Gyanús jelek az állásinterjún

by | febr 1, 2024 | Állásinterjú, Álláskeresési tippek, kiemelt-4

Számos cikkel próbáltunk már segítséget nyújtani az álláskeresőinknek, hogy mire figyeljenek az interjú során, mik azok viselkedésformák, helyzetek, kérdések, amiken akár a jövőbeli állásuk múlhat.

Arról is sok helyen lehet informálódni, hogy milyen típusú állásinterjúk léteznek, azokra hogyan lehet felkészülni. Aki esetleg már több interjún is részt vett, az tudja, hogy bizony gyakran köszönőviszonyban sincs a valóság az álláshirdetésben leírtakhoz képest, sok az átverés, félrevezetés. Mostani cikkünkkel ebben igyekszünk eligazítani a kedves Olvasónkat; nézzük tehát, mik azok a helyzetek, gyanús jelek az állásinterjún, amikor joggal gyanakodhatunk, hogy talán nem álmaink munkahelyét találtuk meg?

állásinterjú

Ijesztő munkakörnyezet

A legelső, ami az embernek feltűnik, az a munkakörnyezet. Legyen szó akár irodai munkáról, akár fizikai feladatkörről, ha azt tapasztaljuk az állásinterjúra érkezéskor, hogy rendetlenség van, esetleg lepusztult állapotú épületbe invitálnak, ahol a munkaeszközök elavultak, rosszak, már érdemes átgondolni alaposan, hogy biztosan akarunk-e ilyen cégnél dolgozni.

Természetesen más a helyzet, ha éppen egy költözés előtt álló vállalatról van szó, akkor legyünk megértőek, esetleg érdeklődjük meg, mikorra várható a telephely váltás és ennek tudatában döntsünk.

Azonnal megpályázható remote - távoli munkavégzéses állások:

InformatikaGyártás/TermelésMűszakiPénzügy/Számvitel | MUTASS TÖBBET >>

Furcsa kérdések

Sajnos egyre gyakrabban hallani álláskeresőktől olyan szituációkat, amikor oda nem illő kérdésekkel bombázzák őket a személyes találkozáson, sokszor diszkriminatív jellegű témákat hoznak fel az interjúztatók, kényelmetlen helyzetbe hozva ezzel a jelentkezőt. Jómagam azt szoktam tanácsolni, hogy mindenki lelkiismerete és körülményei alapján mérlegeljen, hogy válaszol-e a magánéletet, vallási-politikai nézeteket firtató kérdésekre – és ha igen, mit válaszoljon.

Azonban ha pl. személyiségteszt gyanánt intim kérdéseket tesznek fel, legyünk szkeptikusak, hiszen a személyiségünkhöz semmi köze sincs annak, hogy pl. milyen gyakran járunk vécére. Akár szóban, akár írásos teszt formájában találkozunk ilyen és ehhez hasonló megbotránkoztató kérdéssel, nyugodtan álljunk fel és a lehetőséget megköszönve távozzunk a cégtől.

Kevés, bizonytalan információ

A legtöbb esetben az interjúztató fél saját magától elmondja a legfontosabb tudnivalókat mind a cégről, mind az elvégzendő munkával kapcsolatosan. Persze előfordul, hogy pl. a HR munkatárs nem jártas egy-egy speciális munkakör ismérveit illetően, ilyenkor érdemes rákérdezni, hogy miként lehetne a szakmai vezetővel egyeztetni.

Ha viszont úgy látjuk, hogy alapvető kérdésekben nem kapunk egyértelmű választ senkitől – pl. a munkába állás kezdete, munkavégzés helye-ideje, közvetlen felettes személye, inkább legyünk résen, ne kötelezzük el magunkat az adott céghez. Meg lehet próbálni előszerződést kötni, de az sem nyújt 100%-os bizonyosságot, hogy valóban betöltésre váró pozícióra pályáztunk.

állásinterjú

Tisztázatlan anyagiak

És a végére hagytuk a legszembetűnőbb indokot, amivel ha találkozunk az állásinterjún, nagyon gyanakodjunk, ez pedig a bérezéssel kapcsolatos problémák. Sok cég megteszi, hogy csak a kiválasztási folyamat legvégén közli a jelölttel, hogy tiszta jutalékos munkakörről lenne szó és ráadásul vállalkozói jogviszonyban foglalkoztatnák az illetőt, ami nyilvánvalóan a pályázók döntő többségének egyáltalán nem felel meg.

Másik gyakori eset, hogy nem jelentik be a teljes bérére a leendő alkalmazottat. Itt megint csak egyéni mérlegelés szükséges, el kell dönteni, mi az, amit a munkalehetőség kedvéért még „bevállalunk”, de legyünk tisztában azzal, hogy ez a típusú foglalkoztatási mód is „szürke”, azaz nem teljesen legális.

A fent említett esetek közül bármelyik előfordulhat – a pályázói visszajelzések között sok rémtörténetről lehet hallani. Egy részük azonnal kiszúrható, vagy pár kérdéssel tisztázható, de sajnos akadnak olyan problémák, amik az első interjú során még nem érzékelhetőek. Célszerű ezért különböző fórumokon, blogoldalakon is tájékozódni amennyiben bizonytalanok vagyunk egy-egy munkaadó tisztességét illetően.

Mindezek mellett próbáljunk minél pozitívabb képet mutatni magunkról, ha netán vannak is rossz tapasztalataink korábbról, ezt ne éreztessük a következő interjún, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a legjobb lehetőséget veszítjük el negatív hozzáállásunk miatt.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.