Mentális jóllét: Az irodai környezet hatása a mentális egészségre

by | ápr 19, 2023 | Élet a munkahelyen, kiemelt-4

A munkakörnyezet mint az irodai mentális jóllét egyik alapja? A megfelelő környezet segít, hogy jól legyél? Mit jelent a mentális jóllét és miért érdemes foglalkozni vele  egy irodai környezetben?

mentális jóllét

Mentális jóllét fogalma

A WHO szerint a mentális jóllét, a mentális egészség olyan foka, melyben ki tudjuk bontakoztatni képességeinket, meg tudunk küzdeni az élet nehézségeivel, hatékonyan tudunk dolgozni és hozzájárulni a közösség életéhez. Elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű munkát végezzünk. 

    Milyen a jó munkakörnyezet?

    Ugye Ti is szívesebben dolgoznátok egy színes, barátságos munkakörnyezetben? Olyan helyen, ahol van lehetőségetek elvonulni, vagy akár egy közös programban részt venni a munkatársakkal? 

    Sok nagy cég híresült el arról, hogy mennyi energiát fektetnek a belső terek megtervezésébe.  Különösen a IT cégeknél találhatunk erre ékes példákat. Ilyen a Google, Facebbok, Prezi stb.

    A meditáló szobák, sportközpontok vagy akár a zöld növényekben gazdag helyiségek mind-mind ugyanazt a célt szolgálják: a dolgozók mentális jóllétének megteremtését. 

    Személyes tér a mentális jóllét érdekében

    Nézzük csak mik azok az összetevők, amelyek segítik, hogy jól érezzük magunkat egy munkahelyen.

    Magánszféra

    Az emberek kötődnek a saját személyes terükhöz. Az íróasztalunkat tárgyakkal, családi fényképekkel, saját bögrével tesszük otthonossá. Ettől érezzük azt, hogy az az íróasztal egyben a mi magánszféránk.

    Biztonság

    Amennyiben nem jelölnek ki egyértelműen helyet számunkra, egy idő után akkor is keresni kezdjük az állandóságot és szeretünk ugyanott helyet foglalni. Egyfajta biztonságot és otthonosságot nyújt a számunkra.

    Közösségi élmény

    Mentális jóllétünkre jó hatással van, ha nem teljesen egyedül dolgozunk. Sokat jelent, ha van lehetőségünk másokkal is interakcióba lépni, beszélgetést kezdeményezni. Ilyenkor pozitívabbak és motiváltabbak vagyunk.

    Közösségi terek hatása

    Az irodaépületekben gyakran kapnak helyet kisebb-nagyobb közösségi terek. Itt egyfajta társasági életet is megvalósul a munkavégzéssel párhuzamosan. Ugye mennyivel másabb leülni egy kávé mellé és megbeszélni a napi feladatokat?

    A mentális jóllét fő támogatója a zöld iroda, természetes fény

    Ki ne szeretné a zöld növényeket, a természetes fényt és a szép kilátást?

    Zöld növények

    Az élő növények jelenlétének rengeteg előnyös hatása van: látványuk és közelségük  oldja a stresszt, tisztítják a levegőt, növelik a kreativitást és javítják a koncentrációt. Az otthonosság érzetét biztosítják, ami hozzájárul, hogy jól érezzük magunkat a munkakörnyezetünkben is. A zöld irodát részben mi is megvalósíthatjuk, tegyünk ki asztalunkra/szekrényünkre zöld növényeket!

    Nagy ablakok

    Aki természetes fényben dolgozik, az bizonyítottan jobban alszik éjszaka, ezáltal kipihentebb, elégedetebb. A szép kilátás csökkenti a stresszt, megnöveli a személyes tér nagyságának érzetét. Amennyiben megvalósítható, asztalunk nézzen az ablak felé, érjen minket a természetes fény.

    Az irodában nem feltétlenül állnak rendelkezésre hatalmas ablakok. Erre egy egyszerű megoldás lehet, hogy valami kellemes, természetközeli képet teszünk a falra / asztalunkra. Egy tengerparti képet, naplementét, erdőt. Ennyi is sokat adhat a pozitív hangulathoz.

