Mit tehetünk a munkavállaló mentális egészségéért?

by | szept 26, 2023 | kiemelt-3, Munkaadók - HR Blog

A munkavállaló mentális jólléte nem csak a saját érdeke. A vállalatok számára is fontos, hogy az emberek legjobb képességüket nyújtva, hatékonyan, konfliktusoktól mentesen dolgozzanak együtt az irodában.

munkavállaló mentális egészsége

Mit jelent a munkavállaló mentális jólléte?

mentális jóllét azt jelenti, hogy a munkavállaló teljes képességi birtokában, lelkileg és szellemileg megfelelő állapotban érkezik a munkahelyére. Ezt a pozitív állapotot pedig fenn tudja tartani, meg tudja élni.

A gazdasági érdekek

Mivel a mentális jóllétnek kimutathatóan köze van a produktivitáshoz, és pénzben mérhető előnyökkel jár a cégek számára, egyre több vállalat tűzi ki célul az egészséges munkakörnyezet megteremtését.

A munkavállaló mentális jólléte alacsonyabb fluktuációt eredményez

A fluktuáció a munkaerő ingadozását, hullámzását méri. Minél nagyobb ez az ingadozás, annál rosszabb a cégnek. Hiszen folyamatosan újra be kell tanítani az embereket, elvesznek már megszerzett hasznos tudások, a cégen belüli kapcsolatok, hangulat is sérül.

Ahol foglalkoznak a dolgozók mentális jólétével, ott kevesebb a felmondás, nagyobb a cég iránti lojalitás. Ezáltal jobb a produktivitás is.

Kevesebb konfliktus – több haszon

A munkahelyi konfliktusok, a dolgozók közötti ellentétek rontják a munka minőségét és ütemét. Rossz hatással van a mentális állapotra, folyamatos stresszt és motiválatlanságot eredményezhet. Érdemes ezért kezelni a vállalaton belüli konfliktusokat. Adott esetben pedig nyugodtan vonjunk be szakértőt, aki feltárja a probléma gyökerét!

Az egészséges munkakörnyezet kihívásai

Sok minden megzavarhatja az egészséges munkakörnyezetet. Nézzünk erre pár példát.

egészséges munkakörnyezet

Magány, vagy a társas kapcsolatok hiánya

A vállalatoknál tapasztalt társas kapcsolatok hiánya olyan helyzetet teremthet, ahol mentális jól-létünk sérül. Ilyenkor az érintett munkatárs kevésbé érzi magát támogatva és nem érzi sikeresnek a beilleszkedést a céges kultúrába. Ha egy munkahelyen nincs kivel megosztani a gondolatainkat, nincs segítőkészen visszacsatolás a problémákra, akkor az eredmény bizony lehet a társas izoláció és a növekvő stressz. Ez kihat az egyén mentális egészségére és hatékonyságára is. Csökkentve a munkavégzés minőségét és a teljesítményt.

Túl sok ember

Kellemetlen lehet viszont a magány ellenkezője is! Mentális-jólétünkre az is hatással van, amikor sok munkatárssal kell egy térben folyamatosan együtt lenni és nincs lehetőség elvonulni. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a nagyobb koncentrációt igénylő munkafolyamatokban egy nyüzsgő, zajos irodában vagyunk kénytelenek dolgozni. Egy nagy, csoportos irodában gyakran előfordul, hogy a többiek éppen beszélgetnek, telefonálnak, napi munkatervet mutatnak be. Tehát folyamatosan zajlik az élet. Ez azonban sokaknak okoz nehézséget, és egyenes út a rossz teljesítményhez.

Túl merev szabályok

Néha muszáj a biztonságos munkavégzés érdekében szigorú szabályokat hozni.
De ne essünk túlzásba! A túl merev szabályok veszélyeztetik a rugalmasságot és a kreativitást. Növelik a stresszt és a szorongást. Mellette pedig rontják a teljesítményt.

Vagyis roham léptekben rontják a mentális-jólétet a vállalaton belül! A szabályok fontosak, de meg kell találni a megfelelő egyensúlyt.

Sötét és barátságtalan belső tér

Senki sem szeret egy lehangoló, rossz érzéseket keltő helyiségben dolgozni. Gondoljunk csak bele! Rengeteg időt töltenek el az emberek a munkahelyükön és egyáltalán nem mindegy, hogy azt milyen környezetben teszik. Egy sivár munkakörnyezetben a munkavállalók motivációja és lelkesedése csökkenhet. A kevés természetes fény, a hideg színek vagy a rosszul elrendezett belső terek nem segítenek a jó mentális állapot fenntartásában. Ez a motivációhiány visszafoghatja a munkavállalók teljesítményét és hatékonyságát.

Frissítő szünetek hiánya

A mai rohanó üzleti környezetben, ahol a verseny fokozott, és a munkatempó folyamatosan gyorsul, nincs idő megállni egy pillanatra sem.

Könnyű így elfelejteni, hogy a munkavállalók hatékony működésének egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő pihenés és frissítő szünetek biztosítása.

Csak hogy egy példát említsünk. Nem lehet kreatív vagy komoly szellemi munkát hatékonyan, szünet nélkül végezni! Olykor pont az az 5-10-15 perc szünet ad olyan lendületet a munkának, amiből aztán fantasztikus eredmények születnek.

Rossz vállalati kommunikáció

Milyen a rossz vállalati kommunikáció? Amikor a munkavállaló felé érkező kommunikáció zavaros és átláthatatlan. Nincs megfelelő tájékoztatás, nincsenek kitűzve megfelelően a célok, nincsenek körvonalazott elvárások, bizonytalan az eredmények megítélése.

