A rehabilitációs hozzájárulás változása 2023-ban

by | febr 22, 2023 | kiemelt-4, Munkaadók - HR Blog

A rehabilitációs hozzájárulás egy adónem, amely több mint 20 éve létezik, és közvetetten segíti a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását. A rehabilitációs hozzájárulást a foglalkoztatóknak kell megfizetni, ha nem teljesítik a megváltozott munkaképességű munkavállalókra vonatkozó kötelező kvótát, így ez egy igen fontos pénzügyi ösztönző azoknak a munkaadóknak, akik 25 fő feletti munkavállalói létszámmal rendelkeznek.

rehabilitációs hozzájárulás 2023

Az alkalmazottak száma és munkaképességük hatása a munkaadó költségeire

Amennyiben a foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma egy szervezetnél meghaladja a 25 főt, és a megváltozott munkaképességű munkavállalók száma nem éri el a létszám 5%-át, akkor az adott munkaadónak a hiányzó munkavállalók után a minimálbér összegének kilencszeresével megegyező rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie.

Az átlagos statisztikai létszám szerepe a rehabilitációs hozzájárulás meghatározásában

Az adóalanyiság nem csupán a munkáltatói minőségen múlik. A munkáltató csak akkor köteles fizetni a rehabilitációs hozzájárulást, ha az általa foglalkoztatottak átlagos statisztikai létszáma meghaladja a 25 főt. Azonban nem szükséges elérnie a 26 főt, hiszen például már akkor is felmerülhet a kötelezettség, ha a foglalkoztatottak átlagos létszáma 25,3 fő, és meg kell vizsgálni, hogy a megváltozott munkaképességű személyek száma megfelel-e a kötelező foglalkoztatási szintnek.

Adókedvezmények és motivációk a munkaadók számára

Ha a munkaadó a kötelező foglalkoztatási szintnek (kvótának) megfelelő létszámú megváltozott munkaképességű személyt alkalmaz, akkor mentesül a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól. Ha a kvóta alatti létszámban foglalkoztat, akkor arányosan csökken az adófizetési kötelezettsége. A rehabilitációs hozzájárulás befizetésre nem kerülő, kiváltott összege a megváltozott munkaképességű személyek alkalmazásának költségét csökkenti, ami motivációt jelenthet a fogyatékos vagy egészségkárosodott személyek foglalkoztatásában

A rehabilitációs hozzájárulás összege

A 2023-as minimálbér emelése miatt a rehabilitációs hozzájárulás összege, amely a 25 főnél több munkavállalóval rendelkező munkaadókat ösztönzi a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására, 2.088.000 Ft-ra emelkedett, ami 16%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest, míg közel 44%-os emelkedést jelent 2021-hez képest. 2023-ban havi szinten 174 000 forinttal járhat személyenként a rehabilitációs hozzájárulás.

Ki számít megváltozott munkaképességűnek?

Azokat a személyeket, akiket megváltozott munkaképességűnek kell tekinteni, az alábbiak szerint határozzák meg:

  • az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű,
  • legalább 40 százalékos egészségkárosodással rendelkezik, az erről szóló szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás, hatósági bizonyítvány, minősítés érvényessége alatt van,
  • a munkaképesség-csökkenése 50-100 százalékos mértékű, az erről szóló szakvélemény érvényessége alatt van,
  • fogyatékossági támogatásban vagy vakok személyi járadékában részesül

és a munkaszerződése szerinti napi munkaideje a 4 órát eléri.

2021-ben új változásokat vezettek be: az előzőek mellett a megváltozott munkaképességű személyekkel azonos csoportba tartoznak azok is, akik a munkaszerződésük szerint rehabilitációs mentori tevékenységet végeznek, és a napi munkaidejük eléri a 4 órát. Emellett a megváltozott munkaképességű személyek létszámának meghatározásakor a köznevelési intézményben sajátos nevelési igényű gyermeknek és a fogyatékossággal élő hallgatóknak minősülő felsőoktatási hallgatókat is hozzá kell számolni, akik 23. életévük betöltésének naptári évében fogyatékossággal élő hallgatónak minősülnek.

A rehabilitációs mentor alkalmazásának szerepe

A mentornak kiemelt szerepe van a megváltozott munkaképességű személyek sikeres beilleszkedésében és munkahelyük hosszú távú megtartásában. Ennek érdekében lehetővé teszi a jogszabály a mentorok beszámítását a kötelező foglalkoztatási szintbe, ösztönözve ezzel a munkáltatókat a mentorok alkalmazására. A beszámítható mentori létszám azonban attól függ, hogy a munkáltató hány megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.