    Hatékony pihenés

    Kell-e szünet?

    A szellemi munka közbeni fokozott koncentráció nem tartható fenn egyenletesen. Egy idő után a gondolataink elkalandoznak, szüksége van az agyunknak egy kis pihenésre, szünetre. Ilyenkor könnyebben hibázunk vagy válunk ingerlékennyé. Az az ideális, ha van lehetőségünk megszakítani a munkát, és van időnk a szellemi felfrissülésre.

    Hogy frissüljünk fel a munkahelyen?

    Helyváltoztatás
    Ez történhet úgy, hogy pár percre felállunk, iszunk egy kávét és beszélünk egy-két szót a munkatársakkal. Amennyiben a munkahelyünk szabályai megengedik egy rövid sétát is tehetünk, például az épület kertjében. A napsütés és a friss levegő mindenkit energiával tölt fel. 

    Szellőztetés
    Nem mindenhol van lehetőség felállni asztaltól vagy elhagyni a termet. Ilyenkor az is segíthet a mentális állapotunkon, ha kinyitjuk az ablakot és szellőztetünk. Már ennyi is képes javítani a hangulatunkat és a koncentrációs képességet. 

    Más munkatevékenység

    Felfrissíthetjük magunkat úgy is, hogy valami más típusú munkatevékenységbe kezdünk. Tegyük fel eddig egy nehéz adatokat tartalmazó táblázatot szerkesztettünk, ehelyett elolvassuk a céges emaileket, felhívunk egy ügyfelet, vagy más kreatív feladatra váltunk. 

    Meditáció

    A mentális jóllétünket meditációval, relaxációval is segíthetjük. A legegyszerűbb példa erre, hogy zenét hallgatunk.  Vannak kifejezetten relaxiációs, koncentrációt segítő zenék, de választhatjuk a kedvenc együttesünk egyik számát is. A lényeg, hogy jó érzéssel töltsön el minket!

    +Tipp: A rendszeres sport

    Nem minden munkahelyen vannak kialalkított fitnesstermek. Viszont rengeteg kutatás igazolja, hogy a sport mennyire hatékony eszköz a mentális egészség megőrzésében. Javítja az agyi funkciókat, segíti a lelki feltöltődést, levezeti a stresszt. Egy reggeli futás (vagy torna) munka előtt tökéletesen megfelel erre célra.

    A jó csapat is elengedhetetlen a mentális jóllét eléréséhez

    Közhely, de nagyon igaz, hogy az ember társas lény. Szeretünk közösséghez tartozni. Ez így van a munkahelyünkön is. A jó kapcsolatok megteremtését nagyban támogatja, ha nem csak a munkahelyi légkörben van lehetőségünk beszélgetni.

    Csapatépítés- céges rendezvények

    Egyre népszerűbbek a céges csapatépítők, közös élmények. Van, ahol egy nap, de van ahol akár egy egész hét áll rendelkezésünkre. Használjuk ki ezeket az alkalmakat, kapcsolódjunk ki, ismerjük meg a munkatársainkat!

    A mentális jóllétünkért tehát – a munkahelyi adottságok mellett – mi is sokat tehetünk.  

    Használjuk ki a lehetőségeket! 

    Néhány itt olvasott ötletet megvalósítva jobb hangulatban, feltöltődve, hatékonyabban kezdhetjük az új munkanapunkat!

    Szia! Beregszászi-Mónok Nikoletta vagyok, évekig dolgoztam mentálhigiénés pozícióban. Szociális munka egyetemi végzettséggel és mentálhigiénés tapasztalataimmal segíteni szeretnék azoknak, akik elakadást élnek meg az álláskeresésben, vagy szeretnének jobb mentális állapotban, hatékonyabban munkába állni, esetleg munkáltatóként jobb munkakörülményeket teremteni. Folyamatosan képzem magam mint szövegíró, online marketing szakember. Hiszek abban, hogy a változás lehetősége bennünk rejlik

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.