Ez a helyzet oda vezethet, hogy a munkavállaló elveszettnek és bizonytalannak érzi magát. Hiszen sokkal nehezebben határozza meg, hogy az adott helyzetben hogyan járhat el helyesen.

Mindez persze negatív hatással van a munkahelyi hangulatra és a motivációra. Valamint kihatással van a mentális jólétre is!

Tippek a munkavállaló mentális jóllétének megteremtéséhez

Felsoroltuk, hogy mi az, ami ront a munkavállalók mentális állapotán. De mi kell akkor a jóllétükhöz? Íme néhány hasznos tipp, amelyek segítenek!
munkavállaló mentális jóllét tipp

Átlátható kommunikáció

Mindig biztosítsuk, hogy a munkavállalók minden szükséges információhoz hozzá juthassanak. Tartsunk rendszeres értekezleteket, ahol világosan kommunikáljuk a célokat, elvárásokat és döntéseket. Nyitott kapcsolatot alakítsunk ki, ahol a munkavállalók bátran kifejezhetik véleményüket és kérdéseiket.

Támogató munkakörnyezet

Hozzunk létre olyan munkahelyi környezetet, amely támogató és barátságos. Kínáljunk lehetőséget a társas kapcsolatok kialakítására és erősítésére, például közös rendezvényeken vagy csapatépítő programokon keresztül.

Gondoskodjunk arról, hogy az irodák jól megvilágítottak legyenek, színes növényekkel és inspiráló dekorációval.

Rugalmasság és szünetek

Engedjünk teret a munkavállalók számára a rugalmas munkaidő bevezetésével. Amennyiben az lehetséges! Támogassuk a rendszeres frissítő szüneteket! Ez segíthet javítani a koncentrációt, valamint megőrizni az energiát és a mentális jóllétet.

Konfliktuskezelés és támogatás

Ha konfliktusok merülnek fel a munkahelyen, kezeljük azokat időben és hatékonyan. Ne söpörjük a problémát szőnyeg alá!

Biztosítsunk inkább megfelelő támogatást és forrást a konfliktusok megoldásához. Ez lehetőséget ad a munkavállalóknak arra, hogy kifejezzék aggodalmaikat vagy problémáikat. Valamint segít megelőzni a feszültség fokozódását is.

Mentális egészségügyi erőforrások

Biztosítsunk könnyen hozzáférhető mentális egészségügyi erőforrásokat, például szakértői tanácsadást. Vagy szervezhetünk stresszkezelő tréningeket és workshopokat.

Ezek során a munkavállalók  hatékony technikákat tanulhatnak a stressz leküzdéséhez és kezeléséhez. A tréningek segíthetnek az alkalmazottaknak a relaxáció, a meditáció, a légzéstechnikák és a pozitív gondolkodás gyakorlásában.

Kellenek a nyugodt időszakok

Mivel a koncentrációt igénylő feladatokat a közösségi terekben rendszeresen megakasztják, érdemes lehet a munkanapba beépítenünk egyfajta “nyugodt időszakot”. Ezekre az órákra az iroda elcsendesedik, és van lehetőség az elmélyülésre, a gondolatok kibontakoztatására.

Fontos, hogy hangsúlyozva legyen ennek az időszaknak a jelentősége, de ne a teljes némaság legyen az elvárás. Ez ugyanis már pont ellenkező, negatív hatást kelt. Ráadásul lehetnek olyan sürgős ügyek, vagy váratlan események, amelyek felülírják a csendes időszak teljes betartását.

Csapatépítés – céges rendezvények

Használjuk ki a mai kor adta lehetőségeket! Hiszen manapság rendkívül népszerűek csapatépítők és a céges rendezvények. Hatalmas a kínálat és a lehetőségeknek szinte csak a vállalati büdzsé szab határt. A pincelátogatáson keresztül a közös kerámia készítésig minden beleférhet.

Szakképzett csapatépítő szakemberek

Igénybe vehetünk tapasztalt, szakképzett csapatépítő trénereket is. Ők képesek felmérni egy csapat működésének dinamikáját, kiszűrik a rosszul működő funkciókat. Ennek megfelelően tudnak olyan élmény alapú tréningeket tartani, melyek fejlesztik a kapcsolatokat, a kommunikációt, vagy a munkakörre szabott fontos készségeket.

Ne hanyagoljuk el a dolgozók mentális jóllétét az irodában! Építsünk inkább olyan támogató és inspiráló munkakörnyezetet, ahol mindenki sikeresen és boldogan dolgozhat.

A gondoskodás és a támogatás gazdaságilag is kifizetődő. Pozitív hatással van a munkavállalók teljesítményére, motivációjára és elégedettségére. Ez pedig hosszú távon elősegíti a vállalkozásunk növekedését és sikerét.

Álljunk a dolgozók mellé, figyeljünk rájuk és tegyük az irodát egy olyan hellyé, ahol az emberek valóban ki tudnak bontakozni és a legjobb önmagukat nyújthatják!

Szia! Beregszászi-Mónok Nikoletta vagyok, évekig dolgoztam mentálhigiénés pozícióban. Szociális munka egyetemi végzettséggel és mentálhigiénés tapasztalataimmal segíteni szeretnék azoknak, akik elakadást élnek meg az álláskeresésben, vagy szeretnének jobb mentális állapotban, hatékonyabban munkába állni, esetleg munkáltatóként jobb munkakörülményeket teremteni. Folyamatosan képzem magam mint szövegíró, online marketing szakember. Hiszek abban, hogy a változás lehetősége bennünk rejlik

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.