikert kívánok ehhez a beszélgetéshez, és kívánom, hogy tekint az évértékelő beszélgetésekre akként, ami: lehetőségként.

      Gürtler Szilvia vagyok, ICF minősített professzionális coach. A tudatos, megoldás-orientált gondolkodásmód elsajátításával az élethivatásod beteljesítésében, és a bevételeid többszörözésében segítelek. Hiszem, hogy az örömmel végzett tevékenység, amelyben kibontakoztathatod a képességeidet, az túlmutat a munka fogalmán, és egyfajta elhívást jelent. Célom, hogy minél többen megtaláljátok azt az élethivatást, amely egyensúlyt teremt az életetekben.

      Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

      Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.